featured

Kadir Gecesi Önemi Nedir? Kadir Gecesi 2020 Ne Zaman?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadir gecesi önemi ve fazileti oldukça çoktur. Bu günü ibadet ve tevekkül ile geçirenlerin kazançta olduğu bilinmektedir. Kadir gecesi 1000 geceden daha hayırlı olan gecelerden biridir. Kadir kelimesi anlam olarak şeref, yücelik gibi anlamlara gelmektedir.

Bu gece de Kuran-ı Kerim indirilmiş ve daha önemli birçok hadise yaşanmıştır. Bu mübarek gece dini kaynaklarda leyletür-Kadr olarak bilinir ve ramazanın içinde olan bir gecedir. Kuranı Kerim’de de yer alan Kadir Suresin de bin geceden hayrlı bu geceden bahsedilmektedir. Kadir suresi Kuran’da 97. suredir.

Bu gecenin bin geceden hayrlı olmasında ki maksat, insan ömrünün geçmişte ki insan ömürlerine göre kısa olmasındandır. İbadet ile geçirilmesi gereken bu geceden hakkı ile istifade edilmesi halinde 1000 gece sevabı alınacaktır.

Kadir Gecesi Önemi Nedir? Kadir Gecesi Alametleri Nelerdir?

Kadir gecesi önemi bakımından Müslümanların rehberi olan ve kurtarıcı olan Kuran-ı Kerim’in bu gecede indirilmesinden kaynaklıdır. Bu mübarek gece Ramazan aynın içerisine gizlenmiştir. Hangi gecenin bin yıldan daha hayrlı olduğunu bulmak için ramazanın son 10 gününde ibadet edilmelidir. Tekli gecelerde yani 21, 23, 25, 27 günlerinde aranması gerektiği söylenir.

Mübarek gece için genel de Ramazanın 27. gecesi ibadet günü olarak görülse de tam net tarih söylemek doğru değildir. Bu yüzden gece ibadetinin de önemi göz önüne alınırsa son on gece boyunca leyletür-kadr gecesi düşünülerek ibadet etmek daha faydalıdır.

Hadislerde yer alan bilgilere göre kişi eğer inanarak ibadet ederse ve ibadetlerinde samimi olursa affedilecektir. Kişi geceyi Allah’ı gözeterek ve onun rızasını dileyerek geçirirse geçmiş günahlarının affedileceği söylenmiştir.

Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Ramazanın son 10 gecesinde kendini inzivaya çekmiş ve sürekli ibadet halinde bulunmuştur. Bu zaman diliminde kendisi ile birlikte hane halkını da ibadet için teşvik ederdi. Bol bol af ve mağfiret dilenmesi gerektiğini belirtirdi.

Kadir Gecesinde Yapılması Gereken İbadetler

https://www.youtube.com/watch?v=o4XikOTRWRE

Kadir gecesi önemi düşünüldüğünde bu gecede yapılması gereken ibadetler vardır. Bu ibadetler arasında bolca Kuran-ı Kerim okumak ve namaz kılıp ardından dua etmek baş sıralarda yer almaktadır. Tespih çekerken de bağışlanma dilemek ve istiğfar çekmek de önem arz etmektedir. Bu gece boyunca melekler dua eden ve ibadet eden tüm Müslümanları koruyarak onları çevrelemektedirler.

Namaz kılarken farz namazlarına ilave olarak bu gecede kaza namazı kılmakta önemlidir. Bu geceye özel namaz kılmak isteyenler ise namaz kılarken 2 rekatta bir tahiyata oturmalıdır. Ardından selam verdikten sonra 11 kez tekbir getirilmelidir. Daha sonra

“Allahu ekber Allah hu ekber la ilahe illallah hu Allah hu ekber Allahu ekber velilllllahilhamd”

denmelidir.

Bunlar yapıldıktan sonra da 100 kez inşirah suresi okunmalı ve 100 kez de Kadir suresi okunmalıdır. Bunun haricinde namaz kılmak isteyenler içinde tespih namazı kılınması tavsiye edilmiştir. Bu ibadetler yapılırken kadir gecesi önemi düşünülerek yapılmalı ve tevekkül edilmelidir.

Kadir Gecesi Alametleri Nelerdir?

YouTube video

Kadir gecesi alametleri bu mübarek gecenin olduğu zamanlarda hissedilir ve kendilerini belli ederler. Alametler şu şekilde belirir.

Hava çok sıcak olmaz, çok soğukta olmaz. Açık bir gökyüzü ve sakin bir atmosfer vardır. Yumuşak bir hava hissedilir.

Bu gecenin ardından güneş kızıl bir renge bürünür ve şuasız bir şekilde doğar. Bu tasvirler sahabeler tarafından gözlemlenmiştir. Hava da bulut olmamakla birlikte yağmur ve rüzgar da yer almamaktadır. Bu gecenin olduğu zamanda huzur veren bir hava sezilmektedir.

Ubeyd İbni Ömer, o gece denizde olduğunu ve denizin suyundan içtiğini söylüyor. İçtiği suyun tadının ise tuzlu değil de tatlı ve hoş bir tada bu mübarek gecede sahip olduğundan bahsetmiştir.

Kadir Gecesi 2020 Ne Zaman?

Kadir gecesi önemi ve faziletleri bakımından kaçırılmaması gereken ve bolca ibadet edilmesi gereken bir gecedir. Ramazanın son 10 gününde aranması gereken bu gece Müslümanlar tarafından özellikle Ramazan’ın 27. Gecesinde ibadetle geçirilmektedir. Her sene değişen Ramazan ve Kadir gecesi tarihleri diyanet tarafından açıklanmaktadır. Kadir gecesi 19 Mayıs 2020 Salı gününe denk gelmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=x-8DYUjc78M

Kadir gecesi 2020 için herkes bolca ibadet etmekte, hatimlerini bu geceye yetiştirip duasını etmeye çabalamaktadır. Bu geceye gelenler ve erişenler gecenin faziletini bilerek kendilerini ibadete adamaktadırlar. Efendimiz bu atmosfere son 10 gün kala girmiştir. O yüzden tek bir gece ibadet etmek yerine 10 gün boyunca ibadet etmek daha faydalı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!