featured

Güney Peru Nazca Çizgileri ve Pampas de Jumana Sırrı Çözüldü Mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Farklı coğrafyası ile ilgi odağı olmayı başarmış Güney Peru üzerinde yer alan çöller üzerinde belki de insanlık tarihinin en büyük gizemlerinden birine ait izler bulunuyor. İnsan aklının sınırlarını zorlayan ve adını bir uygarlıktan alan bu Nazca lines olarak da bilinen geometrik çizgiler neden çizildi ?

Peru çölleri üzerinde kuru arazi üzerinde keşfi 1930’lu yıllara dayanan ve ancak belirli bir yüksekliğe ulaşıldığında net olarak görülmesi mümkün olan çizgiler yer alır. Bu kusursuz çizgiler ile oluşturulmuş üçgenlerden dörtgenlere, yamuklardan sarmallara dek çeşitli geometrik şekiller yanında devasa boyutlarda hayvan çizimleri de bulunur.

Nazca Çizgileri Hakkında Çeşitli Teorilerin Kaynağı 

YouTube video

Bu özel çizgiler, yapıldıkları zamanda göz önüne alındığında o kadar benzersizdiler ki birçok farklı teoriye de konu oldular. Kimilerine göre antik yarış pistleri olan bu çizgiler kimilerine göre ise gökbilime adanmış yerüstü takvimleriydi. Bazıları ise bu çizgileri, dünya dışı varlıkların bulunduğunun en büyük kanıtı olarak görüyorlardı. Peki, nedir bu eşsiz çizgilerin gizemi? Kimler, hangi amaçla binlerce yıldır bozulmadan bize ulaşan bu çizimleri yaptılar?

Geniş Alanda Yer Alan Çizimler

Bu çizgiler, antik dönemden günümüze miras kalmışlardır. Nazca çölleri üzerinde çizgiler 37 km uzunluğunda ve 15 km genişliğinde bir alana yayılırlar. Bu çizgiler ve bölge 1994 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girerek koruma altına alınmıştır.

Bu çizgiler konusundaki detaylı araştırmalardan birine imza atan Amerikalı bir profesör olan Paul Kosok, 1939 yılında antik sulama sistemini araştırmak için geldiği Nazca’da, su kanalı olabileceği düşünülen bu çizgiler ile ilgili bir ayrıntıyı keşfetti. Bu su kanalı olduğu düşünülen çizgilerin su taşıma noktasında, yüzeye çok yakın olmaları nedeniyle elverişli olmadıklarını anlayınca, bunların çizim olduğunu tespit ederek, bir kuş şekli de dahil Nazca çizimlerini ortaya çıkardı.

Bu konuya ömrünü adayan bir başka araştırmacı Maria Reiche ise bölgedeki gündönümü belirteçlerini keşfederek, Nazca görsel matrisinin haritasını çıkardı.

Çizimler Nasıl Yapıldı?

Bilim dünyası tarafından yapılan ayrıntılı incelemeler sonucu bu çizimler yaklaşık 700 yıllık bir süreç içerisinde M.Ö. 100 ile M.S 600 yılları arasına tarihlendiler. Çizimlerin ise çöl yüzeyinde bulunan kırmızı çakılların zeminden çıkarılarak altında bulunan gri-beyaz tabakanın ortaya çıkarılması ile yapıldığı anlaşıldı. Yağmurun neredeyse hiç bulunmadığı bölgenin rüzgarsız oluşu da çizimlerin yapılmasında etkili olmuştur. Bu çizgilerin yapımında bölgede eski dönemlerde yaşayan Nazca insanlarının yer aldığı düşünülmektedir.

Bu yüzeyden çıkarılan parçalar ile oluşturulan ve ancak önemli yüksekliklerden görülebilen şekiller, koyu yer planı üzerinde açık renk çizgilerden oluşur.

Nazca Çizgileri İçerisinde Hangi Şekiller Var?

