featured

Hz Muhammed Dönemi Ramazan Ayı Nasıl İhya Edilir ? Asrı Saadette Ramazan Günleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazanda Müslümanlara hicretin ikinci yılından oruç tutulması emredilmişti. Bu yıldan itibaren Hz Muhammed Dönemi Ramazan çok farklı iklimde geçirilmeye başlanmıştır. Ramazan Ayı’nın Kuran-ı Kerim’in indirildiği ay olduğunu Bakara Suresi ’nden öğrenen Müslümanlar bu ayda daha fazla ibadetle meşgul olmaya çalıştılar.

Asrı Saadet Nedir ?

Asrı saadet kelime manası olarak mutluluk devri gibi çevrilebilir. Müslümanlarca bu kelime Hz. Peygamber’in yaşadığı zamanı ifade etmektedir. Çünkü Müslümanlar bu zaman diliminde dini gerçek kaynağından öğrenmekle müşerreflerdi.

İndirilen emir ve yasakları anında duyup hemen uygulamaya şerefine nal olmakta idiler. Ekonomik açıdan çok zengin olunmayan bu devirde başka bir mutluluk vardı. İşte bu yüzden bu devre asrı saadet devri denmiştir.

Hz Muhammed Dönemi Ramazan

Asrı saadet devri yani Hz Muhammed Dönemi Ramazan bir başka güzel yaşanırdı. Tüm ibadetler kimse kendisini kıyaslamadan, gösterişten uzak ve tamamen hak yolunda yapılırdı. İşte, Hz Muhammed dönemi Ramazan günleri!

1 – Çocuklar Dahil Herkes Oruç Tutardı

Müslümanlar Hz Muhammed Dönemi Ramazan ayı geldiğinde ailecek bir sevinç ve heyecan yaşamaktaydı. Çünkü bu ay Kuran’ı Kerim’inde dünyaya indiği aydı. Bu özelliğinden dolayı ibadet olarak bu aya daha bir önem vermekteydiler.

Bu ayda sadece kendilerinin değil ailelerinin de ibadetlerine daha farklı özen göstermekteydiler. Çocuklarının dahi oruç tutumasın sağlamaktaydılar. Bir rivayet göre eğer bir çocuk yiyecek bir şey isterse ona bir oyuncak vererek iftara kadar oyalanmasını sağlayarak oruç tutmasını sağlarlardı.

Bir gün Hz Ömer ramazan ayında içki içen birini gördüğünde çocukların bile oruç tuttuğunu söyleyerek onu uyarmıştı.

2 – Oruçluyu İftar Ettirme Yarışı

Hz Muhammed Dönemi Ramazan ayında herkes oruç tutmaktaydı. Bunun yanında zengini fakiri herkes bir oruçlunun orucunu açmasına vesile olmaya çalışmaktaydı. Normalde de komşusunun aç yatmasına müsaade etmeyen Müslümanlar bu ayda daha fazla dikkat ederlerdi. Zaten herkes oruç tutmaktaydı. İftar vaktinde aç kalan bir oruçlu gördüklerinde hemen sofralarına davet ederlerdi.

3 – Geceleri İbadet Coşkusu

Asrı saadet döneminde her sahabe baştan sona bir ibadet aşığıydı. Her öğrendikleri ibadeti anında yapmaya çalışırlardı. Peygamberimiz normal zamanlarda da rivayetlere göre ayakları şişinceye kadar namaz kılmaktaydı.

Ramazan ayının farklı bir manevi iklimi ve Kuran’da geçtiği üzere farklı bir önemi bulunmaktadır. Kuran’ın indirildiği gün bu gündedir. Hatta bu ayda bulunan kadir gecesinin anlatıldığı bir sure bulunmaktadır. Bu surede kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilmektedir.

Tüm bunlardan dolayı Hz. Muhammed ramazan ayının geceleri de ibadet etmeye normal zamandan çok daha fazla önem göstermiştir. Teravih namazı işte bu düşüncenin bir meyvesidir. Hz Muhammed Dönemi Ramazan ayının geçleri ihya edilmesi için kılınan namaz teravih namazıdır.

Kimi rivayetlere göre teravih namazı o kadar uzun kılınırdı ki sahura geç kalınasından korkulurdu. Ramazanda gündüzü oruç tutmak farzdır. Geceleri namaz kılarak ramazanı ihya etmek ise güçlü bir sünnettir.

Ayrıca kadir gecesinin ramazan ayının hangi gününde olduğu bilinmemektedir. Rivayetlere göre son günlerinde bulunmaktadır. Asrı saadette peygamberimiz de ramazan ayının son günlerini özellikle son 10 gününde itikafa girerdi. İtikaf namaz kılınan bir yerde ibadet amacıyla durmak anlamına gelmektedir.

4 – Sadaka Yarışı

Sadaka vermek normal zamanda çok sevap bir olaydır. Başımıza bir iş geldiğinde ve ondan kıl payı kurtulduğumuzda verilmiş sadakan varmış deriz. Sadaka belaları def ettiğine inanırız.

Ramazan ayında ise muhtaç ve aç kimselerin zaten aç kalınan günlerde aç yatmamaları için onlara sadaka verilmesi diğer günlere göre daha sevaptır. Asrı saadette ramazan ayında sahabeler muhtaç kimse bırakmama yarışına girerlerdi.

5 – Yemek Davetleri

Asrı saadette de günümüzde olduğu gibi yemek davetleri verilirdi. Davete icabet etmek de önemliydi. Fakat günümüzden farkı bu davetler genellikle fakirleri doyurmak için yapılırdı. Ayrıca israftan kaçınılırdı. Biraz hurma bir tas yemek ramazan ayında iftar daveti için yeterliydi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!