featured

İrlanda da Gezilecek Yerler Arasında 10 Muhteşem Tarihi ve Turistik Merkez

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gal Dili’nde Éire olarak bilinen İrlanda, dikkate değer bir ada. Bugün kültürel, tarihi ve mimari nedenlerle İrlanda da gezilecek yerler arasında 10 muhteşem lokasyona göz atacağız. Adadaki arazinin büyük çoğunluğunu kaplayan İrlanda da  en sıradışı, romantik ve ikonik yerlerinden bazılarını keşfetmek için bir yolculuğa hazır olun.İşte İrlanda gezilecek yerler listesi!

İrlanda da Gezilecek Yerler

1. Aziz Patrick Katedrali

İrlanda da bulunan ve buranın en büyük kilisesi olan Aziz Patrick Katedrali, İrlanda kültürünü yansıtan bir bina ve eski mimariyi gözler önüne seren ulusal bir kilisedir. Kilisenin şu anda bulunduğu yerin, Aziz Patrick’in vaftiz ettiği İrlanda’nın en eski Hıristiyan bölgesini temsil ettiği düşünülüyor. 5. yüzyıl ve 1191 yılları arasında, kilise ahşaptan yapılmıştır. Mevcut bina 1191’den başlayarak 1270 yılında tamamlanacak şekilde inşa edildi. Bu tarihi eser bina İrlanda da gezilecek yerler arasında ilk sırayı alıyor.

1783’den 1871’e kadar Aziz Patrick Şövalyeleri, kiliseyi Aziz Patrick’in En Ünlü Tarikatının Şapeli olarak kullandı. Binanın mimari bütünlüğü konusundaki endişelerin yıkılma korkusuyla sonuçlandığı 1870’lerde önemli yeniden yapılanma çalışmaları gerçekleştirildi. Buna göre, binaya yapılan en büyük tadilat ve iyileştirmeler Viktorya dönemindedir. İlginç bir şekilde, bu çalışmalar, kilisede bronz bir heykeli bulunan Sir Benjamin Lee Guinness tarafından finanse edildi.

YouTube video

2. Irish Sky Garden

İrlanda da bulunan ve adeta bir meteor düşmüş gibi duran bu yer, Skibbereen’e yakın, merkezi bir anıt içeren kocaman bir krater. Bir meteor kraterinin pastoral, Shire temalı bir versiyonuna benzeyen İrish Sky Garden, ziyarete gelenlere enfes bir görünüm sunuyor. Bu bölge, sahibi projeyi yaklaşık olarak 500.000 € ‘ya devrettiği Liss Ard Sitesinin adeta bir parçası. Eşsiz alan, İrlanda’da sanat eseri yaratmaya başlayan Amerikalı bir sanatçı olan James Turrell’in eseridir. Çimenli “krater” in merkezinde, ziyaretçilerin sırtüstü uzanıp, gün boyunca sadece çim ve gökyüzünü veya geceleri yıldızları görebildikleri taş bir kaide bulunur.

İrlanda da gezilecek yerler arasında bulunan bu yer de gökyüzünün görünümü eliptiktir ve uzay yolculuğunu hatırlatabilecek şekilde, yıldızların çarpıcı bir görüntüsünü oluşturur. Hafif ürkütücü olsa da, kase şeklindeki yapının tüm dış sesi engellemesi, ziyaretçilerin uzayda yolculuk yapma yanılsamasına ek olarak sessizce keşfetmelerini sağlar.

