featured

SpaceX Uzaya İnsan Gönderen İlk Özel Şirket Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elon Musk‘ın şirketi SpaceX, uzaya iki astronotu gönderme projesini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz gün çarşamba planlanan fırlatma, hava koşulları nedeni ile ertelenmişti. Bugün gerçekleşen fırlatma ile ilk kez bir özel şirket uzaya astronot gönderdi. Bu tarihi an canlı yayınlar ile an be an görüntülendi.

Elon Musk bir hayali gerçeğe dönüştürmek için tüm serveti ile bir uzay şirketi projesine atıldı. Bu proje kapsamında ilk önce uzaya fırlatıldıktan sonra tekrar yer yüzüne dönüş yapan roketler tasarlandı. Falcon9 roketleri denemeleri başarılı sonuçlar vermişti. Uzaya gönderilen roketlerden 2 tane tekrardan yer yüzüne iniş gerçekleştirmişti.

Bu başarıdan ilham alan Elon Musk, bu kez de uzaya yine kendi üretimi olan Tesla marka arabayı gönderme kararı aldı. Uzay da yörüngeye yerleştirmek istediği aracın fırlatma günü geldiğinde yine aynı heyecanı vardı. Bu projesini de başarılı ile gerçekleştiren SpaceX şirketi, NASA karşısında  da prestijini artırmış oldu.

Artık uzay turizmi gerçekleştirmek için kendini ispatlamıştı. Hemen ardından uzaya insan göndermek için çalışmalara başlandı. NASA’nın da desteğini alan SpaceX, iki NASA astronotunu uzaya göndermek için NASA ile anlaştı.

İlk Kez Özel Bir Şirket Uzaya İnsan Gönderdi

NASA, astronot gönderme süreçlerinde yaşadığı iki büyük kaza nedeni ile uzaya insan gönderme projesini durdurmuştu. Fakat SpaceX firmasının başarıları sonrasında tekrardan uzaya insan göndermek için karar aldı. Uzay şirketlerinin gelişmesi için de SpaceX ile 2 astronotun uzaya gönderilmesi için anlaştı.

Bu tarihi an 27 Mayıs Çarşamba gerçekleşecekti. Fakat kötü hava koşulları nedeni ile fırlatma 30 Mayıs Cumartesi gününe ertelendi. Tüm hazırlıklar tekrardan kontrol edilmeye ve test edilmeye başlandı. 

Ve Tarihi An Geldi 

YouTube video

Günler 30 Mayıs Cumartesiyi gösterdiğinde artık tüm nefesler tutulmuştu. Herkes büyük bir heyecan ile bir özel şirketin uzaya insan göndermesini izlemek için bekliyordu. Bu tarihi an hem NASA TV’den hem de youtube canlı yayınlar ile tüm dünyaya gösterildi.

Astronotlar fırlatılacak olan uzay aracına bindi. Artık geri sayım başladı. Herkes büyük bir heyecanla ekranlara kitledi. NASA uzay üssünde olan kişiler ve Elon Musk eli kalbinde bekliyordu.

Geri sayım tamamlandı ve büyük fırlatış gerçekleştirildi. Falcon 9 roketleri ile fırlatılan kapsül büyük bir hızla yükselmeye başladı. Belli bir mesafeden sonra roketler kapsülden ayrıldı ve yer yüzüne tekrar dönüş sağladı. Kapsül de başarılı şekilde yükselmeye devam etti.

Yarın uzay üssü ile kapsülün kenetlenmesi bekleniyor. Bu anı da canlı yayınlar ile izleyebilirsiniz. Bu başarılı fırlatılış resmi olarak uzay turizmini başlatmıştır. Gelecek çok farklı olacaktır. Özel uzay şirketleri uzayda koloni kurmak için yarışacaktır. 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!