featured

İskandinavya Neresidir ve En İlginç Yönleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İskandinavya kendisine ait olan mitolojisi ve eşsiz doğası ile herkesin merakını uyandıran bir bölgedir. Birçok film, dizi ya da oyun İskandinav bölgesinde ya da İskandinav mitolojisinde geçmesinden dolayı burası insanlar için ilginç bulunan bölgelerden birisidir. Bu yazımızda sizlere İskandinav ülkeleri ve bu ülkelerin kapsadığı ilginç yönleri hakkında ilginizi çekecek ve çok şaşıracağınız bilgiler vereceğiz.

İskandinavya Dünya Üzerinde Nerede Bulunur?

Avrupa Kıtasının kuzey kısmında yer alan ülkelerin olduğu bölgeye verilen addır. Norveç Denizi, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi arasında bulunan ülkeler bu bölgede yer alır. Danimarka, İzlanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç burada bulunan ülkelerdir. Aslında İskandinav ülkeleri olarak sadece Danimarka, İsveç ve Norveç bulunur. Geri kalan ( Finlandiya ve İzlanda) ülkeler tarihsel ve kültürel bağlar yüzünden bu bölgede isimleri geçer.

Kuzey Avrupa ülkelerinde daha birçok ülkenin adı geçer fakat İskandinav olarak sadece bu ülkeler bulunur. Estonya ve Letonya gibi ülkeler Kuzey Avrupa ülkesidir fakat tarihsel ve kültürel fazla benzerlik olmadığı için İskandinav ülkeleri arasında gösterilmezler.

İskandinav Şehirleri

İskandinav şehirleri genellikle fazla yüz ölçümüne sahip değildir. Helsinki ( Finlandiya ), Stockholm ( İsveç ),  Kopenhag ( Danimarka ), Oslo ( Norveç ) ve Reykjavik ( İzlanda) bu ülkelerin hem başkenti hem de en kalabalık şehirleridir. Bu ülkeler genellikle soğuk ve kar yağışlı olduğu için yerleşmeler genellikle iç içedir. Yıllardır aynı bölgede birlikte yaşamaları bu milletteki insanların milliyetçi duygularını arttırıcı bir yapı oluşturmuştur.İskandinavya ülkeleri benzer kültür ve tarihe sahip olduğu için İskandinav ülkeleri bayrakları hep birbirine benzer bayraklar olmuştur.

En Zengin İskandinav Ülkesi

En zengin İskandinav ülkesi açık ara Norveç’tir. Ülke sadece zengin olmakla kalmayıp en mutlu ve en güvenilir ülkeler listesinde yıllardır ya zirvede ya da ilk 3’te kendine yer bulmakta. Oslo, Bergen ve Tromso ülkenin en kalabalık şehirleri arasındadır. Ülkede petrol, doğalgaz ve maden rezervi çok fazladır.

İskandinav Ülkeleri Hakkında İlginç Bilgiler

Farklı bir kültürel yapısı olduğu için bu ülkelerde birbirinden farklı kurallar, töreler ya da batıl inançlar bulunmaktadır. Bu ülkelerin genel yapısı ve ilginç yönlerine meraklıysanız bu bilgiler oldukça hoşunuza gidecek.

1. Yalnız ve Buzul Ülke: İzlanda

İzlanda, Atlas Okyanusu kuzeyinde volkanik bir ada ülkesidir. En yakın komşu ile arasında 350 Km deniz mesafesi vardır. 350 bine yakın olan nüfusun yüzde 95 orijinal İzlandalıdır. Aktif bir volkanik bölgede olan İzlanda üzerinde son 12 yılda 5 büyük volkan patlaması yaşandı. Ayrıca ülkenin sadece yüzde 30’luk bir alanı yaşamaya müsait.

Haziran ayı içerisinde Güneş bu ülke üzerinde 18 gün hiç batmadan durur. Ülkede yaşamanı sürdürebilen sadece birkaç böcek türü bulunur. Soğuk ve buzul bir ülke olduğu için çoğu hayvan burada yaşayamaz. Kar yağışları ve buzlanma insan hayatını etkilememesi için volkanik enerjiden yol ve kaldırımların altlarına ısıtıcı yerleştirilmiştir.

Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olan İzlanda’da hapishanede yatan tutuklu sayısı toplam 130 bile değildir. Bu İskandinavya ülkesinde polislerin tarih boyunca vurduğu kişi sayısı ise sadece 1’dir. Ayrıca dünyanın ilk demokratik parlamentosu 938 yılında burada kurulmuştur. Ülkede soy isimler evlendikten sonra değişmediği için bilinmeden çok fazla akraba evliliği olmaktadır.

Ülke topraklarının yüzde 1’den az bir kısmı tarıma uygundur. Bu yüzden dışarı çok fazla bağımlı bir ülkedir. Avrupa en yüksek çalışma saati bu ülkededir. Ayrıca ülkenin yerel yemeklerini dışardan birinin yemesi ya da alışması oldukça zordur. Tamamen kendi yörelerine uygun yemek tüketimi vardır.

2. En Küçük ve En Gelişmiş İskandinavya Ülkesi: Danimarka

Danimarka İskandinav ülkeleri arasında en küçük yüz ölçümüne sahiptir. Ülke tam 400 adet adadan oluşmaktadır. Ülke nüfusunun yaklaşık beşte birinden fazlası başkent Kopenhag’da yaşamaktadır. Ülkenin yüzde 90’ı Danimarkalı geri kalanın çoğu ise Bosnalı göçmenlerdir. Danimarka Krallığı bin yıldan fazla bir süredir yönetimdedir. Bu yüzden dünyanın en uzun ömürlü krallığıdır.

Ayrıca dünyanın en eski gazetesi de bu ülkede yayınlanmaktadır. Dünyada en yüksek insani gelişimcilik ve mutluluk        listesinde bu ülke 4. sırada bulunmaktadır. Ülkede yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda ülkedeki en eski yerleşim milattan önce 130 bin yılına kadar dayanmaktadır.

En çok Nobel ödülü kazanan ülkelerden biri olan bu İskandinavya ülkesi toplam 14 kez Nobel kazanmıştır. Lego ve Skype bu ülke girişimcileri tarafından çıkarılmıştır. Ayrıca başkentte bağımsızlığı ilan etmiş 2000 kişilik özerk yaşayan Christiana adında bir mahalle vardır. Ülkede yüzme dersi almak zorunludur. Bisiklet sayısı araç sayısının 3 katıdır. 

3. Zengin ve Mutlu Ülke: Norveç

Ülke yüz ölçümü Türkiye’nin yarısı kadardır fakat nüfusu sadece 6 milyondur. Ülkede devlet tarafından tanımlanan ve konuşulan dil sayısı ise 10 tanedir. Ülkede parlamentonun üzerinde kral bulunur.

Ülke refah ve mutluluk düzeyi çok fazla olduğu için Avrupa Birliğine girmeyi reddetmişlerdir. 2 kez bu konu referanduma sunulsa da halk bu birliğe girmeyi reddetmiştir. 1960’lı yıllarda ülkede petrol ve doğalgaz rezervleri keşfedilince ülke zenginleşmeye başladı. Ülkede petrol dışında bakır, nikel, çinko ve kurşun gibi birçok yer altı madeni çıkarılmaktadır. 

Ülkenin birçok noktasında yaz aylarında güneş hiç batmaz. Bu İskandinavya ülkesinde kitap yazarsanız devlet sizden her kütüphane için bir kitap alıp kendi kütüphanelerine koymaktadır. Norveç Devlet Üniversiteleri dünyadaki tüm herkes için ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ülkede eğitimde not sistemi yoktur ve karne verilmez. Ayrıca en yüksek notu alan kişi açıklanmaz.

Ülke bu sayede rekabetin önüne geçmiştir. Okullarda spor müsabakalarında birincilik ve ikincilik gibi ödül verilmez herkes eşit ödülü alır. Fakat İskandinav ülkeleri arasında en yüksek suç oranı bu ülkededir. Başkentteki polislerin yaptığı açıklamaya göre haftada en az 20 çocuk istismar şikayeti gelmektedir. 

2018 yılında Avrupa’da en yüksek intihar oranı bu ülkede olmuştur. İskandinav insanları soğuk bir yapıda olduğu çok bilinmekte fakat bu soğukluk Norveç’te oldukça fazla. İnsan ilişkileri bu yüzden zayıf olduğu için intihar oranlarının arttığı düşünülmekte.

