featured

İnsan Kalıntıları Ticareti Popülerleşiyor Kafatası 20 Bin Dolardan Alıcı Buldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan kalıntıları ticareti son dönemlerin popüler ticaretleri arasında yer alıyor. İnstagram hesaplarından satışı yapılan insanlara ait iskeletlere ilgi çok büyük. İşlemeli bir insan kafatası 20 Bin Dolara alıcı buldu.

Ticaret her geçen gün farklı kollara ayrılıyor. Her kör satıcının bir kör alıcısı vardır atasözünü yakinen görüyoruz. İnstagram’da hemen hemen her şeyin ticareti yapılmaya başlandı. En ilginçlerinden biri ise insan iskeletinin parçalarının ticareti olsa gerek.

Birçok instagram kullanıcısı, açtıkları hesaplardan işlenmiş insan kalıntısı satışı yapmaya başladı. Özellikle koleksiyoncular bu parçaların alım, satımını gerçekleştiriyor. İskeletleşmiş insanların parçalarını işleyerek, süs eşyasına çeviren kişiler bunları yüksek fiyatlardan satıyorlar.

Bu ticaret daha önceleri online satış sitesi Ebay üzerinden yapılıyordu. Fakat 2016 yılında ebay’ın aldığı karar ile bu ürünlerin satışı yasaklandı. Bunun üzerine satıcılar yeni yollar aradı ve ticaretlerini instagram platformuna taşıdı.

Satışlar genel olarak direkt mesaj bölümünü kullanılarak gerçekleşiyor. Özel olarak görüşen kişiler fiyat ve ürün konusunda anlaşma sağlıyor. Daha sonra satıcı ürünü paketleyerek müşterisine teslim ediyor. Henüz instagram bu ticaret konusunda bir kısıtlama getirmiş değil.

İşlemeli Kafatası 20 Bin Dolar

İnsan kalıntısı ticareti yapan birkaç tane hesabın kazançları 2013 yılından beri büyük bir artış gösterdi. 2013 yılında 5 bin 200 dolar satış hacmine sahip pazarın değeri, ebay’ın yasakları sonrası 60 bin dolara kadar çıktı. Koleksiyoncular arasında 20 bin dolara işlemeli kafa tası satın alanlar bile var.

Bu parçaların satımı hukuki açıdan gri bölge sayılıyor. Bu konu no property rule (sahipsizlik kuralı) adı altında hukuki olarak ele alınıyor. Bunun anlamı ise eşya veya mal o an kimin elinde bulunuyor ise o malın sahibi odur. Bazı ülkelerde insan kalıntılarını sergilemek izne tabiidir.

İngiltere’de böyle bir sergi açmak isterseniz “İnsan dokuları otoritesi” isimli kurumdan izin belgesi çıkartmanız gerekiyor. Fakat internet üzerinde sergi veya satış yapmak isterseniz herhangi bir kurumdan izin almanız gerekmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde ise insan kalıntılarının satışları tamamen yasaktır. Fakat satıcılar bunun da kolayını bulmuş durumda. Müşterisi ile anlaşan satıcılar, ürünleri kargolarken süs eşyası diyerek gönderimini sağlıyorlar. Bu nedenle de hiçbir engele takılmadan ticaretlerini gerçekleştiriyorlar.

Gerçek İnsan Kemikleri Üzerine İşlemeler Yapılıyor

Sanatsal birer miras gibi görünen kafatasları ve kemiklerde tek gerçek olanlar kemiklerin gerçek insanlara ait olmasıdır. Diğer işlemeler falan daha sonradan yapılıyor. Kalıntılara birer süs eşyası görünümü veriliyor.

İlk başta bu işlemelere ve oymalara hobi olarak başlayanlar daha sonra para kazanmak istediler. Yaptıkları bu işlemeli kalıntıları internet üzerinden satışa sunmaya başladılar. Daha sonra büyük bir ilgi ile karşılaşınca pazarı git gide büyüdü.

Kemiklerin geldiği yerler Hindistan veya medikal depolar olarak tahmin ediliyor. Buralardan ham kemikler temin ediliyor ve işlenerek satışa sunuluyor. Bu geleneğin kökeni ise sömürgecilik dönemlerine dayanıyor. O dönemlerde birçok kişi kemik koleksiyonu yapıyordu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!