featured

Muay Thai Nedir ? Kural Tanımazların Sporu Muay Thai Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzak doğu dövüş sporlarından olan Muay Thai ülkemizde de önem kazanarak uluslararası müsabakalar için takımlar oluşturulmuştur. İşte, kural tanımaz dövüşçülerin sporu Muay Thai nedir?

Muay Thai Nedir ? Kural Tanımazların Sporu Muay Thai Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son dönemin yurt içinde ve yurt dışında en çok konuşulan spor dallarından biri Muay Thai dövüş sporudur. Özellikle taekwondo ve karate eğitimi alan sporcular Muay Thai kursları ile de anlaşarak yeteneklerini bir üst kulvardaki dövüş alanına taşımaktadır. Hal böyle olunca her yıl bu dövüş sporu ile ilgilenen sporcu sayısı ile birlikte kurs merkezleri de hızla artış göstermektedir. İşte, 10 maddede Muay Thai nedir sorusunun cevabı!

Muay Thai Nedir ?

Muay Thai Nedir ?

Muay Thai nedir sorusunun en kısa cevabı Tayland boksudur. Muay Thai, Tayland menşeili bir dövüş sporudur. Bu spor dalı genellikle Asya kıtasındaki ülkelerde yaygındır. Çoğunlukla tekme, diz ve akrobatik vuruşların kullanıldığı ileri seviyede sert bir spor dalıdır.

Muay Boran Dövüş Sisteminden Muay Thai'ye

Muay Boran Dövüş Sisteminden Muay Thai’ye

Eski adıyla Siyam bölgesinden kalan tarihi bir dövüş sanatıdır. Muay Boran dövüş sistemi altındaki birçok dövüş dalından birisidir. Ancak diğer dövüş dallarına göre daha öne çıkmıştır.

Evrensel Spor Dallarından Muay Thai

Evrensel Spor Dallarından Muay Thai

Tayland ve çevresindeki Güney Asya ülkelerinde ünlenen Muay Thai; sporu sonradan evrensel bir spor dalı olmuş, tüm dünyaya yayılmıştır. Birçok ülkede federasyonu bulunan bu dövüş sporu, Türkiye’ye 1980 yılında gelmiştir. 2002 yılında amatör bir spor dalı kabul edilmiştir. 2003 yılına gelindiğinde ise resmi bir spor dalı olmuştur.

Tüm Vücudu Hareket Ettiriyor

Tüm Vücudu Hareket Ettiriyor

Muay Thai, dövüş sporlarıyla ilgilenen birçok insanın heveslendiği spor dallarından birisidir. Vücudun çoğu bölgesini kullanarak yapılan bu dövüş sporu, kendini savunmanın yanında insana birçok özellik katar. Vücut koordinasyonu gerektiren ve esneklik isteyen Muay Thai dalının birçok püf noktası bulunur.

Tarihi Bir Spor Dalıdır

Tarihi Bir Spor Dalıdır

Muay Thai hakkında birçok efsane bulunmaktadır. Asya tarihinde oldukça önemli bir yeri vardır. Kesin olmayan bir efsaneye göre Siyam bölgesinde yapılan bir savaşta galip gelen düşman devletin kralı bir Siyam askerini esir alır. Kral, bu askerin kendi belirleyeceği 10 askerle dövüşmesini ister. Dövüşü kazanırsa serbest kalacaktır. Siyam askeri, Muay Thai teknikleriyle bu 10 askeri tek başına alt eder ve özgürlüğüne kavuşur. Savaş kaybedilse de bu olaydan sonra zafer kazanılmış gibi Siyam bölgesinde kutlanır.

Sabah Sporu Aç Karnına Yapılır mı? Aç Karnına Kardiyo Spor Yapmanın Zararları | Sabah Aç Karnına Spor Yağ Yakar mı?

Sabah Sporu Aç Karnına Yapılır mı? Aç Karnına Kardiyo Spor Yapmanın Zararları | Sabah Aç Karnına Spor Yağ Yakar mı?

Kondisyonu Arttırır

Kondisyonu Arttırır

Muay Thai, uzun süren ve yüksek efor harcatan bir spor dalıdır. Bu sebeple bu sporu yapan kişilerin kondisyonun yüksek olması gerekir. Ayrıca belirttiğimiz dövüş sporu, antrenmanları yapan kişinin kondisyon gücünü arttırır.

Uluslararası Bir Spordur

Uluslararası Bir Spordur

Muay Thai 1930’lu yıllarda köklü bir değişikliye giderek modernleşti. Bu spor Tayland’dan çıkıp tüm dünyaya yayıldı. Sonrasında ise uluslararası Muay Thai’nin müsabakaları düzenlendi. Hatta Uluslararası Muay Thai Federasyonu adında bir kuruluş kuruldu.

Diğer Sporlarla Benzer Noktaları Bulunur

Diğer Sporlarla Benzer Noktaları Bulunur

Muay Thai birçok tekniği bünyesinde barındırır. Yer güreşi, gölge boksu ve karete gibi dövüş stillerinde görülen bazı hareketler Muay Thai’de görülür. Yani bu sporu yapan kişiler bazı spor dallarında da başarı yakalayabilir.