https://www.youtube.com/watch?v=pmdvuHne7WE

3. Meascán Méabha

İrlanda dilinde Gaelic’te Cnoc na Riabh ve İngilizce’de Knocknarea olarak bilinen 519 metrelik küçük bir kalker dağı, Sligo kenti bulunmaktadır. Dağ, yapısındaki monolitleri andırıyor ve tepesinde, sayısız kireçtaşı parçasından oluşan bir çömlek var. İrlanda’daki en görkemli anıt yerlerden biri olan bu mağara, İrlanda’da, Meascán Méabha olarak bilinir, genellikle Medb’in Türbesi olarak anılır ve İrlanda mitolojisinin bir figürü olan Méabha’dan sonra adlandırılmıştır.  Bu yer, İrlanda da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Cairn belki de İrlanda’nın Mısır ve Mayaların ünlü piramitlerine cevabıdır. Cairn, 10 metre yüksekliğindedir. MÖ 3200 yılına kadar uzanır ve İrlanda’daki eski uygarlığın gizemini temsil eder. Cairn’in Neolitik dönemden bir geçit mezar gizlediği teorize edilmiştir. İrlanda’da keşfedilmemiş en büyük anıt olan cairn, antik çağda hem toplantılar hem de ritüeller için önemli bir yerdir. Çok sıkı bir şekilde korunur ve ziyaretçilere taş kaldırmamaları talimatı verilirken, ölen kişiye duyulan saygı nedeniyle ziyaret edenlerin mağaraya basmaması gerektiği söylenir. İrlanda da gezilecek yerler arasında bulunmasının bir diğer sebebi de, gizemini hala koruyor olmasıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=eXyDK8GAxnE

4. Poulnabrone

İrlanda denilince akla gelen bir diğer yer ise Paulnabrone’dur. Mezarlar günümüz ziyaretçilerini büyüler ve İrlanda’da egzotik mezar yerlerinden hiçbir eksiklik yoktur. M.Ö. 3600 yıllarına kadar uzanan Poulnabrone, 1986 yılında, hem yetişkin hem de çocuk olmak üzere, en az 16 eski insan kalıntılarını ortaya çıkarmak için kazılmış bir portal mezardır. Devlete ait ilk megalitik anıt olan yapı, hem ikonik hem de son derece gizemli, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor. İrlanda da gezilecek yerler arasında bulunan bu 2 metre yüksekliğinde olan yapı, kocaman bir yassı taşla örtülmüş tripod şeklinde üç büyük dar taşla desteklenir.

Bu düzenleme Poulnabrone’ye, İnuksuk’u andıran bir görünüm kazandırmaktadır. Clare’nin batı kıyısındaki İrlanda sahilinde bulunan bu yer şu an popüler amatör tarihçilerin hedefi. Burada ayrıca bolca kireçtaşı bulunur. Poulnabrone gibi yapıların, eski zamanlarda ölenlerin onuruna kurulan portal mezarları temsil ettiği düşünülür.

YouTube video

5. Cashel Kayası

İrlanda da bulunan ve oldukça görkemli olan Cashel Kayası, yeşil tepelerin üzerindeki kuleler ve sarp kayaların ötesindeki çimenli manzara ile tezat oluşturuyor. Bir mezarlık ile birlikte, bölge duvarlarla kapatılmıştır. İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Tipperary İlçesinde bulunan Cashel Kayası, Norster’lerin işgaline kadar Munster Kralları’na aitti. Cashel Kayası’na alternatif isimler arasında Krallar Kalesi ve Aziz Patrick Kayası’nın daha uygun olduğu da düşünülmüştür.

Cashel Kayası, Cermen ve Hiberno-Romanesk tasarım unsurlarını biçim ve karakterleriyle birleştiren, dünya çapında eşsiz bir antik mimarlık şahaseridir. Kaya, tarihsel olaylar için oldukça önemlidir. Munster Aenghus Kralı için 5. yüzyılda St. Patrick himayesinde yapıldığı düşünülüyor. Yapının en yüksek kısmı, 28 metre yükselen yuvarlak kuledir, keskin köşeli çizgiler ise kompleksin görkemli katedral kısmını tanımlamaktadır. Efsaneye bağlı olarak, kale ve mezarlığın bulunduğu kaya, antik çağda Aziz Patrick ve Şeytan arasındaki savaşın sonucunda yapılmıştır. Bir efsaneye bağlı olması onu İrlanda gezilecek yerler arasında yer almasını sağlamıştır.

YouTube video

6. Aran Adaları

İrlanda, anakaraya yakın bazı kültürel ve coğrafi olarak eşsiz adalar tarafından daha da özel hale getirildi. Aran Adaları, Galway Körfezi’nde, ağız tarafında konumlandırılmış üç küçük adadan oluşan bir adalar topluluğudur. “Azizler ve Alimler Adaları” olarak bilinen Aran Adaları, iki dilli, Galce ve İngilizceyi bilen ve sert koşullara iyi adapte olan sakinlere ev sahipliği yapar. İrlanda gezilecek yerler arasında ilgi gören bir yerdir.

