featured

Akıncı Belgeseli Türk Mühendislerinin Başarı Hikayesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akıncı belgeseli, 24 Mayıs tarihi itibari ile Baykar Technologies Youtube kanalı üzerinden izleyicilerle buluştu. Akıncı Tiha isimli hava taarruz insansız hava aracının gelişim sürecini konu alan video büyük ilgi topladı. İnsansız hava aracının geliştirici firması Baykar ve Selçuk Bayraktar uzun süre sosyal medyanın gündeminde yer aldı.

YouTube video

Akıncı, Türkiye’nin ilk insansız taarruz hava aracı olma özelliğini taşıyor. Bu hava aracı sayesinde çok uzak menzildeki düşman noktaları uzaktan kumanda sistemi ile havadan bombalanabilecek. Türkiye, Tiha sayesinde bu alanda dünyada ki en iyi 3 ülke arasına girme başarısını da göstermiş oldu. İnsansız hava aracı gelişimindeki bu başarı hikayesi de Akıncı belgeseli ile izleyicilere anlatıldı.

Bir Başarının Hikayesi

Akıncı belgeseli ile 15 aylık bir mühendislik başarısı anlatılıyor. Selçuk Bayraktar ve İHA, Tiha üretiminde çalışan mühendisler röportajlarda sürecin gidişatı hakkında bilgiler veriyor. Üretim safhasında yaşanan olaylar, kritik süreçler, alınan kararlar izleyicilerle paylaşılıyor.

Belgeselin yönetmenliğini Altuğ Gültan ve Burak Aksoy üstlendi. Çorlu Hava Meydan Komutanlığı alanında üretilen Akıncı Tiha isimli hava aracının tüm süreci ele alındı. 15 aylık zorlu bir süreçten sonra belgesel hazır hale geldi. Bu heyecan verici belgesel 24 Mayıs 2020 saat 20.23’te Baykar Tecnologies youtube kanalında izleyicilere sunuldu.

Belgesel Şubat 2019’da başladı ve Akıncı’nın ilk uçuş tarihi olan 6 Aralık 2019 tarihine kadar devam etti. Selçuk Bayraktar ve Türk Mühendisler çalışma süreçlerini ve önemli detayları röportajlar ile halka aktarıyor. Türkiye’nin ilk taarruz hava aracı olan ve son teknoloji ile üretilen insansız hava aracı tüm detayları ile ele alınıyor.

Akıncı Tiha Özellikleri Nelerdir?

Akıncı Tiha, Türkiye tarafından üretilip geliştirilen ilk hava taarruz aracı olma özelliği taşıyor. İnsansız hava aracı geliştirmede Türkiye’yi dünya ülkeleri arasında ilk 3’e konumlandırmayı başardı. Bu araç 24 saat boyunca havada kalabiliyor ve başarılı bir uçuş sergiliyor. 40 bin feet yüksekliğe kadar çıkabilme özelliğine sahip.

Tiha taarruz aracı, büyüklüğü sayesinde 400 kilogram dahili ve 950 kilogram harici, toplamda 1350 kilogram yük taşıma gücüne sahip. Bu denli büyük bir ağırlığı taşıyan aracın kalkış ağırlığı ise 5 bin 500 kilogramdır. Bu ağırlığı gökyüzüne kaldırabilmek için Tiha’ya 2 adet 450 HP gücünde turboprob motoru yardım ediyor.

Yapay Zeka ile Hareket Edecek

Aracın tasarımında son teknoloji olan yapay zeka özelliği de unutulmadı. Büyük bir mühendislik ile üretilen araç yapay zeka ile uçacak. Hava aracının kanat yapıları tamamen özgün şekilde tasarlandı. Kıvrımlı bir kanat yapısına ve 20 metre kanat açıklığına sahip.

Hava aracının uçuş platformu tam otomatik olarak tasarlandı. Akıncı Tiha, 3 adet oto yedek pilot sayesinde güvenli uçuşu zirveye taşıyor. Yüksek ağıtlıkta yük taşıyabilme özelliği sayesinde mühimmat kapasitesi bir hayli fazla olacak. Bu sayede göreve gittiği noktalardan başarı ile dönebilecek.

Yine Türkiye tarafından üretilen ve stratejik noktaların imhası içi tasarlanan SOM seyir füzesi de yine Akıncı üzerinde bulunacak. Bu sayede stratejik görevlerde SOM seyir füzesi kullanılarak isabetli atışlar sağlanabilecek.

Tamamen Türk Yapımı Bir Hava Aracı

Akıncı belgeseli ile tanıtımı yapılan Akıncı Tiha, her bölgesinde bir başka milli üretim olan cihazları ve mühimmatları barındırıyor. Burun kısmında yine Türk mühendisler tarafından geliştirilen AESA olarak bilinen radar yer alıyor. Bu radar sayesinde hava aracımız yüksek durumsal farkındalık sahibi olabilecek.

Mühimmatlarla dolu olan insansız hava aracı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen hava mühimmatları ile donanmış vaziyette. İki kanadının altında Gökdoğan ve Bozdoğan isimli hava mühimmatları yer alıyor. Bu mühimmatlar ile görevlerini yerine getirecek.

EO\IR kamera sistemi, AESA radarı, uydu üzerinden görüş ve elektronik haberleşme gibi destekler tamamen yapay zeka ile donanmış durumda. Yapay zeka teknolojisi, hava taarruz aracının her noktasında hissediliyor. Araçta toplamda 6 adet yapay zeka sistemi bulunuyor. Bu yapay zeka sistemleri, sensörlerden ve hava aracında bulunan kameralardan bilgileri toplayıp, depolayabilecek.

Sensörlerden ve kameralardan alınan bilgileri yapay zeka sistemi kendi veri süzgecinden geçirdikten sonra karar verebilecek. Verdiği karar sayesinde kendi isteği ile faaliyet sağlayabilecek. Gelişmiş teknoloji sayesinde coğrafi bölgeyi tarayabilecek ve insan gözü ile görünmeyen yerleri tespit edebilecek. Bu sayede daha etkili operasyon düzenlenebilecek.

Türk mühendisler tarafından geliştirilen AESA radarları sayesinde kötü hava koşullarında görüntü alamama problemi ortadan kalkıyor. Sentetik açıklıklı radar ve elektro optik sistemlere sahip radar sayesinde her türlü hava koşulunda kaliteli görüntüler alınabilecek. Alınan görüntüler hızlı şekilde merkeze aktarılabilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!