featured

2020 Verilerine Göre Dünyanın En Pahalı Şehirleri Belli Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en pahalı şehirleri listesi her sene yapılan araştırmalar ile güncelleniyor. Yaşam Maliyeti Araştırması adı ile yapılan araştırmayı Mercer firması gerçekleştiriyor. 2020 veri analizlerine göre, bu sene dünyanın en pahalı şehri Hong Kong oldu.

26. kez Mercer araştırma firması tarafından Yaşam Maliyeti Araştırması yapıldı ve sonuçları açıklandı. Hong Kong uzun senelerdir olduğu gibi bu sene de en pahalı şehir unvanının sahibi oldu. Araştırma kapsamında 5 kıtada toplam 209 şehrin veri analizi yapıldı. Hong Kong’un ardından Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat ikinci, Tokyo üçünce en pahalı şehir oldu.

Hiperenflasyon ile Mücadele Eden Aşkabat İkinci En Pahalı Şehir Oldu

Aşkabat’ın bu derece pahalı olmasının sebebi merak konusu oldu. Araştırma kapsamında; konut, gıda, eğlence, ulaşım ve kıyafet gibi temel ihtiyaç kalemleri ele alındı. 200 civarında farklı kalemin veri analizlerini karşılaştıran ekip, analiz sonuçlarına göre listeyi hazırladı. Aşkabat’ın bu denli pahalı bir şehir olması hiperenflasyon ile açıklandı. Rusya’dan 1991 yılında ayrıldıktan sonra büyük ekonomik ve sosyal krizler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.

Türkmenistan, enerji zengini olarak bilinen bir ülkedir. Ülkenin vatandaşları 2017 yılına kadar doğalgaz, su ve elektrik enerjilerine ücret ödemiyordu. Fakat enerji fiyatlarında düşüş yaşanması ve ithal ürünlerin fiyatlarında da artış yaşanması, Türkmenistan ekonomisinde dengeleri bozdu.

Dengelerin bozulması ise direkt olarak halkın cebine yansıdı. 1991 yılından beri tüm enerji kaynaklarını bedava kullanan halk, ücrete tabii tutuldu. Arz talep dengesindeki tutarsızlık 2017 yılında enerjiden ücret alınmasını gerektirdi.

Dünyanın En Pahalı Şehirleri Hong Kong Zirveyi Bırakmıyor

Dünyanın en pahalı şehirleri listesinde gelenek uzun yıllardır olduğu gibi bozuldu ve yine en pahalı şehir Hong Kong oldu. Bu pahalılık yüzünden yakın zamanda büyük protestolar ve eylemler yapılmıştı. Hatta bu protestoların şiddeti de bir hayli fazla idi.

Listede yer alan Zürih ise pahalılığı ile dördüncü sırada yer buldu. Asya devletleri arasında bulunan Singapur’un yine aynı isimli başkenti pahalı şehirler listesinde beşinci oldu. Ardından ise geçen senelerin 9. Pahalı şehir New York, 2020 yılında pahalılığını artırarak altıncı sıraya yükseldi. Bir diğer Amerika şehirleri olan Los Angles on altıncı ve San Franciso on yedinci sırada yer buldu.

YouTube video

Listenin genelinden ayrılarak Afrika kıtasına bakıldığında ise Çad’ın başkenti Ndjamen şehri, Afrika’nın en pahalı şehri oldu.

Listede dördüncü sırada yer alan Zürih, Avrupa’nın da en pahalı şehri unvanın sahibi oldu. Sekizinci sıradaki Bern ve dokuzuncu sıradaki Cenevre ise diğer pahalı Avrupa şehirleridir. Bu üç Avrupa şehrinin pahalılığının sebebi İsviçre Frangı’nın yüksek olması olarak yorumlandı.

Dünyanın En Pahalı 10 Şehri

Yaşam Maliyeti Araştırması verilerine göre hazırlanan listede birçok dünya şehir yer alıyor. Şimdi gelin listede yer alan dünyanın en pahalı şehirleri arasındaki ilk 10 şehre yakından bakalım.

1- Hong Kong

YouTube video

Gökdelenler şehri olarak da tabir edebileceğimiz şehir, dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alıyor. Son güncellemeler ile beraber 355 adet gökdelenin yer aldığı raporlanmış. Bu mega kent; giyim, gıda, eğlence, konut, sağlık gibi farklı kalemlerin harcamaları dikkate alınarak yapılan araştırmada zirveyi kaptırmadı. Dünyanın en pahalı şehirleri arasında birinci oldu.

