featured

Ölüm Cezasına Çarptırılan Ayı İçin Aktivistler Seferber Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde İtalya’da bir ayı baba ve oğla saldırdı. İtalya yasalarına göre de insanlara saldıran hayvanlar cezalandırılıyor. Ayıdan şikayetçi olan baba ve oğlun şikayetini değerlendiren mahkeme ayıya ölüm cezası verdi.

İtalya da yaşanan bu ilginç olay sonrası ülkede ve dünyada büyük bir seferberlik yaşandı. İtalya mahkemesinin iki kişiye saldıran ayıya idam cezası vermesine ilk tepki Çevre Bakanlığı ve hayvan hakları savunucularından geldi.

Olaya ilişkin olarak açıklama yapan İtalya Çevre Bakanı Sergi Costa;

“ Bu ayıyı kurtarmak için elimden geleni yapacağım.”

Dedi ve tepkisini gösterdi.

Ayı İki Kişiye Saldırdı

Söz konusu olan olay İtalya’nın Trento kentinde yaşandı. 58 yaşındaki Fabio Misseroni ve 28 yaşındaki Christian Misseroni’ye bir ayı saldırı düzenlendi. Saldırıyı hafif sıyrıklarla atlatan baba ve oğul yerel yönetimlere şikayette bulundu.

Alınan bilgilere göre Fabio Misseroni; elinden, kolundan ve ayak bileğinden darbe alarak yaralandı. Oğul Misseroni ise daha şanslıydı ve saldırıyı çok küçük sıyrıklarla atlattı. Saldırının şokunu üzerinden atamayan baba Misseroni;

“ İkimizi de öldürebilirdi ama mucizevi bir şekilde bir anda gitti.”

İfadelerini kullanarak saldırı anına ilişkin bilgiler verdi.

YouTube video

Saldırı sonucu şikayet değerlendirmeye alındı. İtalya yasaları incelendi ve yasalara göre bir insana saldıran yabani hayvanlar cezaya mahkum ediliyor. Bunun üzerine dosyayı inceleyen yerel yönetimler iki kişiye saldıran ayıya ölüm cezası verdi.

Olayın Peller Dağı etrafında yaşandığı öğrenildi. Vilayetin başkanı Maurizio Fugatti, yaralı kişilerden DNA örneği alınacağı ve saldırıyı yapan ayının tespiti için çalışmalara başlanılacağını söyledi. Ayı bulunmasının ardından katledilecek. Fakat bu karar hem Çevre Bakanlığı hem de hayvan hakları koruyucuları tarafından sert şekilde eleştirildi.

Aktivistler İmza Kampanyası Başlattı

Ayının öldürülme kararı çok büyük bir kitle tarafından tepkiyle karşılandı. Başta hayvan hakları koruyucu kurumları olmak üzere Çevre Bakanlığı ve ünlüler kararın durdurulması için büyük bir destek veriyor. Frento vilayeti tarafından alınan bu kararın karşısında olduklarını ilan ediyorlar. Karar net olarak verilmeden tüm detayların aydınlatılması isteniyor.

İki kişiye saldıran ayının öldürülme kararının durdurulması için internet üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya öncülük eden kurum ise Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) olarak görülüyor. Kampanyaya destek vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

İtalya’da çalışmalar sürdüren hayvanları koruma derneği ENPA’da olaya tepkisini gösterdi. İntikam duygusu ile alınmış kararın saçma ve haksız olduğunu dile getirdi.

Alınan bilgilere göre Frento vilayeti çevresinde 100 civarında ayı yaşıyor. Yerel yönetim, şehrin dağlık alanlarında yaşayan bu ayıların varlığının insanlar için risk oluşturduğu görüşünde. Bu nedenle de sayıların azaltılmasını savunuyorlar.

Çevre Bakanı Sergio Costa: Ayıyı Kurtarmak İçin Elimden Geleni Yapacağım

Konuya büyük tepki gösteren Çevre Bakanı Sergio Costa, ayının hayatını kurtarmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bakan şunları söyledi;

“ Bu ayıyı kurtarmak için elimden geleni yapacağım. Ya yavrularını koruyan dişi bir ayı ise? Her anne aynı şeyi yapardı. İnsanlara da hayvanlara da saygı duyalım.”

Dedi ve kararın yanlış olduğunu belirtti. Karara tepkisini gösteren ve elinden geleni yapacağını söyleyen bakan, yerel yönetimlerin kararını geri çekmesi için çalışacağını belirtti. Gerekirse yasal yollara başvurarak bu işi çözeceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!