featured

Renklerin Etkisi Sizi Çok Şaşırtacak! İşte, Renklerin Mucizevi Etkileri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her rengin enerjisi olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Evet renklerin hayatımızda etki eden birçok enerjisi vardır. Renklerin etkileri hayatımıza olumlu veya olumsuz yansıyabilir.

Kanser teşhisi alan bir hastanın odasını pembeye boyatması ile iyileşme hayali kurması renklerin enerjisine olan inancımızı yükseltiyor. Kliplerinde renklerin gücünden faydalanan şarkıcılar, renklerin dili ile müşterilerine mesaj göndermek isteyen firmalar ve daha fazlası. Renkler aslında tüm hayatımızda bizleri etkisi altına almış durumda. Peki hangi renk bize ne mesaj veriyor? Renkleri hayatımızda nasıl enerji olarak kullanabiliriz? Renklerin anlamı nedir?

Renklerin Beyin Üzerindeki Etkisi

YouTube video

Günlük hayatta yaptığınız seçimleri düşünün. Çok acıktığınızda yemek yemek için alışveriş merkezinde dolaşıyorsunuz, canınız ev yemeği istedi ama birden yönünüz fast food markalarına döndü mü hiç? İş arıyorsunuz ve birçok yerle görüştünüz, bir şirket size diğerlerinden fazla maaş verdi ama siz öteki şirkete güven duydunuz ve onu seçtiniz. Sizce neden o şirkete güven duydunuz? Canınız sıkıldı ve sahilde hava almak istediniz, sadece renklerden oluşan denize bakarken neden içiniz huzur doluyor?

Renkli çiçeklerle donatılmış bir bahçeye girer girmez neden heyecanlanıyorsunuz? Yemyeşil bir botanik bahçe neden size bir aheng içinde görünüyor? Bunları günlük yaşamımız sırasında bilerek seçimler yapmış gibi algılamayız, ama beyniniz her şeyin farkında. Renklerin dili sizi de etkisi altına alıyor. İşte çok sık karşılaştığınız 7 rengin hayatımızdaki etkileri !

1 – Sağlık ve Aheng Temsilcisi: Yeşil

Renklerin psikolojik etkileri üzerine yapılan araştırmalarda yeşil renginin güven veren bir renk olduğu belirtilmiştir. Beynimize yolladığı güven ve sağlık etkisi ile ilgili bir örnek verelim. Bir kafede satılan aynı ürünlerin bir kısmına yeşil, bir kısmına kırmızı etiket yapıştırılmış ve yeşil etiketli ürünlerin daha çok satıldığı görülmüştür.

Ayrıca birçok bankanın logosunun yeşil olduğunu fark etmiş miydiniz? Peki yeşil zeytinin neden barış logosu olarak kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? İşte tüm bunlar yeşil renginin beynimize verdiği mesajlardan kaynaklanmaktadır.

2 – Fiziksel Dinamizmin ve Canlılığın Göstergesi: Kırmızı

Renklerin etkileri olarak karşımıza en çok çıkan renklerden biri de kırmızıdır. Kırmızı renginin iştah açtığı herkes tarafından bilinir. Bu yüzden birçok yemek şirketi logosunda ve dekorasyonunda kırmızı rengini kullanır. Ama yapılan bazı araştırmalarla bu bilginin çok doğru olmadığı aksine iştah kapattığı iddia edildi.

Hub spot reklam şirketin yaptığı bir araştırmada kırmızı renginin teşvik edici etkisi ortaya çıkmıştır. Yeşil ve kırmızı butonlardan oluşan sayfalarda insanları kırmızı butona daha fazla bastığı görülmüştür. Bu yüzden Youtube, Netflix gibi platformlarda da kırmızı renk ön plana çıkıyor olabilir.

3 – Huzurun ve Sakinliğin Rengi: Mavi

Mavi rengi hiç şüphesiz her insana huzur ve sakinlik getirmiştir. Herkesin huzur bulmak için çıkıp deniz kenarına gitmişliği vardır. Bomboş gökyüzüne, denize bakan insanlar neden mutlu olur? Bunun cevabı mavi renginde gizlidir. Mavi aynı zamanda emniyet ve güven hissi de uyandırır. Hastane çalışanları, polisler, gardiyanlar bu yüzden mavi giyerler.