2- Aşkabat

YouTube video

Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat, hiperenflasyon nedeni ile dünyanın en pahalı şehirleri listesinde ikinci sırada yer alıyor. Mermer şehir benzetmesi de yapılan şehrin özellikle devlet kurumlarının mimarisinde mermer kaplaması yapılmaktadır. En büyük gelirini enerji sektöründen kazanan ülke, 2017 senesine kadar vatandaşlarından enerji tüketim ücreti almıyordu.

3- Tokyo

YouTube video

Japonya’nın başkenti Tokyo, teknolojinin de başkenti olarak görülüyor. Özellikle atom bombası felaketi sonrası yüksek çalışma disiplini ile teknolojinin birçok alanında kaliteli ürünlerin ana vatanı oldu. 37 Milyon nüfusa sahip mega kent yapılan son araştırmalar ile dünyanın en pahalı üçüncü şehri oldu.

4- Zürih

YouTube video

İsviçre’nin en büyük şehri Zürih kültürel ve ekonomik bir merkez olma özelliği ile cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Fakat bu cazibe merkezi pahalılığı ile gündemde. Zürih Üniversitesi de en az ekonomisi kadar ön plandadır. Doğa içindeki konumu ve eğitim şartları nedeni ile birçok öğrenci tarafından tercih edilir. Zürih Avrupa’nın en pahalı şehridir ve dünyanın en pahalı şehirleri içinde dördüncü sıradadır.

5- Singapur

YouTube video

Hem ülke hem de başkent ismi olan Singapur bir Asya devletidir. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi olarak liman şehri vazifesi gördü. Dünyanın en az yoğunlu şehir devletleri arasında yer alıyor. Yaşam kalitesinin yüksek olduğu ülkede insanların yaş ortalaması 80 civarındadır. Ülkede 17 tane modern sağlık kuruluşu bulunur. Nüfusu ise son sayımlarla 5.5 milyar olarak belirlendi.

6- New York

YouTube video

Amerika’nın en büyük kenti ve dünyanın en büyük metropolitan kenti olma özelliklerine sahiptir. Birçok ticari ve sanat alanına yön verdiği için küresel kent unvanı ile de anılır. Dünyanın hem kültür merkezidir hem de diplomasi kentidir. Doğal bir limanın üzerine kurulu kent, Amerika’nın en pahalı şehridir. Dünyanın en pahalı şehirleri 2020 listesinde ise altıncı sıradadır.

7- Şanghay

YouTube video

Çin’in en kalabalık şehri olan Şanghay, ünü dünyaya yayılmış bir liman kent olma özelliği de taşıyor. Çin Devleti’nin ekonomi, nakliye ve ticari merkezi olma vasfını da üstlenmiş durumda. Birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan şehrin tarihi geçmişi de geniştir.

8- Bern

YouTube video

Tarihi geçmişi çok derin olan Bern İsviçre’nin başkentidir. İsviçre’nin başkenti olarak Zürih ve Basel herkesin ilk aklına gelen şehirler olsa da Bern 170 yılı aşkındır başkent olarak bulunuyor. Tarih açısından önemli bir konumda olan kent, tarihi mimari yapıları ile birçok turist çekmektedir.

9- Cenevre

YouTube video

Bir doğanın içinde büyüyen kent Cenevre Gölü etrafında kurulmuştur. Sırtın ise Alp Dağlarına yaslamış durumda. 4000 yıllık tarihi, kültürü ve doğası ile herkesi kendine mest bırakan ender şehirlerden bir tanesidir. Birçok uluslararası kuruluşun merkezi olan Cenevre kültür başkenti unvanına sahiptir.

10- Pekin

YouTube video

25 milyondan fazla nüfusa sahip olan dünyanın en kalabalık üçüncü kentidir. Çin’in başkenti olan Pekin, dünyanın en pahalı şehirleri listesinde onuncu sırada yer almaktadır. Şehir 91 üniversiteye sahiptir ve bu nedenle de eğitim seviyesi oldukça yüksektir. İmparatorluklara da ev sahipliği yapan kentin Çin tarihindeki yeri önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!