featured

Maya Takvimi Tekrar İncelendi Bu Hafta Sonu Dünyanın Sonu Olacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maya Takvimi 2012 yılında gündeme gelmişti. Herkes dünyanın sonunu bekliyordu. Fakat beklenen olmadı ve hayat kaldığı yerden devam etti. Fakat yapılan yeni incelemeler dünyanın sonunun bu hafta geleceği söylendi.

Pablo Tagaloguin isimli bir bilim insanı, Maya takvimini tekrar aldı. Bu takvimde bahsi geçen 2012 senesinin Jülyen takvimine göre olduğunu belirtti. Şuan ise Jülyen takviminin 2012 yılındayız ve bu hafta sonunun son hafta sonumuz olduğunu iletti.

Covid-19 salgını ve büyük ekonomik sıkıntılar, farklı inanış grupları tarafınca yorumlandı. Bu yorumlar dünyanın sonunu işaret ediyor. Maya takviminin yeniden analizi de bu yorumlara destek olacak nitelikte.

YouTube video

Daha önceki yorumlarda kıyamet için 2012 senesi işaret edilmişti. Farklı senaryolar anlatılmış ve bazı olaylara işaret edilmişti. Antik Maya Uygarlığı tarafından hazırlanan takvim 21 Aralık 2012 tarihinde son buluyordu. Ama ne yorumlar ne de işaretler bekleneni gerçekleştirmedi. Sadece Hollywood filmlerine konu olan bir spekülasyon olayı yaşanmış oldu.

Dünyanın Sonu Geldi

Pablo Tagaloguin isimli bilim insanı bir iddia ortaya atarak, Maya takvimini tekrar gündeme getirdi. Pablo’nun iddiasına göre Jüliyen takvimine göre şuan 2012 yılındayız ve Maya takvimi bu yıla işaret ediyor. Ve yılın son haftasındayız. Bu hafta sonu kıyamet kopacak ve dünyanın sonu gelecek yorumunu yaptı.

Pablo, bu yorumlarını sosyal medya hesaplarından da paylaştı. Paylaşımlara insanların ilgisi çok fazla oldu ve birçok kişi tarafından paylaşıldı. Fakat bu ilgi sosyal medya uygulamaları tarafından erişime kapatıldı. Pablo’nun birçok hesabı silindi.

Mayaların Dünyanın Sonunu Tahmin Etmeleri Mümkün Mü?

Uzmanlar, söz konusu takvimin dünyanın sonuna işaret etmediğini söylüyorlar. Bunun bir döngü olduğu, biten bir senenin sonu olduğunu belirtiyorlar. Mayaların dünyanın sonunu tahmin etmeleri gibi bir durumun söz konusu olmadığı söyleniyor. Eskimiş bir takvimin çöpe atılması gibi düşünülmesi gerektiği söyleniyor.

Astronom Phil Plait de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Plait’in, Maya takviminde belirtilen 21 Aralık 2012 tarihinin Jülyen takvimindeki 21 Haziran 2020 denk geldiği yorumu gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Dünyanın sonuna geldiğine dair yaptığı yorumda;

“ 21 Aralık 2012 günü Maya takviminin Gregoryen takvimine dönüştürülmesi ile elde edilmişti. Bu yüzden bunu Jülyen takvimine de uygulamanın herhangi bir manası yok. Mantıklı değil.”

İfadelerine yer verdi.

YouTube video

NASA tarafından yapılan yorumlarda da bu iddiaların bilimsel bir geçerliliğinin olmadığı vurgusu yapıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!