Yapılan bir araştırmada okul duvarları mavi renge boyanan okulun öğrencilerinin sakinliği ve daha huzurlu bir ortam olduğu ortaya çıkmıştır. Size çok ilginç gelecek bir bilgi de intihar oranlarının yüksek olduğu bazı ülkelerde köprülerin mavi renge boyanmasıdır. Mavi rengin bir de kan sızıntısını yavaşlattığı söylenmektedir. Bu inanış doğrultusunda da nazar boncuklarının mavi renkte olduğunu görebiliriz.

4 – Tüm Dikkatleri Üzerine Çeken Renk: Sarı

Renklerin etkileri arasında en çok hareketli olan renk sarıdır. Mutluluk ve canlılığın ifadesi olan sarı aynı zamanda çok parlak olması sebebi ile de göz yorabilir. Dikkat çekiciliğin de sembolü olan sarının taksilerde bu yüzden kullanıldığını biliyor muydunuz?

Aynı zamanda birçok araba kiralama firması da logosunda ve dekorasyonun da bu yüzden sarı rengi ağırlıklı kullanmaktadır. Gözünüzü kapatıp düşündüğünüz zaman Pegasus firmasının sarı logosu mu daha çok gözünüzde canlanır, diğer firmaların logoları mı? Kendinizi test edin!

5 – Pembe Rengin Psikolojik Etkisi: Terapi

Pembe rengi en çok kız rengi olarak akıllarda kalmıştır. Kız çocuklarında yoğunluklu olarak neden pembe rengi kullanılır? Bunun bir dayatma olması bir kenara biz renklerin psikolojik etkileri üzerinden değerlendirelim.

Pembe renginin rahatlatıcı ve duygusal etkisi vardır. Kanser teşhisi alan ünlü bir yıldızın odasını pembeye boyatarak bu hastalıktan kurtulmayı hayal etmesi, duygu yoğunluklu kliplerde pembe renklerin ağırlıklı kullanılması bu rengin enerjisinden kaynaklanmaktadır. Size bir soru! Aleyna Tilki dediğimizde aklınıza hangi renk geliyor? Hep bir ağızdan pembe dediğinizi duyar gibiyim. Evet genç şarkıcının kliplerinde pembe ağırlıklı renkler kullanması da narin, kalpleri yumuşatan bir etki yaratmak istemesi ile alakalı olabilir.

6 – Siyah Rengin Anlamı: Hırs ve Güç

Siyah rengi hırsın ve gücün ifadesi olarak bilinir. Aynı zamanda insana özgüven veren bir renk olduğu için kıyafetlerde kullanıldığında kişinin duruşunu değiştirir.

Konsantrasyon arttırıcı etkisi de bilinen bu rengin çalışma odalarında, toplantı odalarında hâkim olduğu görülür. Bazı maçlarda siyah renk forma giyen takımın diğer takımlara oranla daha başarılı olduğu görülmüştür. Bunun sebebi siyah rengin karşı tarafa verdiği üstünlük ve hırs mesajı olabilir.

7 – Saflığın Rengi: Beyaz

Doktor ve hemşirelerde, öğretmen önlüklerinde, eczanelerde yoğunlukla kullanılan saflığın ve temizliğin simgesi olan renk beyazdır. Saflık, masumiyet temizlik enerjisi veren bu rengin genç kızların rüyası olan gelinliklerde kullanılma sebebi de budur.

Beyaz rengi bazı politikacıların dürüst ve masum görünmek için kıyafetlerinde tercih ettiklerini biliyor muydunuz? Beyaz olan bir eşyanın kafanızda kirli hissi uyandırma ihtimali yüzde kaç? Belki de yüzde 1’dir. Beyaz giyen bir doktor veya hemşirenin steril olmama ihtimali aklınızdan geçer mi? Bence kesinlikle hayır! İşte renklerin etkileri bizi ve beynimi bu şekilde ele geçiriyor.

Sonuç olarak, her rengin insan psikolojisi üzerinde bir etkisi vardır. Hangi rengi tercih ettiğiniz sizin karakteristik özelliğinizi ya da o günkü modunuzu temsil eder. En sevdiğiniz renk olarak seçtiğiniz renk, sizin bir şekilde düşüncelerinizi ifade eder. Bu noktada renklerin anlamları , renk psikolojisi alanında ölçüt olarak kullanılır. Hangi renk kullanılır, hangi rengin tercih edilen olması neyi ifade edebilir ya da neden olabilir sorularının cevabı renklerin etkilerinde gizlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!