featured

Yaz Aylarında Medikal Maske Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs salgınıyla beraber maske kullanmak da zorunlu hale geldi. Peki havalar bu kadar sıcakken maske nasıl kullanılacak? Maske kullanımı nasıl olacak? İşte Detaylar!

Sağlığınız İçin Maske Takmaya Devam Edin

Korona virüs tedbirleri için alınan maske kullanma zorunluluğu artık herkesin benimsediği bir durum oldu. Yeni normalleşme sürecinde maske kullanımı oldukça önemli bir yer kaplıyor. Normalleşmeye devam edebilmek, kendimizi ve çevremizi koruyabilmek adına medikal maske kullanmak şart. Peki yaz aylarında medikal maske kullanımı nasıl olmalı? Vereceğimiz 10 önemli kural ile hem yaz aylarında maske kullanımını kolay hale getirin, hem de sağlıklı kalın!

1. Yanınızda Mutlaka Yedek Birkaç Maske Olsun

bir nebze de olsa korumaya devam eder.

2. Maskenizin İpleri Ne Çok Sıkı Ne de Çok Gevşek Olsun

Maskenizin iplerinin ayarı elbette çok önemli. Her ne kdar sıkı ipli bir maskede Covid-19 salgınına karşı kendinizi daha güven de hissetseniz de bu sıkılık sıcaklık ile birleşerek kulak arkalarınızı tahriş edebilir. Maskeyi kullanırken asıl dikkat etmeniz gereken çok sıkı olması değil, yanlarının ve burun kısmının tam kapalı olmasıdır. Bu kapalılığa eriştikten sonra maskenizin lastiklerini daha fazla sıkmanıza gerek yoktur.

3. Dışarıda Çok Kalmayın

Yaz aylarının gelmesiyle beraber rehavete kapılmış olabilirsiniz. Özellikle akşam vakitleri dışarı çıkmayı fazlalaştırmış olabilirsiniz. Aman dikkat! Maske kullanımı sıcakta oldukça zorlaşıyor. Özellikle eller terleyen yüze istemsizce gidebiliyor. Bu yüzden sağlığınız için çok gerekmedikçe evde kalmanız yararınıza olacaktır. Böylelikle maske kullanımını da sınırlandırmış olursunuz. Taktığınız her maskenın belli bir kullanım süresine sahip olduğunu unutmayın.

4. Maske Kumaşı Önem Taşıyor

Corona virüs çıkıktan sonra ev yapımı maske üretenler de ortaya çıktı. Unutmayın ki sizi bu virüsten koruyacak olan maskeler medikal olanlardır. Yine de illa özel yapım maske kullanmak istiyor iseniz, içinin çift kat olmasına dikkat etmelisiniz. Maske kullanımı şaka götürmeyen bir durum. İşte tam da bu yüzden maske kullanımı Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilerek bu kurala uymayanlara para cezası kestirmeye başladı. Solunum da herhangi bir sıkıntı yaşamamanız adına kullanacağınız maskenin kumaşı hava alabilen türden olmalıdır.

5. Yıkanabilir Maskeleri Sık Yıkamayı İhmal Etmeyin

Tıbbi maskeler yerine yıkanabilir maske kullanmayı tercih ediyor iseniz, sağlığınız açısından bu maskeleri her kullanım sonrasında yıkamalısınız. Eğer dışarıda iseniz ve maskenizi çıkarmanız gerekiyorsa lütfen sadece iplerinden tutarak çıkararak steril bir şekilde muhafaza ediniz.

6. Nefesiniz Daralırsa Kısa Bir Süre İçin Maskeyi Çıkarın

Maske kullanımı bazen zor gelebilir. Özellikle sıcak havalar nefesinizin daralmasına neden olarak sizi yorabilir. Böyle anlarda maskenizi bir süreliğine çıkararak temiz hava alabilirsiniz ama dikkat! Bunu yaparken insanlardan biraz uzak bir yerde yapmanız yararınıza olacaktır. Eğer kalabalık bir ortamdaysanız da insanlarla aranıza sosyal mesafe denilen sınırı koyduktan sonra maskenizi çıkarmanız en doğrusu olacaktır. Tabii bunu uzun tutmayın. Biraz temiz hava aldıktan sonra maskenizi geri takın.

7. Cildiniz Daima Temiz Olsun

Cildinizin temiz olması maske kullanımı sırasında oluşacak tahrişi en aza indirger. Eğer cildinizi iyi bir temizleme ürünü ile temizledikten sonra yoğun nemlendirici kullanır iseniz maskenin oluşturacağı tahriş en aza iner.

8. Bol Bol Su İçin

Maske kullanımı esnasında bol su içmek gereklidir. Maske, nefes alma organlarımız olan ağız ve burnumuzu kapattığından bazen solunum sıkıntısı yaşatabilir. Eğer bu durumdan en az şekilde etkilenmek istiyorsanız bol bol su içmenizi öneriyoruz.

9. Saç ve Sakala Dikkat Edin!

Uzun saç ve sakal terlemenizi arttırarak corona virüs için yeterli ortamı yaratacaktır. Bu yüzden erkekler sakallarını olabildiğince kısaltmalı, kadınlar ise saçlarını toplamalıdır. Böylece terleme durumunuz oldukça azalacak, ve bu virüs yaşayacak yer bulamayacak. En azından önlem olarak yapmanızı öneriyoruz.

10. Kalabalık Ortamlara Girmeyin

Yaz aylarında maske kullanımı zaten çok zorken, kalabalık ortamlara girerek bu durumu hepten zorlaştırmayın. Kalabalık ortamlara girdiğiniz de maske sizi sıkacak ve çıkarmak isteyeceksiniz. Bu durum büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmanız neden olur. Virüsün hala geçmediğini bu sürecin yeni bir süreç olduğunu lütfen unutmayın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!