Bir zamanlar İrlanda’nın ana adasına bağlı olan antik kireçtaşı oluşumlarından oluşan üç ada, çöl benzeridir ve peyzajın büyük kısmını oluşturan rüzgâr kayalarına sahiptir. Inis Meóin Adası Büyük Ada, Inis Meáin Adası Orta ada, Inis Oírr Adası ise Doğu Adadır. Inis Meóin Adası, Dun Aonghasa’nın tarihi kalesinin bulunduğu, eşmerkezli taş duvarlara sahip, biraz da korkutucu, 300 metrelik kayalıklar içeriyor. Inis Meáin Adası seyrek, sadece 200 kişinin yaşadığı bir adadır, bu da onu daha vahşi bir yer haline getirmektedir. Küçük Inis Oírr Adası daha az cazibe sahibi olabilir, ancak erişilebilir plajlar, genellikle dalgalı okyanus, meralar ve köy manzaraları içerir. İrlanda gezilecek yerler arasında kendi hayran bırakacak bir yerdir.

YouTube video

7. Carrauntoohil

İrlanda, Himalayalarda bulunan bir yer değil, ama yemyeşil meralar ve ilginç şehir görüntülerini akla getiren bu ada, en çarpıcı dağ silsilelerine de sahip. 1038 metre yükseklikte bulunan Carrauntoohill, İrlanda’nın en büyük dağı olan Munster’ın yakınında yer almaktadır. Carrauntoohil, İrlandalı Galce dilinde Corrán Tuathail olarak yazıldığından, “Tuathal’ın orağı” olarak çevrilmiş merkezi bir konumda bulunan zirvedir. Carrauntoohil, hem İrlanda dağcılık meraklıları hem de dünyanın dört bir yanından dağcılar için güzel bir destinasyondur. Dağcılık için dahi İrlanda gezilecek yerler arasında bulunur.

Carrauntoohil, dünyanın en yüksek zirveleriyle karşılaştırıldığında yüksek bir dağ olmasa da, dikkate alınması gereken bir dağdır. Kar ve buz, daha sıcak olan Atlantik havasının yakınlığından dolayı birçok dağcılık bölgelerine göre daha azdır, ancak okyanus fırtınalarının etkileri nedeniyle tahmin edilemez bir havaya sahiptir. Bu nedenle dağ, hazırlıksız olanı sert rüzgarlarla birleşen sularla ağır şekilde cezalandırabilir.

YouTube video

8. 2 Nolu Uluslararası Kamp

İrlanda gezilecek yerler arasında bulunan ve  II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız olduğunu çok az kişi biliyor olabilir.  Ancak bu, yalnızca savaş esirlerini yakalayan bir askeri kampa ev sahipliği yapmayacağı anlamına gelmiyor. Resmi olarak 2 Nolu Uluslararası Kamp olarak adlandırılan “K Lines”, Curragh’da, Alman havacı ve Müttefik havacıların II. Dünya Savaşı sırasında oldukça benzersiz bir tutuklama biçiminde tutulduğu Curragh’ta inşa edildi. Kamp, savaş tarihinde nötr bir rol oynadığı için ziyaret edilebilecek ilginç bir yer. Resmi olarak savaş esiri olarak sınıflandırılmak yerine, İrlanda’da Alman havacıları, İrlanda tarafsız devletinin “misafirleri” olarak kabul edildi ve sayısız özgürlük ile ayrıcalıktan yararlandı.

İrlanda devletinin yükümlülüğü, savaşçıların tekrar savaşa girmelerini önlemekti. Alman askerleri savaşa katılmama konusunda söz vermeleri sonrasında tahliye dahi edildiler. Tarafsızlığa olan bağlılığıyla bilinen İrlanda’da da İngiliz havacıları da stajyer oldu. Rakamlar, bazı İngiliz havacılarının gizli bir şekilde serbest bırakılmasından sonra 45 Alman ve 47 İngiliz askerinin burada kaldığını söylüyordu. Alman havacılar serbest bırakılmadı, ancak bazılarının serbest bırakılmasını “meşrulaştırmak” için yüksek öğrenime kaydolmasına izin verildi.

