featured

Hayati Önem Taşıyan Bir Hastalık: Beyin Tümörü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ciddi bir sorun teşkil ettiğinden dolayı ölümle bile sonuçlanması muhtemel Beyin Tümörü hayatınızın dönüm noktası olarak nitelendirebilir. Hastalık beynimizde bulunan kitle ve hücrelerdeki yapısal değişiklikler ile karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun ardından oluşan tümörlerin hepsinin kansere sebep olacak bir rahatsızlık olarak sınıflandırmak doğru değildir.

İyi huylu beyin ve kötü huylu beyin olmak üzere iki tür tümöre rastlanmaktadır. İyi huylu tümörlerin ameliyat ile alınması mümkünken kötü huylu tümörlerde ise vücuttaki sağlıklı hücrelere yayılma riski bulunmaktadır. Beyin Tümörü hastalığının belirtileri ise tümörün kendisi ile ilişkilendirilir. Belirtiler tümörün yapısı, bulunduğu yer ya da biriktirdiği sıvı oranına bağlı olarak değişiklik göstermesi mümkündür.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

YouTube video

Başınız ile ilgili ağır ağrılarınız varsa bir beyin cerrahına görünmez gerekmektedir. Bazı belirtiler de görünmeye başlar ise daha fazla vakit kaybetmeden bir muayene olmanız gerekmektedir. Bu belirtiler şu şekildedir;

Aşırıya kaçan baş ağrısıTemel duyu organlarında oluşan değişikliklerYaşanılan denge problemleriUnutkanlık gibi hafıza problemleriVücudun bazı bölümlerinde karıncalanma hissiRuh halindeki ani değişiklikler

Bu belirtiler yalnızca kansere neden olabilecek tümörlerden kaynaklı değil başka bir hastalığın belirtileri olarak da görülmektedir. Bu yüzden vücudunuzda hissettiğiniz normalin dışındaki farklı belirtiler farkettiğinizde en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. Erken teşhis ve erken tedavinin önemli olması vakit kaybetmeden doktora görünmenizi gerektirir.

Beyin Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mikroskoptaki yapısının ardından derecelendirilebilir tümörler için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Düşükten yükseğe doğru olan tümör derecelerinde yüksek olanlar daha fazla risk taşımaktadır. Yapısına göre tedavi yöntemi belirlenen beyin tümörleri için beyne uyguladıkları baskıdan dolayı en çok kullanılan yöntem cerrahi olandır.

YouTube video
Cerrahi yöntem sonrası beynin rahatlamasını sağlamak esas amaçtır ve ardından alınan parça dahilinde tümörün yapısının ve türünün saptanması sağlanmaktadır. Bunun yanında kullanılan kemoterapi ve ışın tedavisi de mevcuttur. Kesin çözüm olmamakla birlikte yaşam süresini uzatmada etkili olduğu düşünülmektedir. Beyin Tümörü tedavi edilmezse ne olur gibi bazı soruların cevabını vermek tam anlamıyla tümörün türüne bağlıdır ve onun için tıbbi destek alınması ve gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.

Beyin Tümörü Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

YouTube video

Tümörün tedavisinde en önemli planlama hastanın yaşı, özel durumu ve tümörün bulunduğu yere göre olmasıdır. Bu konuda beyin ve sinir cerrahisi gibi alanında uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılan cerrahi operasyonlarda amaçlanan şey hasta için daha iyi bir yaşam kalitesi oluşturmak ve süreyi en iyi şekilde sürdürmeyi sağlamaktır.

Hastalar için fiziki değişikliklerin var olduğu kadar hastalık psikolojik olarak da oldukça büyük bir role sahiptir. Kişilik ve davranışlarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle hasta için farklı bir yaşam olgusu oluşur. Buna bağlı olarak da depresyon sorunu ortaya çıkabilir.

Beyin Tümörü Hastaları İçin Psikolog’un Önemi

Psikolojik olarak destek almak da sürece fayda sağlayacak bir öneri olarak görülmektedir. Beynin aldığı hasar nedeniyle kişinin karakteristik özellikleri değişiklik gösterdiği için çevresi tarafından farklı algılanabilir çünkü burada bir değişim söz konusudur.

Beynin ön tarafının kişilik özellikleri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Hasarın bıraktığı etki ile kişinin hayatı boyunca karşılaşabileceği bazı zorlukların olması da muhtemeldir. Sürecin bu denli zor olması hasta için oldukça yorucudur. Hem hastanın kendisi hem de çevresi için kabullenmesi zor olan bu hastalığın tedavi sürecinde beyin ve sinir cerrahisi doktorlarının tedavilerinin yanısıra yakınların moral ve desteği en önemli iki etkendir.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Olur?

YouTube video

Hastalığın derecesini belirleyecek olan tümörün yapı ve türü beyne uyguladığı baskı sonucunda ameliyat öncesinde ve sonrasında vücutta bazı işlevlerin özelliğinde değişiklikler olması mümkündür. Ameliyat sonrasında fizik tedavi gibi bazı programlar uygulanması süreci hızlandırmada yararlı olacaktır. Yine aynı şekilde bu dönemde de psikolojik desteğin önemi oldukça büyüktür. Tümör ameliyatı sırasında alınan parçaların patolojik incelenmesi sonucunda beyin etrafında hala varlığını sürdürebilme ihtimali olan bazı hücrelere karşı da kemoterapi, radyoterapi gibi farklı tedavi yöntemleri sürdürülmektedir. Hasta için yapılan tüm bu tedavi yöntemleri onun yaşam kalitesini arttırmak adına önemlidir. Gereken her tedavi yöntemi net olarak ameliyat sonrasında incelenen tümöre bağlı olarak gerçekleşir.

YouTube video

Sigorta anlaşmalı kurumlar ile cerrahi tedavi yapılabilmektedir. Bu kurumlarla görüşerek beyin tümörlerinin tedavisi için sağlık hizmeti alabilirsiniz. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince bilgiler kurumlar tarafından gizli tutulmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!