4. Eğitim Sisteminin Örnek Ülkesi: Finlandiya

Bu İskandinavya ülkesi dünyanın en yaşanılabilir 11. ülkesi seçilmiştir. Ülkede konuşulan dil olan Fince Ural – Altay dil grubunda yer aldığı için Türkçe ile aralarında oldukça benzerlik vardır. Dünya üzerindeki en düşük suç oranı buradadır. 2017 yılında yapılan araştırmalar ile dünyanın en güvenli ülkesi seçilmiştir. 

Ülkede intihar oranı her geçen yıl artmaktadır. Bunun sebebi olarak soğuk iklim ve gece gündüz dengesizliği olarak gösterilmektedir. Ülkede Cumhurbaşkanı yetkileri kısıtlandırılmış ve parlamento yetkisi arttırılmıştır. Amaç yetkiyi halkın seçtiği parlamento üyelerine vermektir. Ülke içerisinde işlenen trafik cezaları oldukça farklıdır. Aynı trafik suçunu işlemiş 2 kişi gelir düzeyine göre birbirinden farklı ceza alır. 

Bu İskandinavya ülkesi üzerinde 187 binden fazla göl bulunmaktadır. Dünyanın ilk internet tarayıcısı burada yapılmıştır. Devlet kontrolünde birçok kumarhane vardır buradan elde edilen gelir hayır kurumlarına bağışlanır. Noel Baba’nın yaşadığı yer olarak görülen Lapland bu ülkede bulunmaktadır.

Dünyanın en başarılı ve en kontrollü eğitimi bu ülkede verilmektedir. Daha önce kötü bir sisteme sahip olan İskandinavya ülkesi 30 yıl gibi bir süre zarfında kendisini dünya listesinde zirveye taşımıştır. Çocuklara ödev vermek tamamen yasaktır ve ders saati ise sadece 4 saattir. Bir milyarderin ya da çok fakir 2 kişinin çocukları aynı sırada eğitim görmektedir.

Çocuklar yeteneklerine göre ustalaşacağı alanlara gönderiliyor. Birinci sınıftan itibaren sorumluluk bilinci tüm öğrencilere aşılanmaktadır. Çocuklar rahat hissetsin diye sınıfta ayakkabı giyilmez. Ayrıca ders aralarında en az bir saat sosyalleşmeleri için spor etkinliğine izin verilir.

5. Dünyaya Örnek Olan Ülke: İsveç

İskandinavya ülkeleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Futbol severler İbrahimoviç ismini, ev dekorasyonu ile ilgilenenler IKEA’yı ve bilim konusunda bilgi sahibi kişiler Nobel ismini iyi tanır. Ülke resmi dili olan İsveççe henüz 2009 yılında ilan edilmiştir. Ülkenin yüzde 90’ı İngilizce kullanmaktadır. Ülkede bulunan krallın yetkileri oldukça kısıtlıdır.

Dünyanın en demokratik 3. ülkesi İsveç’tir. Ülke 1814 yılından beri tüm savaşlarda tarafsız kalmıştır. Ülke demokratiklik anlayışını okullara da yansıtmıştır. Okullardaki öğrenciler ders içerisinde işlenecek konuyu, verilecek ödevleri ve grup ya da bireysel çalışıp çalışılmayacağını öğrenciler oylama ile seçiliyor. 

Okuldaki din dersleri Hristiyanlık propagandası yapmıyor. Dünya üzerinde tüm dinlerle ilgili bilgiler öğrenciler ile paylaşılmakta. Öğrenciler lisede aldıkları puan ile uygun bölümü yönlendiriliyor. Bu İskandinavya ülkesinin yüzde 50 si orman kaplı ve 95 bin civarında göl olduğu için doğal güzellikleri ile öne çıkıyor.  Ülkenin en kuzey noktasında güneş 32 gün hiç batmıyor. 

Doğum yapan kadınlar 75 hafta izin yapabiliyor ve bu sırada maaşlarının yüzde 80’i devlet tarafından ödeniyor. Ülkenin resmi Twitter hesabı her hafta başka bir vatandaş tarafından yönetiliyor. Bu İskandinavya ülkesi yaz ve kış olimpiyatları olmak üzere toplam 650’ye yakın madalya kazanmıştır. İskandinav yarımadası kuzey ışıkları ile de ünlüdür.

İskandinav ülkeleri haritası için internet de araştırma yapabilirsiniz. İskandinavya herkesin dikkatini çeken güzel bir ülkeler topluluğudur. İskandinav kadınları güzellikleri ile ünlüdür. İskandinav ülkeleri Bayrakları için internet de bir çok kaynak mevcuttur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!