featured

Florence Nightingale ve Covid-19 Gündeminde Dünya Hemşireler Günü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada her yılın 12 Mayıs gününde Florence Nightingale anması yapılıyor. 12 Mayıs, Nightingale’in doğum günü olduğundan bu günün önemi diğer hemşireleri de kapsıyor. Alınan bir kararla 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü olarak da kutlanmaktadır. Fakat korona virüsün bir pandemi haline gelmesi bu seneki Hemşireler Gününü biraz etkiledi.

YouTube video
Hastalıklarla savaşılmasında hijyenin ve korunmanın ne denli önemli olduğunu kanıtlayan Nightingale’in felsefesi, bu durumda yeniden akıllara geldi. Hem savaşlarda hem de bulaşıcı hastalıkların yayılmasında büyük çalışmalar yapan Nightingale, ülkemizde de büyük öneme sahip. Bu yazımızda Florence Nightingale kimdir ve Hemşireler Günü’nün önemi nedir sorularına yönelik cevapları sizler için derledik.

Florence Nightingale Kimdir?

YouTube video
Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Eğitimini hemşirelik alanında yapan bu isim daha sonra Kırım Savaşı’na katılmıştır. Savaş sırasında yaralanan askerlerin ve sivillerin iyileştirilmesinde de büyük bir rol oynamıştır. Nightingale için Kırım Savaşı’nın en önemli kahramanlarından biri olduğu söyleniyor. Kendisi savaş süresi boyunca gece ve gündüz çalışmalarını sürdürmüştür. Öyle ki geceleri de çalıştığından dolayı ona “Lambalı Kadın” adı da verilmiştir.

Genç hemşirenin Kırım Savaşı esnasında gösterdiği büyük başarı ve öz veriler zamanda dünyada duyulmuştur. 1853 ve 1856 yılları arasında cephe bulunan genç hemşire, burada yaralı askerlere tedaviler uygulamıştır. Savaşın bitmesi ile birlikte ülkesine geri dönen Nightingale, burada kendi hemşirelik okulunu da kurmuştur.

Modern Hemşireliğin Öncüsü

YouTube video
Florence Nightingale, genç yaşına rağmen ekibi ile birlikte hemşirelik alanında büyük adımlar atmayı başarmıştır. Öyle ki kendi ekolünü yaratan bu genç kadına modern hemşireliğin öncüsü unvanı da verilmiştir. Londra’da ilk modern ve sivil hemşirelik okulunu açan Nightingale, burada yeni hemşirelerin yetiştirilmesini sağlamıştır. Yetiştirmiş olduğu sivil ve modern hemşireler de onun adına yapılan bir yeminle görev hayatına başlamaktadır. Prof. Nightingale, hemşirelik ve tıbbi bilgilerini kaleme dökmeyi de başarmış oldukça yetenekli bir yazardır. Onun öğretileri yalnızca açmış olduğu okulda değil, yazmış olduğu eserlerde de görülebilir.

Florence Nightingale Madalyası da Kızılhaç tarafından hemşirelere verilen en büyük ödüllerden biri olmuştur. Nightingale tarafından atılan reformist adımlar, günümüzdeki hemşirelik mesleğine de yön veren cinstedir. Her sene 12 Mayıs günü debu önemli ismin doğum günü kutlanmaktadır.

12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününün Önemi

Her sene 12 Mayıs tarihinde Dünya Hemşireler Günü, saygıyla kutlanıyor. Bu tarih, Florence Nightingale’in doğum günü olarak da kutlanmaktadır. Nightingale ekolü ile yetişen modern hemşireler bu kutlu günde meslekleri ile anılıyorlar. Dünyanın her yerinde kutlanan bu özel günün sağlık sektöründe önemi oldukça büyüktür.

6-12 Mayıs haftası içerisinde kutlanan bu özel günde sağlık sektörünün en önemli yardımcılarından olan hemşireler unutulmuyor. Hemşirelik mesleğinin ne denli kutsal bir meslek olduğunu da kanıtlayan Nightingale, bu günde de anılıyor.

Pandemi Gündeminde Dünya Hemşireler Günü

Covid-19 pandemisinin tüm dünyaya yayılması ile birlikte 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü, daha da ön plana çıkmış bulunuyor. Böylesi bir pandemi döneminde hemşirelerin önemi ve öz verileri tüm dünyada alkış topluyor. Özellikle de virüsün engellenmesinde hijyenin öneminin vurgulanması hemşirelik mesleğinin en önemli noktalarından da birini oluşturuyor.

Florence Nightingale, kendi oluşturduğu hemşirelik ekolünde de hijyenin bu meslek için ne denli önemli olduğundan bahsetmiştir. Kırım Savaşı esnasında salgın hastalıkların cephede yayılmaması için de çaba gösteren hemşire, burada hijyenin önemini görmüştür. Sıtma ve yüksek ateş gibi hastalıkların iyileştirilmesini sağlayan genç hemşire, hijyeni de cephedeki revirlerde zorunlu tuttu.

Türkiye’de Florence Nightingale

YouTube video
Özellikle de bulaşıcı hastalıkların askerler arasında yayılmamasını sağlayan Nightingale, el yıkamanın önemini de eserlerinde vurguluyor. İstanbul Selimiye Kışlası’nda da savaş sonrası görevine devam eden hemşirenin deneyimleri modern hemşireliğin oluşmasını sağlıyor. Florence Nightingale Hastanesi de İstanbul’da bu öz verili hemşirenin anısına yönelik yaptırılan en önemli atılımlardan biridir. Bunun yanında Florence Nightingale müzesi de Londra’da hizmet vermektedir. Hem ülkemizde hem de tüm dünyada etkili bir rol oynayan Nightingale, pandemi günlerinde de yeniden akıllara gelmiştir.

13 Ağustos 1910 yılında hayata gözlerini yuman Nightingale ile ilgili en önemli günlerden olan 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü de kutlu olsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!