Söz konusu bölgenin havadan yapılan detaylı taramalarında yaklaşık 300 kadar geometrik şekil tespit edilmiştir. 70 kadar hayvan, bitki ve insan şekli de betimlenmiştir. Bunlar arasında en belirgin olanları ise maymun, puma, örümcek, kuş, jaguar, kertenkele, balık ve balinadır. Yine şekiller arasında oldukça büyük olan iki el dikkat çeker. Bunlardan birinde ise ilginç bir şekilde yalnızca dört parmak vardır. Yine çizgi adam şekline sahip çizimler arasında 1982 yılında keşfi Eduardo Herran tarafından yapılan ve “Astronaut” adı verilen 32 metre uzunluğa sahip bir insan şekilde bulunur. Bölgede keşfedilen yılan resmi ise 196 metre uzunluğa kadar erişir.

Aradan geçen yaklaşık iki bin yıla karşın bu çizgilerin günümüze dek ulaşması her ne kadar az yağmur ve az rüzgar gibi etmenlerle açıklanmaya çalışılsa da konu tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamamıştır.

Kayıp Kent Cahuachi

Bu çizgileri araştıran arkeologlar, 2000 yıl önce inşa edilerek, 500 yıl sonra gizemli bir şekilde terk edilen kayıp kent “Cahuachi” şehrini tespit etmişlerdir. Bu kentte 40 höyük içinde kerpiç yapılar bulunmuştur ve bu kayıp kentin bir hac merkezi olduğu düşünülmektedir. Bölgede yaşam alanı bulunmayan maymun ve balina çizimlerinin bölgeye dışarıdan hac için gelenler tarafından yapıldığı düşüncesi mevcuttur. Yine yapılan araştırmalarda bölgede Nazca insanlarının mumya haline gelmiş cesetleri de bulunmuştur.

Yine yapılan arkeoloji araştırmalarında, Nazca Medeniyetinin bundan yaklaşık 1500 yıl önce aniden yok olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Bu yok oluş söz konusu çizgilerin ve şekillerin gerçek nedeninin tespit edilmesini de mümkün kılmamıştır.

Nazca Çizgileri Neden Çizildi?

Konuyu araştıran bilim insanları, matematikçiler, arkeologlar ve araştırmacılar tarafından bu çizimlerin amacına yönelik çok sayıda varsayım ileri sürülmüştür.

Bunlardan en yaygın olan varsayım, bu şekillerin yeraltı su kaynaklarına dair harita olduğuna ilişkindir.

Bir diğer güçlü varsayımda bunların dinsel amaçla oluşturulduğu ve antik dönem tanrıları ile ilişkili olduğu görüşüdür.

1968 yılında Erich Von Daniken yazdığı “Tanrıların Arabaları” kitabında, bu şekillerin uzaydan gelen dünya dışı varlıklar tarafından iniş pisti olarak kullanıldığı iddiasını ileri sürmüştür.

Başka bir teori ise söz konusu şekillerin Nazca Medeniyeti tarafından şekillendirilmiş bir gök takvimi olduğuna dairdir.

Michael Coe isimli bir araştırmacı ise, bu çizimlerin belirli bir kutsal yol olduğuna ilişkin açıklamalar getirmiştir.

Bütün hayatını bu bölgeye adayan ve ölümü üzerine bu bölgeye defnedilen, Nazca çizimlerinin UNESCO listesine dahil edilmesinde katkısı çok olan Alman matematikçi ve arkeolog Maria Reiche ise bu çizimlerin, güneş ve yıldızlar ile ilgili bir astronomi takvimi olduğunu savunmuştur.

Geoglif adı verilen bu yeryüzü çizgileri, o kadar düzgün ve mükemmeldir ki, yer üstünde bu denli büyük şekillerin o dönemlerde nasıl yapıldığı halen daha tam anlamı ile açıklanabilmiş değildir. Bu çizimler ancak belirli bir yüksekliğe ulaşıldığında anlamlı şekiller olarak ortaya çıkmaktadır.

Çizim nedenleri kesin olarak tespit edilemeyen bu gizemli çizgiler ve şekiller konusundaki sır belki de uzun bir süre daha tam olarak aydınlanmayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!