featured

Sağlıklı Diş Fırçalama İçin Yapılması Gereken 6 Altın Kural Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş fırçalama, yemek sonrasında ağızda biriken parçacıkları ve bakterileri ağızdan atmak için günde en az 2 kere yerine getirilmelidir. Uygun diş fırçası seçimi ve kaliteli diş macunu ile bu işlemi yerine getirmek sağlıklı bir diş fırçalama için önemlidir.

https://www.youtube.com/watch?v=lZJrVU2TcCw

Dişlerin temizliği ve ağız bakımı kolay gibi görünse de aslında tam bir bilgi işidir. Doğru bilinen birçok yanlış yüzünden dişler istenildiği gibi temizlenememektedir. Ağız sağlığı için doğru bilgiler ile dişlerimizi fırçalamak sağlık açısından önemlidir.

Peki, doğru bilinen bu yanlışlar nelerdir? Her gün fırçaladığımız dişleri doğru mu fırçalıyoruz? İşte doğru ve sağlıklı şekilde diş bakımı için yapılması gereken 6 altın kural.

1- Diş Fırçanızı 3 Ayda Bir Değiştirin

Diş fırçasının kılları yapısından dolayı çok çabuk yıpranabilir. Bu nedenle ağız sağlığı uzmanları en kötü 3 ayda bir diş fırçaların değiştirilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Diş fırçanızın yıpranmış olup olmadığını öğrenmek için fırçanıza yandan bakın. Eğer kıllar arası açıklık çok fazla ise değişim vakti çoktan gelmiştir. Kıllar arası açıklık varsa diş fırçalama sağlıklı şekilde yapılamamaktadır.

2- Diş Fırçalarını Kuru Halde Muhafaza Edin

Dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş fırçamızı hemen kap içerisine koymak çok büyük bir hata olacaktır. Çünkü kapalı alanda, ıslak yüzeyde bakterilerin üremesi çok hızlı olmaktadır. Bakterili diş fırçası ile dişleriniz fırçalamak sizlere fayda sağlamayacaktır. Fırçaların hava alarak kurumasını sağlamanız doğru bir karar olacaktır.

3- Dişinize Uygun Sertlikte Fırça Tercih Edin

Diş fırçalarında bulunan kıllar farklı şekillerde ve sertlikte olmaktadır. Bu çeşitlilik içinde kendi diş yapınıza uygun olanı seçmeniz diş sağlığı açısında önemi büyüktür. Uzmanlar açılı kıldan yapılmış diş fırçalarını önermekteler. Açılı diş fırçaları diğer modellere göre daha iyi temizlik sağlamaktadır.

4- Dişlerin Arkasını Mutlaka Fırçalayın

Çoğu insan dişlerinin görünen kısmını fırçalar ve arka tarafları fırçalamaz veya unutur. Bu durumda kapsamlı bir ağız bakımı sağlanmamış olur. Çünkü görünmeyen kısımlarda diş plakları dişinizi çürütmek için çalışmalarına devam etmektedirler. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dişlerinizin arkasını mutlak suretle fırçalayınız.

5- Tek Taraflı Fırçalama Yapmayın

Diş fırçalama sırasında yapılan en büyük hatalardan biri sürekli olarak aynı noktadan fırçalamaya başlamak ve sürekli orayı fırçalamaktır. Böyle bir durumda o kısım beyazlar iken diğer kısımlar ona nazaran daha sönük ve sağlıksız kalacaktır. Böyle bir görüntüyü kimse istemez. Onun için dişler arasında ayrım yapmadan her birine aynı özeni göstererek fırçalamak gerekir.

6- Diş Fırçalama Tekniği Önemlidir

Doğru bir diş fırçalama tekniği ile dişler fırçalanmadığı zaman istenilen başarılı sonuçlar elde edilemez. Sadece yüzeyde bulunan plakları almış olursunuz. Çoğumuz diş fırçamızı yatay tutarak fırçalama yaparız. Fakat bu doğru bir tutuş değildir. Sağlıklı şekilde diş fırçalama yapabilmek için 45 derecelik bir açı ile diş fırçası tutulmalıdır. Dairesel hareketler ile yumuşak şekilde iki dakika boyunca fırçalama ile istenilen doğru fırçalama sağlanmış olur. Dişeti kanamasını önüne geçmek için yumuşak hareket önemlidir.

Bu tekniklere ve kurallara uygun şekilde fırçalama yapıldıktan sonra diş ipi kullanımı faydalı olacaktır. Diş ipini dişler arasında ileri geri hareket ettirerek fırçanın alamadığı artıkları çıkarabilirsiniz. Diş etine fazla zarar vermeden işlemi gerçekleştirmekte fayda vardır.

Daha sonra diş taşı ve diş beyazlatma gibi ek maddeler kullanabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen diş konusunda sıkıntı varsa diş hekimine başvurmalısınız. Sıkıntınız nedir öğrenmeniz gerekir. Çünkü diş sağlığı çene yapısı ve bedensel sağlık için çok önemlidir. Diş fırçalama ile sağlınızı koruyunuz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!