featured

ÖSYM ve YÖK Mahkemede İfade Verdi YKS Ertelenmesi Hakkında Savunma Yaptılar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YKS’nin ertelenmesi 2.5 Milyon öğrenciyi ilgilendirmekteydi. Bu nedenle de ÖSYM ve YÖK, sınav hakkında mahkemede ifade verdi. Yaptıkları savunmada;

“ Salgının hazirandaki durumu öngörülebilirken temmuz ayının haziran ayına göre salgın bakımından daha güvenli olabileceğini söylemenin imkanı yoktur.”

Açıklamalarında bulundular.

16 Haziran’da görülen davanın ilk duruşması gerçekleşti. Davayı, İyi Parti Milletvekili Müsavat Dervişoğlu açmıştı. Kızının da gireceği sınavın tarihlerinde değişimlerin olmasını doğru bulmayan ve kamu yararı gözetilmediğini gerekçe göstererek Danıştay’a dava açmıştı.

25-26 Temmuz tarihine alınan sınavın 27-28 Haziran tarihine tekrar çekilmesi büyük tepki çekmişti. Bu konunun mahkemeye taşınması ile beraber taraflar savunmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca 14 Haziran’da MSÜ sınavında bir öğrencini korona virüs testinin pozitif çıkması olayı da davaya taşındı.

14 öğrenci bu olay sonrasında karantinaya alındı. Hem bu olaylar hem de bilim kurulu uyarıları ve sağlık bakanlığı vaka verileri dosyaya eklendi. ÖSYM ve YÖK ise Müsavat Dervişoğlu’nun kızı adına dava açamayacağını belirterek, davanın düşmesini talep etti.

YÖK’ün Yaptığı Savunma

16 Haziran’da görülen davada Yök’ün gerçekleştirdiği şu şekildedir;

“ Salgın dolayısıyla YKS’yi hazirandan temmuza alsak da salgın kontrol altına alındığı için önceki doğal zamanında sınavın yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Öğrencilerin sınav çalışmalarına odaklanma ve motivasyonları yaz aylarında düştüğü için temmuz sonuna kadar uzatılmış bir sınav takviminin, bu anlamda öğrenciler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı açıktır. YKS tüm ülkede gerçekleştiriliyor. Güney illerinde 50 dereceyi bulan sıcaklıkta sınava giren öğrencilerin önemli bir güçlükle karşılaşacağı aşikar.”“ Ülkemizin başta yasam ve yargı olmak üzere, birçok alanda faaliyet gösteren kurumu çalışmalarını doğal olarak, mevsim koşullarını dikkate alarak düzenliyor. Eğitim sistemi de bunlardan biridir ancak içtimai hayatta en etkili olanı kuşkusuz eğitimdeki tatil zamanı tespitidir.”“ Salgının hazirandaki durumu öngörülebilir olarak değerlendirilirken sonraki bir tarih olan temmuz ayında salgının ne şekilde seyredeceği hususu hazirana oranla daha belirsiz biz zaman dilimine işaret etmektedir. Temmuz ayının haziran ayına göre salgın bakımından daha güvenli bir zaman dilimi olduğunu söyleme imkanı yoktur. Bu yılki sınav, geçtiğimiz yıla ve gelecek yıllara oranla avantajlı bir sınav olarak formüle edilmiş, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu görüşleriyle koruyucu önlemler alınarak uygun şartlarda ÖSYM tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır.”

ÖSYM Davalı Olmaktan Çıkarılmayı Talep Etti

Davada ÖSYM de savunmasını yaptı ve şunları söyledi;

“ Sınav tarihini hazirandan temmuza YÖK aldı. Sorumluluğumuz tedbir almakla sınırlıdır. Sınav takvimiyle ilgili emredici kurum YÖK’tür. ÖSYM, bildirilen tarihte sınav ve yerleştirme işlemini yapmaktan sorumludur, davalı olmaktan çıkarılmalıdır.”

İYİ Parti Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’nun İfadeleri

Müsavat Dervişoğlu adına davayı açan Av. Uğur Poyraz mahkemede şunları belirtti;

“YKS sınavına hazırlanan gençler aylar boyunca ölüm, vefat, vaka sayısı haberlerini okuyarak ve bu korku altında evlerinden çıkmayarak çalışma yapmaya gayret etmiştir. Dershane ve benzeri birebir / yüz yüze hazırlık imkanlarından da yoksun kalmışlardır. İdari işlemlerde belirlilik ve öngörülebilirlik  esastır. Bu kişilerin davranışlarının hukuki sonuçlarını önceden bilmeyi sağlar. YKS haklı olarak COVID-19 nedeniyle 1 ay ertelendiğinde, öğrenciler de hazırlık ve planlamalarını buna göre yaptı. Ertelemeye ilişkin kararnamede, salgının durumuna göre sınavın erkene çekilmesine dair bir bildirim de yapılmadı. İşlem bu açıdan da hukuka aykırıdır.”“ Her ne kadar gerekli önlemlerin alındığı ifade edilse de  bu kişilerdeki korku ve kaygıyı azaltmadığı gibi aksine benzer önlemler altında yapılan MSÜ ve benzeri sınavlarda sakıncaların önüne geçilmediği görülmüştür. MSÜ sınavına giren 430 bin adaya karşılık, YKS’ye 2,6 Milyon yani 5 katından daha fazla aday girecek olması nedeniyle YKS’de sosyal mesafe kurallarına uyulmasının imkansızlığı sıralanarak yürütmenin durdurulması talebi yenilendi.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!