featured

Yeni Yenilenebilir Enerji Keşfedildi Havadaki Nemden Şarj Kapan Piller Mi Geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail bilim insanları havada bulunan su buharının yenilenebilir enerji olarak kullanmanın yöntemini keşfettiler. Bu keşif, yakın bir gelecekte havada bulunan nemi kullanarak kendini şarj edebilecek pillerin önünü açıyor.

Enerji tüketiminin üst seviyeleri olduğu bu dönemde insanlar yeni enerji kaynakları arayışı içerisine girdiler. Bu kapsamda Tel Aviv Üniversitesi yeni bir çalışma yaptı. Yapılan çalışma sonucuna göre havadaki su buharının enerji olarak kullanılabileceği görüldü.

Yapılan bu çalışma su molekülleri ve metal yüzeyler arasında oluşan etkileşim ile açıklanıyor. Çalışmayı yürüten kişiler; Hadas Saaroni, Profesör Colin Price ve doktora öğrencisi Judi Lax olarak biliniyor.

Yaptıkları çalışma hakkında konuşan Profesör Colin Price;

“Doğal olarak meydana gelen bir fenomen olan ‘sudan gelen elektrik’ enerjisinden faydalanmaya çalıştık. Fırtınalarda elektrik, suyun farklı hallerinde (su buharı, buz ve su damlacıkları) su tarafından üretilir. Yirmi dakikalık bulut gelişiminde, su damlacıklarından yıldırım gibi büyük elektrik deşarjları oluşabildiği sonucuna ulaştık.”

İfadelerini kullandı.

Su Molekülleri Elektrik Üretiyor

Su moleküllerinin elektrik ürettiğinin keşfi yeni bir durum değil. 19. Yüzyılda yaşayan İngiliz Fizikçi Michael Faraday, iki su damlası arasında meydana gelen sürtünmenin metal yüzeyleri şarj edebildiğini keşfetmişti. Yakın bir zaman yapılan farklı bir çalışmada da neme maruz kalan metal yüzeylerin kendiliğinden elektrik ürettiğini ortaya çıkartmıştı.

Tel Aviv Üniversitesi çalışanları da bu eski çalışmaların izinden giderek bir deney gerçekleştirdiler. Deneyde iki adet metal yüksek neme maruz bırakıldı ve bu metaller arsındaki voltaj değeri ölçülmeye çalışıldı. Deney ilk olarak kuru bir alanda denendi ve metaller arasında bir voltaj tespit edilemedi.

Fakat bağıl nem %60 seviyelerine çıkarıldığında metaller arasında voltaj oluşmaya başlandığı gözlemlendi. Nem oranın %60 altına düştüğünde voltaj değerinin de düştüğü görüldü. Bu sonuç laboratuar dışında yapılan deneylerde de aynı şekilde gerçekleşti. Bu deney, yenilenebilir enerji keşfi adına faydalı bir deney olarak görülüyor.   

Yeni Yenilenebilir Enerji Su Buharı  

Profesör Price suyun özel bir molekül olduğunu ifade ediyor ve suyun bir moleküler çarpışma sırasında moleküller arasında elektrik oluşturduğunu söylüyor. Buradan yola çıkarak suyun bir statik elektrik oluşturduğu sonucuna varıldı.

Profesör Price yaptıkları çalışma hakkında şunları ifade etti;

“Laboratuvarda elektrik üretmeye çalıştık ve farklı izole metal yüzeylerin atmosferdeki su buharından farklı miktarlarda yük oluşturacağını, ancak bu olayın sadece bağıl nemin %60’ın üzerinde olduğunda gerçekleştiğini bulduk.”

YouTube video

Profesör Price, nemli havalarda metal yüzeylerin yaklaşık bir voltluk voltajlara çıkabileceğini söyledi. Bu durumun geliştirilmesi halinde yakın bir zamanda 1.5V’luk kalem pillerin su buharında şarj olabileceğini belirtti.

Bu çalışmanın geliştirilmesi halinde sadece kalem pillerin şarj olması ile sınırlı kalınmayacak. Nem oranı yüksek ülkelerde yenilenebilir enerji kaynağı olarak da su buharı kullanılabilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!