featured

Yeni Doğanlarda Tonik Boyun Refleksi Nedir ? Tonik Boyun Refleksi Ne Zaman Tehlikelidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenidoğan bebeklerde görülen mutlak reflekslerin başında tonik boyun refleksi gelmektedir. Her yenidoğanda görülmesi gereken bu refkles, bebeğin sinir ve sistemsel bütünlüğünün doğru çalıştığının bir tür işaretidir. 

Tonik Boyun Refkleksi Nedir

Okul öncesi refleksler arasında yer alan simetrik tonik boyun refleksi nedir ? Yatmakta olan yenidoğan bebeğin kafasının herhangi bir yöne çevrilmesi halinde bebeğin ilgili kısmındaki kolun ve bacağın yukarı doğru çekilmesi ve diğer kısımdaki kol ve bacağın ise aşağı doğru gerilmesine simetrik tonik boyun refleksi denir. 

Simetrik Tonik Refleksi Ne Zaman Başlar?

Yeni doğan özellikleri ve refleksleri arasında büyük bir öneme sahip olan tonik boyun refleksi, bebeğin ilk 2 veya 3. haftasından itibaren başlar. Önemli olan başlangıcı değil; bitiş dönemidir. Bebekte görülen bu ayırt edici refleks, eğer ki 6. aydan sonra da devam ediyorsa, serebral palsi hastalığı riski ortaya çıkmaktadır. Bu noktada bebeği rutin olarak takip eden doktordan uzman görüşü alınmalıdır. 

Tonik Refleks Çeşitleri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde görülen moro refleksi, galant refleksi, landau refleksi ve globella reflekleri bebeklik dönemine ait diğer refleksler arasındadır. Bu reflekslerin de çok uzun süre görülmesi, sinir ve beyin rahatsızlıklarına işaret ediyor olabilir. El ve bacak koordinasyonuyla ilgili olan tonik refleks çeşiteri 3 tipte görülür: 

1 – Tonik Göz Refleksi

Tonik göz refleksi, bebeğin boynu ya da kollarının hareket ettirilmesi durumunda gözünde beliren hareketlere denir. Bebeğin vücudunun herhangi bir yerinin hareketi sırasında gözlerinde de hareketlenme olan bebek, normal gelişim sürecinde olarak ifade edilmektedir. 

2 – Tonik Boyun Refleksi 

Daha önce de bahsetttiğimiz tonik ense refleksi olarak da adlandırılan bu reflekste bebeğin boynu ve başı hangi yöne çevrilirse, aynı yöndeki kol ve bacağı da yukarı doğru hareket yaparken; diğer kısımdaki el ve bacak tam tersi yani aşağı doğru hareket etmelidir. 

3 – Tonik Labirent Refleks

Yüz üstü yatan bebeğin yüzme hareketine benzer şekilde kol ve bacaklarında yukarı ve aşağı seri şekilde hareket yapmasına tonik labirent refleks ismi verilir. İlk 6 haftada belirgin bir şekilde görülen bu refleks, 3 ayın sonunda biter. 5. aydan itibaren devam etmesi, gelişim geriliğine işaret ediyor olabilir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!