Voynich El Yazması : Çözülemeyen Gizemleri ile Dünya Tarihine Geçen Bir Kitap

Voynich El Yazması : Çözülemeyen Gizemleri ile Dünya Tarihine Geçen Bir Kitap

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir anlamda kitap evreninin açılmamış pandora kutusu olarak sayılabilecek Voynich el yazması kitap, gizemler dünyasının köşe taşlarından biri olarak yerini koruyor… Öyleyse, Voynich el yazması kitap nedir? Neyi anlatır? Bu kadar çok ilgi görmesinin sebebi nedir? İşte Voynich el yazması bu eser hakkında tüm bilinenler ve bilinmeyenler…

Voynich El Yazması

İnsanlık tarihinin gelişmesinin önemli bir aşamasını oluşturan yazının icadından sonra, günümüze dek çok farklı türler de birçok özel kitap ve metin tartışıla geldi. Antik medeniyetlere ait dillerde yazılmış büyü, simya ve gizemli eserler kadar tarihin tozlu kalıntıları arasında kalan alfabeler kullanılarak yazılan metinlere kadar pek çok yazımın sırrı, kriptolog ve şifre çözücülerin çalışmaları neticesi çözüldü.

Bu çözülen yazıt ve metinler arasında Orhun Kitabeleri, Hitit Yazıtları, Mısır Hiyeroglifleri ilk akla gelenler olarak sayılabilir. Fakat tüm bu alfabeler, kullanılmayan diller bir şekilde çözülerek metinler deşifre edilirken bir el yazması eserin sırrı ve içeriği bir türlü çözülemedi. İşte, üzerinde birçok dil bilimci, şifre çözücü ve kriptolog tarafından çalışma yapılmasına karşın çözümü yapılamayan ve Voynich el yazması olarak adlandırılan bu kitap acaba bize ne anlatıyor?

1. Benzersiz Bir Alfabe

Öyle ki savaş dönemlerinde kullanılan şifreli metinlerin dahi çözümü yapılabilirken, bundan yaklaşık  600 yıl önce yazılan Voynich el yazması kitabın içerdiği metinlerin çözülememesinin sırrı nedir?Bunun en belli başlı nedeni ise Voynich El Yazması kitap da kullanılan harf ve simgelerin şu ana dek tespit edilebilen hiçbir alfabedeki harfler ile benzerlik göstermemesidir. Ayrıca eser üzerinde belirgin hiçbir noktalama işareti de bulunmaz.

Dünya üzerinde kullanılan tüm alfabeler yanında, antik medeniyetlerden günümüze ulaşan alfabeler ile de bu eserin tek bir harfi bile irtibatlandırılamamıştır.  Bu da eseri ve üzerindeki gizem perdesini kalınlaştırmış ve hakkında birçok söylentinin doğmasına neden olmuştur. Hatta bu gizem o kadar büyümüştür ki Voynich el yazması kitabın dünya dışı varlıklardan kendi dillerinde yazılmış bir eser olarak ele geçirildiği dahi ileri sürülmüş ve bu iddialar popüler hale gelmiştir.

2. İtalyan Rönesans Döneminden Bir Eser

Kitabın üzerine yazıldığı parşömen üzerinde, çözülemeyen bu dil yanında çok sayıda kadın figürü, bitki gibi resimlerde bulunur. Bu eserin parşömeni üzerinde 2009 yılında Arizona Üniversitesinde yapılan karbon testleri neticesi ise eserin tarihlendiği dönem İtalyan Rönesansı esnasında tahminen 1404 ile 1438 yılları arasındadır.

Kitap Voynich ismini ise, 1912 yılında İtalya’da yer alan Villa Mondragone olarak bilinen binada bularak alan ve kitabı tekrar ortaya çıkaran, Polonyalı bir antikacı ve sahaf olan, 18 farklı dil bilen Wilfrid Voynich’den alır. Eser farklı katlama teknikleri kullanılan sayfalarının varlığına karşın genel olarak 240 sayfa olarak nitelendirilse de olmayan eksik sayfalarının bulunduğu da belirtilmiştir. Çizimler ile bezenen metinler soldan sağa doğru yazılmıştır.

