featured

Kaplumbağalar Kaç Yıl Yaşar ? En Uzun Yaşayan Kaplumbağa Kaç Yaşında ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaplumbağalar kaç yıl yaşar ? Kaplumbağaların yaşam süresi nedir? En çok yaşayan dev kaplumbağa kaç yaşında idi? Kaplumbağalar uzun yaşamları ve yavaş olmaları ile ünlü hayvanlardır. Bu hayvanların Trias adı verilen çağda ortaya çıktıkları tahmin edilmektedir. Geçen 200 milyon yıldan bu yana vücutlarında hiçbir önemli değişiklik meydana gelmemiştir. Üstelik kaplumbağaların soyu tükenmeyen en eski hayvanlardan biri olduğu bilinmektedir. Fakat soyu devam kaplumbağa türlerinin sayısı neredeyse 250 ‘dir.

Kaplumbağaların birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerinden bazıları kış uykusuna yatarken bazıları da yatmazlar. Örneğin deniz kaplumbağaları hiçbir zaman kış uykusuna yatmazlar. Kış uykusuna yatmamalarının sebebi ise göç eden hayvanlar olmalarıdır. Değişen iklimler bu içgüdünün ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Mesela güneş ışığını çok alan bir yerde yaşayan bir kaplumbağa, toprağa kazarak tüm kışı kazmış olduğu deliğin içerisinde geçirir.

Kaplumbağalar kaç yıl yaşar sorusunun cevabı boyutları ve yaşamış oldukları ortama göre değişebilmektedir. Fakat ortalama olarak 40 ila 200 yıl arasında yaşadıkları bilinmektedir.

Caretta Carettaların ise ortalama olarak 40 ile 60 yıl arasında ömürleri olduğu bilinmektedir.

Suda Yaşayan Kaplumbağalar Kaç Yıl Yaşar ?

Kaplumbağalar kaç yıl yaşar  sorusundan ayrı olarak suda yaşayan kaplumbağalar kaç yıl yaşar  sorusunun cevabı da merak edilerek araştırılmaktadır. Evcil olarak akvaryumda besleyebileceğimiz su kaplumbağalarının 30 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir. Ömürlerinin daha uzun olması için uygun ortamın oluşturulması çok önemlidir. Örneğin suyunun sık sık değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmediği takdirde bulunduğu ortamın kötü kokmasına da sebep olmaktadır.

Yaşadıkları süre boyunca 25 ya da 30 santime kadar uzadıkları bilinmektedir. Birkaç yıl süren bebeklik çağından sonra 3 veya 4 yaşına geldiklerinde ergenlik dönemine girerler. Bu da cinsel olgunluğa eriştiklerini gösterir. Böylelikle yetişkin adını verdiğimiz aşamaya ulaşırlar. 3 yaşındaki bir su kaplumbağasının doğru bakımı sağlandığı takdirde 10-12 santim büyüklüğünde olduğunu görürsünüz.

Uygun ortamı bulamayan ve yeterince güzel bakımı sağlanamayan kaplumbağalar bahsedilen büyüklüğe ulaşamazlar. Üstelik bu şartlarda 30 yıllık olan ömürlerini de tamamlayamamaları çok yüksek ihtimaldir. İyi bakıldığı takdirde 30 yıl boyunca size arkadaşlık edebilirler.

Kaplumbağalar Neden Uzun Yaşar ?

Kaplumbağalar neden uzun yaşar  sorusu da en az kaplumbağalar kaç yıl yaşar sorusu kadar merak edilmektedir. Özellikle hayvanlara ilgisi olanlar konu ile alakalı uzun uzun araştırmalar yapmaktadır. Kaplumbağaların uzun yaşamalarını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri de cinsel hayatlarının düzenli bir şekilde devam etmesidir.

Vücutları kabuk ile kaplı olan kaplumbağalar en uzun yaşayan hayvanlar deyince ilk akla gelen hayvanlardandır. Yaklaşık 250 türü bulunan kaplumbağaların ülkemizdeki türleri genelde 30 cm boyunda ve 4 kilo kadarlardır.

Kaplumbağalar Nerede Yaşar ?

Kaplumbağaların birçok türü bulunmaktadır ve kaplumbağalar nerede yaşar sorusunun cevabı da bu türü göre değişiklik göstermektedir. Uzun ömürlü bu hayvanların denizde ve karada yaşayan türleri bulunmaktadır. Kuzey Kutbu haricinde hemen hemen dünyanın her yerinde yaşarlar. Ülkemizde de birçok kara kaplumbağası bulunmaktadır.

Akvaryumda evcil hayvan olarak da beslenen türleri bulunmaktadır. Ev ortamında da çoğunlukla vakitlerini suyun içerisinde geçirirler. Ülkemizde akarsularda da çok sayıda bataklık kaplumbağası yaşamını sürdürmektedir. Benekli olan türleri ise genellikle Afrika’nın kuzeyi ve Asya’nın batı kısımlarında bulunmaktadır.

En Uzun Yaşayan Kaplumbağa

En uzun yaşayan kaplumbağa olduğu tahmin edilen kaplumbağa 250 yaşında iken öldü. Yetkililer, İngiliz komutanı Robert Clive’nin olan bir kaplumbağanın bir hayvanat bahçesinde 250 yaşındayken öldüğünü belirtmektedir. Ölüm sebebi olarak ise karaciğer yetmezliği gösterilmektedir. Addvaitya olan kaplumbağanın ismi biricik anlamına gelmekteydi. Yetkililer bahsedilen kaplumbağanın dünyanın en çok yaşayan kaplumbağası olduğunu belirtirken bir yandan bunu destekleyecek bir kanıtları olmadığını dile getirmektedir.

Tarihi kayıtlara bakıldığında söz konusu kaplumbağanın İngiliz komutana ait olduğu ve 130 yıl evvel hayvanat bahçesine getirildiği anlaşılmaktadır. Kaplumbağa denizciler tarafından komutana armağan olarak getirilmiştir. Addvaitya isimli kaplumbağanın türünün Aldabra olduğu bilinmektedir. Bu tür Şeysel Adalarında bulunmaktadır. Ve her birinin 100 yıldan fazla ömürleri vardır.

Bonus: Dünyadaki 6 En Uzun Yaşayan Hayvan

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!