featured

Yayla Çorbası, Beyti Sarma, Portakallı irmik Helvası Nasıl Yapılır? Ramazan Menüsü İftar Yemek Tarifleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı gününde bugün ne pişirsem diyenler için muhteşem üç tarifimiz var. Önce yayla çorbası, sonra evde beyti sarma ve en sonda portakallı irmik helvası yapacağız. Bu üç iftar yemek tarifleri ile mutfağımıza giderek hazırlıklarımıza başlayalım. İşte tariflerimiz ve günün Ramazan menüsü!

Ramazan Menüsü İftar Yemek Tarifleri

1- Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? Yayla çorbası Tarifi

Yayla Çorbası Malzemeleri

2,5 su bardağı yoğurt,İçme suyu,1 su bardağı pirinç,Bir tutam tuz,1 yumurta,2 yemek kaşığı tereyağı,1,5 yemek kaşığı kuru nane.

Yayla Çorbası Yapılışı

Nefis ve kesilmeyen yayla çorbası yapmanın bazı püf noktaları vardır. Yayla çorbası yaparken bunlara da değinerek çorbamızı hazırlayalım.Öncelikle bir tutam tuz, yoğurt ve yumurta derin bir tencerenin içerisinde iyice çırpılır.En son üzerine un eklenerek çırpma işlemine devam edilir.Yıkanan pirinçte eklendikten sonra oda sıcaklığında olan su da eklenerek kısık ateşte hep aynı yönde olmak kaydıyla yayla çorbası kaynayana kadar pişirilir.Kaynadıktan sonra pirinçler irileşip yumuşayana kadar kısık ateşte çorbanın pişirilmesine devam edilir, anca ara sıra yine çorba karıştırılmalıdır.Hazırlanan çorbanın üzerine ise bir sos tenceresinde tereyağı eritilir ve nane eklenerek hafifçe pişirilir.Çorba kaselerine alınan yayla çorbası üzerine biraz hazırlanan tereyağlı sostan dökülerek servis edilir.

2- Beyti Sarma Nasıl Yapılır? Beyti Sarma Tarifi!

Beyti Sarma Malzemeleri

200 gram orta yağlı dana kıyma,400 gram orta yağlı kuzu kıyma,2 diş sarımsak,Bir tutam maydanoz,1 yemek kaşığı sıvı yağ,1 yemek kaşığı domates salçası,200 gram domates konservesi,2 yemek kaşığı tereyağı,Yarım kilo yoğurt,Yarım kilo un,1 paket instant maya,2 su bardağı su,6 adet orta boy domates,6 adet sivri veya köy biberi,Bir tutam tuz.

Beyti Sarma Yapılışı

Beyti sarma için önce un, su, instant maya ve 2 su bardağı ılık su derin bir kabın içerisine alınarak yoğurulur.Yoğurulan hamur mayalanması için üzeri örtülerek bir tezgahta dinlendirilmeye bırakılır.Sarımsakların kabukları soyulur ve iyice dövülür.Çukur bir kase içerisine kıymalar, maydanoz, sarımsak ve tuz alınarak iyice yoğrulur.Yoğurulan beyti sarma malzemesini pişirmek için çöp şişlere takılır.Şişlerdeki beytiler bir ev mangalında ya da bir yanmaz tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağda pişirilir. Domatesler ve biberlerde aynı tavada beytiden sonra pişirilir.Bir sos tenceresi içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası, 200 gram domates konservesi ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenerek pişirilir.Dinlenen hamurdan bir parça alınır ve oval bir şekilde, ince olmak kaydıyla uzunca açılır.Açılan hamur ters düz edilerek bir yanmaz tavada pişirilir.Pişirilen hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi serilerek lavaşların biraz nemlenmesi ve katlanabilir olması sağlanır.Bir mutfak tahtası üzerine lavaş serilir ve arasına pişirilen beyti eklenerek sarılır.Sarılan beyti sarma servis edilecek bir oval tabağa konur. Üzerine yoğurt gezdirilerek dökülür.Son olarak hazırlanan sostan döküldükten sonra yanına pişirilen domateslerden ve biberlerden de konularak servis edilir.Sumaklı veya pul biberli kuru soğanda ayrıca bir küçük tabağa konularak sofraya götürülür.

3- Portakallı irmik Helvası Nasıl Yapılır? Portakallı İrmik Helvası Tarifi

Portakallı İrmik Helvası Malzemeleri

2 adet portakal,300 gram irmik,2 yemek kaşığı çam fıstığı,1,5 su bardağı şeker,2 yemek kaşığı tereyağı,1 yemek kaşığı sıvı yağ,1 su bardağı kaynamış su,2,5 su bardağı kaynamış süt,

Portakallı İrmik Helvası Yapılışı

İki adet portakal yıkanır ve kabukları rendelenir.İrmik, çam fıstığı, sıvıyağ ve tereyağı çukur yanmaz bir tavada kısık ateşte sürekli karıştırılarak kavrulur.Kavrulan irmikler hafif pembeleşince bir sürede portakal kabukları eklenerek kavurulmaya devam edilir.En son şeker, süt ve su eklenerek karıştırılır ve kısık ateşte irmik yumuşayana kadar pişirilir.Sonra üzeri mutfak peçetesi ile örtülerek en az 20 dakika dinlendirilir.Dinlendirilen portakallı irmik helvası bir pasta tabağına alınır ve yanına istenilen bir dondurma eklenerek servis edilir.

Bugün ne pişirsem derken soframızı enfes üç lezzet ile donattık. Ayrıca tüm bu nefis tariflerin yanına salata olarak harika bir mevsim salatasını tercih edebilirsiniz. Sahur tarifleri ile bir sonraki Ramazan menüsü için yine nefis yemek tarifleri vereceğiz. Ramazana Nisan 2020 de başladık ve mayıs ayına gelince orucun ilk haftasını lezzetli iftar menüleri ile tamamladık. Yarın yine sizlere hazırlayacağımız enfes iftar menüsünü gün içerisinde vereceğiz.Afiyet olsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!