YouTube video

9. Kilmainham Gaol

Sorunlu İrlanda tarihinde, süregelen çatışmalarda parlama noktaları olarak bilinen birçok konu zaman içinde ortaya çıkmıştır. Dublin’deki Kilmainham Gaol da, İngiliz mahkemelerinin önde gelen İrlanda devrimcilerinin birçoğunun idamı gerçekleştirildi. Gaol’un renkli bir tarihi var, 1796’da açıldı ve 1924’te kapandı. 1919’dan 1921’e kadar süren Anglo-İrlanda Savaşı boyunca, çok sayıda İrlanda Cumhuriyetçi Hareketi mensubu tutuklandı ve İngiliz birliklerinin kontrolünde olan Kilmainham Gaol’a gönderildi. İrlanda gezilecek yerler arasında gerçekten gezmeye değer bir yer olan Kilmainham Gaol’ı görmeye giderseniz retro fotoğraflar çekmeyi unutmayın.

Önceleri, İrlanda devrimci liderleri, Kiliseham’da 1798, 1803, 1848, 1867 ve 1916 yıllarında, isyanların gerçekleştiği sırada idam edildiler. Kilmainham, 1922’den 1923’e kadar süren İrlanda İç Savaşı sırasında daha aktif rol oynadı. Şimdi kamu işleri bakanlığı tarafından işletilen bir müze. Burası giderek daha popüler hale geliyor. Biraz karanlık olsa da turistik bir yer. Kilmainham Gaol ayrıca küçük suçlardan mahkum olan sıradan “suçlular” ile katiller ve teröristler de dahil olmak üzere pek çok suçluyu barındırdı. Artık turistler hem meşhur hem de unutulan hücrelerin bulunduğu salonları gezebiliyor.

YouTube video

10. Blarney Kalesi ve Blarney Taşı

Cork yakınında bulunan ve İrlanda da gezilecek yerler arasında bulunan Blarney Kalesi, ünlü ve efsane örtülü Blarney Taşının bulunduğu binadır. Efsaneye göre, 1446’da kaleye konulmuş olan karbonlu siyah kireçtaşı parçası olan bu taş onu öpenlere büyük bir konuşma becerisi veriyor. Blarney Kalesi, yaklaşık 600 yıl önce gizemli taşların eklenmesiyle çok daha ilginç hale getirilen büyük İrlandalı şef Cormac MacCarthy tarafından inşa edildi. Blarney Taşı, 200 yıldan fazla bir süredir dünya liderleri, sanatçılar, yazarlar ve bir şekilde konuşma kabiliyeti kazanma umuduyla buraya gelen kişiler tarafından öpülüyor.

Taşın çeşitli olağanüstü kökenlere sahip olduğu söyleniyor. Bunların arasında Haçlı Seferleri sırasında İrlanda’ya getirilen bir eser olduğu ve Yahudi Kralı Davut’un takipçisi Saul’dan sakladığı taş olduğu konuşulmaktadır. İrlanda gezilecek yerler arasında doğasıyla, yeşiliyle dikkat çeker.   

YouTube video
       

İrlanda gezilecek yerler listesini sizlerle paylaştık. Dilerseniz İrlanda gece hayatı, yurtdışı eğitim, yüksek lisans yapma, dil okulları gibi konuları da araştırabilirsiniz. İrlanda da görülmesi gereken yerleri gitmeden önce araştırmalısınız. Görmeniz gereken yerler genel olarak tarihi-turistik yerlerdir.  

İrlanda GEZİLECEK yerler araştırmasını sizler için yaptık. İrlanda Hakkında çeşitli bilgilere sahip olmak istiyor iseniz araştırmaya İrlanda nüfusu ile başlayabilirsiniz. İrlanda tarihi karışık ve acı bir tarih olarak nam salmıştır. İrlanda Dublin araştırması yapmak istiyor iseniz, İrlanda Gezi Rehberi kitap edinebilirsiniz. İrlanda Nasıl bir yer, diye soracak olursanız gidenlerin yorumlarını okuyabilirsiniz. İrlandaya Ne Zaman GİDİLİR sorusu çok sorulan bir soru olup, cevabı genelde ilkbahar ayları’dır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!