3. Beinecke Nadir Kitap ve El Yazmaları Kütüphanesi

Üzerinde, en profesyonel şifre çözücü, kod kırıcı, dil bilimci ve kriptologun çalışmasına dair halen çözümü gerçek anlamda yapılamamış olan bu el yazması kitap, günümüzde ise son sahibi olan Hans P. Kraus tarafından 1969 yılında Yale Üniversitesi’ne bağlı Beinecke Nadir Kitap ve El Yazmaları Kütüphanesine bağışlanmıştır.

4. El Yazması Kitabın Bilinen Tarihi Süreci

Voynich el yazması eserinin şu ana kadar teyit edilmiş en eski sahibi ise 17 yy. başlarında Prag kentinde yaşayan Georg Baresch adındaki simyacıdır. Baresch bu eserin çözümünü yaptırabilmek için aynı dönemde yaşadığı ve Mısır hiyerogliflerini çözümleyen Alman yazı bilimci Athanasius Kircher’den yardım istemiş, bazı kısımlarından kopya göndermiş ancak eseri bütün olarak bu yazı bilimciye teslim etmemiştir.

Voynich el yazmaları hakkında bulunan en eski tarihli kayıt olarak (19 Ağustos 1665) dikkati çeken Jan Marek Marci’nin Athanasius Kircher’e yazdığı mektuptan, bu kitabın Baresch’in ölümü üzerine Prag Charles Üniversitesi rektörü Jan Marek Marci’ye intikal ettiği ve onunda bu eseri yazı bilimci Kircher’e gönderdiğini anlıyoruz. Yine bu mektup içeriğinde, bu eserin sahibinin İmparator Rudolph olduğu ve kendisine Voynich el yazmaları kitabını getiren gizemli taşıyıcıya yaklaşık 2 kilo altına denk gelen 600 dukat verdiği belirtilir.

5. Eser Üzerinde Yapılan Çalışmalar

Şu ana kadar yapılan bilimsel incelemelere göre, Voynich el yazmaları adlı eserde 170.000’den çok karakter bulunur. Çok sayıda benzersiz kelime türlerine sahip eserde bazı harfler yalnızca bir kelimenin baş kısmında, bazıları sonunda, bazıları ise daima orta kısımda yer alır. Bu da fonolojik bir yasanın takip edildiği izlenimi uyarır. Bazı harfler ikileme ya da üçleme biçimindeyken bazıları ise asla başka harfleri takip etmez.

Yazı yanında Voynich el yazmaları kitabında  çok sayıda görsel materyal de bulunur. Bu görsel materyaller değerlendirilerek şu ana kadar kitap hakkında çeşitli varsayımlar ileri sürülmüştür. Bunlar ise, tıbbi bir eser, bitkisel formül kitabı, astronomik çalışma kitabı, harita ve kozmoloji eseri gibi tezlerle el yazması kitabı nitelemiştir.

Ayrıca el yazması eserde bulunan resimlerdeki bitkiler, bilinen bitki türleri ile eşleştirilemezken, tedavi yöntemi ya da deney olarak tasvir edilen uygulamalarda herhangi bir bilimsel metotla açıklanamamıştır. Bazı araştırmacılar bu el yazması eserde ki alfabeyi çözdüklerini iddia etseler de iddiaları şu ana kadar kesin olarak doğrulanamamıştır.

Gizemleri ve hakkında bilinmeyenleri ile bu el yazması kitaba dair uzaylılar tarafından yazıldığı, asla keşfedilemeyen bir medeniyete ait bir alfabenin kullanıldığı gibi oldukça ileri iddialara karşın, eser hakkında şu ana kadar ileri sürülen en olası ihtimal ise, kitabi yazan kişinin kendi alfabesini oluşturduğu iddiasıdır.

Peki, bu eserin yazarı, kimse tarafından çözülemeyecek bu alfabeyi neden oluşturdu? Kitapta bize anlattığı neydi? El yazması eserin bilinen ilk sahibi olan İmparator Rudolph, bu kitabı kendisine sunan kişiye neden bir servet ödedi? Bu ve benzer soruların cevabı ise ancak eserin metninin çözümü ile mümkün olacak gibi görülüyor…  Voynich pdf indirmek isterseniz internetten yardım alabilirsiniz. Voynich manuscript olarak da geçen bu eser hakkında ki söylentiler hala devam ederken acaba Voynich alfabesi farklı br alfabe mi sorularını da beraberinde getiriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!