Tehlikeli Bir Spordur

Tehlikeli Bir Spordur

Muay Thai, sert darbeler ve vücudun hassas olduğu bölgeler üzerine hasar vermek üzerine kurulmuştur. Bu sebeple eski Siyam bölgesinde savaş stili olarak bu sporu yapan askerler bulunmaktaydı. Yani doğru yapılırsa bir silah kadar etkilidir. Bu sebeple Muat Thaiyapan kişilerin dikkatli olması gerekir.

Vücut Yeterliliğini Ölçer

Vücut Yeterliliğini Ölçer

Muay Thai’yi yapan kişilerde belirli bazı özellikler bulunmalıdır. Beden koordinasyonu, hızlı karar verme, doğru hamleyi yapma ve bunun yanında birçok özellik. Bu dövüş sporu, kendisini icra eden insanların vücudunun çoğu bölümünü kullandırttığı için zayıf noktalarını öğrenip bunun üzerine çalışmasına ön ayak olur.

Muay Thai’yi Herkes Yapabilir

Muay Thai’yi Herkes Yapabilir

Muay Thai sporu nedir? Bu spor ilk zamanlarında sadece askerlerin yaptığı bir spordur. Ancak ilerleye süreçlerde bölge halkı bunu sportif bir faaliyet olarak görüp yapmaya başlar. Bu Muay Thai’nin ringe taşınmasına sebep olur. Oldukça emek isteyen bir spor dalı da olsa her kesime hitap eder.  Herkes bu dövüş sanatını yapabilir.

Sabır ve Azim Gerektirir

Sabır ve Azim Gerektirir

Muay Thai teknik bir spor dalıdır. Muay Thai’yi yapan kişiler bu teknikleri öğrenmek için ve bu sporun gerekliliklerini kazanmak için günde 2’şer kere 2-3 saat arasında antrenman yaparlar. Sporu anlamak, uygulamak ve benimsemek için uzun süre sistemli bir şekilde çalışmak gerekir.

Muay Thai Kurallı Bir Spordur

Muay Thai Kurallı Bir Spordur

Bazı dövüş sanatlarında rakibe fiziksel zarar vermek için her yol kullanılır. Ancak Muay Thai’de böyle değil. Bu spor dalının birtakım kuralları vardır. Muay Thai bu kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Maçlardan önce selamlaşma töreni yapılır. Belirli ekipmanlar takılır. Yumruk, diz, dirsek darbeleri, tutma ve güreş hamleleri kullanılır. Ayak üzerinde yapılan bir spor dalıdır.

Sağlığa Oldukça Faydalıdır

Sağlığa Oldukça Faydalıdır

Muay Thai sağlık açısından oldukça faydalıdır. Muay Thai nedir sorusuna sağlık için faydalı bir dövüş sporu da diyebiliriz. Çünkü bağışıklık sistemini dengeleyen ve vücutsal dengeyi sağlayan bir spor daldır. Bu sporda beslenme de oldukça önemlidir. Genel olarak vücudun sağlıklı tutulmasına yardımcı olan bir dövüş sporudur.

Muay Thai Kuşakları

Muay Thai Kuşakları

Muay Thai’de Khan sistemi bulunur. Bireylerin Muay Thai eğitim süresine göre Khan  kazanır. Her Khan’ın farklı anlamı bulunmaktadır.

Beyaz Kuşak - Sarı Kuşak

Beyaz Kuşak – Sarı Kuşak

0 ile 3 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Beyaz pradjead verilir.

3 ile 6 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Sarı pradjead verilir.

Sarı - Beyaz / Yeşil Kuşaklar

Sarı – Beyaz / Yeşil Kuşaklar

6 ile 9 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Sarı-beyaz pradjead verilir.

9 ile 12 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Yeşil pradjead verilir.

Mavi Kuşak / Mavi-Beyaz Kuşaklar

Mavi Kuşak / Mavi-Beyaz Kuşaklar

12 ile 15 ay arasında eğitim gören kişilere  Khan Yeşil-beyaz pradjead verilir.

15 ile 18 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Mavi pradjead verilir.

18 ile 21 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Mavi-beyaz pradjead verilir.

Kahverengi / Kahverengi-beyaz  / Kırmızı Kuşaklar

Kahverengi / Kahverengi-beyaz / Kırmızı Kuşaklar

21 ile 24 ay arasında eğitim gören kişilere Khan Kahverengi pradjead verilir.

24 ile 27 arasında eğitim gören kişilere Khan Kahverengi-beyaz pradjead verilir.

27 aydan fazla eğitim gören kişilere Khan Kırmızı pradjead verilir.

Son olarak...

Son olarak…

Buna benzer bir sistem eğitmenler arasında da bulunmaktadır. Genel olarak Muay Thai oldukça ünlü bir spor dalıdır. Sağlık açısından insana faydalıdır. Bunun yanında kendini savunmayı öğretir.

İlginizi Çekebilir: Jiu Jitsu Dövüş Sporu Nedir? 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!