featured

Amerikan Hamam Böceği Nedir? Hamam Böceği İstilası Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan hamam böceği son dönemlerde gerek ev gerek ise bahçelerde oldukça can sıkan bir böcek türü olarak dikkat çekmekte. Bu böcekler hemcinslerine göre çok daha farklı bir yaşam tarzına sahiptir.

Tedbir alınmadığı takdir çok hızlı çoğalabilen bu böcek türü için önlem alınması oldukça önemlidir. Birçok eve musallat olarak oldukça hızlı yayılıp ev sahiplerine büyük sıkıntı çıkaran bir böcek türüdür. Özel vücut yapıları sayesinde en zor durumlarda bile oldukça uzun süre hayatta kalabilen bir böcektir.

Bu yüzden bu hamam böceği ile mücadele etmek oldukça zor olabilir. Doğru önlemler almak evinizden bu böcekleri uzaklaştırmak için çok önemlidir. Yanlış yapacağınız işlemler bu böceğin daha çok yayılmasına ve çoğalmasına sebep olabilir.

Amerikan Hamam Böceği Nasıl Özelliklere Sahiptir?

Amerikan hamam böcekleri, hamam böceği türleri arasında en çok dikkat çeken bir türdür. Amerikan hamam böceği 3 – 4 santime kadar büyüme gösterebilir. Fakat erken önlem alınmaz ise boyları 5 santimetreyi geçebilen bir türdür.

Bu yüzden bu tür en büyük hamam böcekleri kategorisinde zirvede olan bir türdür. Ayrıca diğer hamam böcekleri türlerine göre bu türün kanatları da vardır. Bu kanatlar uçmak için değil böceği dış etkenlerden korumak için kullanılır. Kanatlarının yanı sıra renkleri de bu türü diğer türlerden ayıran bir özelliktir.

Genel olarak kızıl bir renge sahip bir türde olan hamam böcekleridir. Ayrıca yaşadığı yere göre zaman zaman sarımsı renklerle de görülebilir. Bu renk ayrımı ile siyah hamam böceği türünden çok rahat bir şekilde ayrılabilir. Bu türün beslenme özelliği de oldukça farklı bir yapıdadır. İnsanların yemediği ya da yiyemediği birçok şeyi bu böcekler yiyebilir. Besin türleri ilk aklınıza gelen şeyler olabilir.

Artıklar, çöpler ya da pis yiyecekler bu türün yiyebildiği bazı yiyeceklerdir. Ama bu tür yemek ve besin tüketme konusunda biraz farklıdır. Bu türün plastik ve karton yiyebilme özelliği oldukça farklı bir nokta olarak dikkat çekicidir. Yani eviniz temiz olsa bile çevredeki ya da yerlerdeki plastik ve kartonları yemek için evinize musallat olabilir.

Bu böceklerin ortalama ömrü ise 24 aya kadar çıkabilir. En uzun yaşayan hamam böceği türü olan bu böcekler tek seferde 20 paket yumurta bırakabilir. Ayrıca kafası kopukken bile yaklaşık 20’ye yakın yumurta yine bırakarak oldukça fazla çoğalabilir. Kocaman boyutlarına ve kanatlarına bakarak bu böceğin yavaş hareket edeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Oldukça hızlı tepki veren bu böcekler çok seri ve hızlı bir şekilde hareket ederek sizden kaçabilen bir türdür.

Bu böcekleri oldukça sıkıntılı yapan diğer noktalar ise su içmeden bir hafta yaşayabilmeleri ve 35 dakikaya kadar nefeslerini tutabilmeleridir. Nefes almalarına sebep olan tek şey ağızları değildir. Açık bir dolaşım sistemi olduğu için vücudundaki her delikten nefes alabilirler.

Amerikan Hamam Böcekleri Nerelerde Yaşar?

Diğer türlere göre bu Amerikan böceklerinin çok fazla yaşam alanları bulunmaktadır. Evler, gemiler, yeraltı alanları, kazan daireleri, oluk ve borularda, nemli, ılık ya da kuru her ortam bu türün yaşaması için uygundur. Eviniz eğer zemin katta ise ya da kömürlük evinizin yakınında ise bu hamam böceklerinin evinizde çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra kazan dairesi evinin hemen altında olan ya da yakınında olan birçok dairede bu böcekler sık bir şekilde görülmektedir.

Genel olarak diğer hamam böceği türleri evlerin dışına yuva yaparken Amerikan hamam böceği evin içine yuva yapar. Kuzey bölgelerde iç taraflarda güney bölgelerde ise dış taraflarda sıklıkla görülür. Ev içlerinde koridor, sıcak odalar ya da mutfakların yanı sıra banyo ve tuvalet gibi birçok bölümde bulunabilirler.

Boru hattı, kanalizasyon ve oyuklarda sık sık yemek ararken bu böcekleri görebilirsiniz. Çok farklı besinler ile beslenebilme yeteneğine olduğu için yemek depolanan ya da yemek saklanan yerlere yuva yaparak genellikle buralarda çoğalırlar. Evinizin dışında yakınında bile görseniz tedbir almanız gereken bir türdür. Çünkü sığabileceği her türlü yerlerden geçerek çok rahat bir şekilde evinizin içine yerleşebilir ve tedbir almazsanız çok kısa sürede evinize sorun çıkartabilir. Sadece evinize musallat olarak sıkıntı çıkarmazlar. Ayrıca bu böcekler sağlık konusunda da insanlara oldukça sıkıntı çıkartabilecek bir türdür.

Hamam Böceklerinin Taşıdığı Riskler

Amerikan hamam böceği aklınıza gelebilecek her yere yemek bulmak için gidebilir. Bu da beraberin hastalık riskini evlerinize taşımasına sebep olur. Bu hastalıklar ise hafife alınacak hastalıklar değildir. Kanalizasyon, tuvalet, çöpler ve aklınıza gelebilecek pis olan her türlü alana girdikleri için taşıdığı risklerde o derece büyük risklerdir. Bacaklarına yapışan bakteriler evinizin her tarafına yayılabilir.

Özellikle küçük çocuk ya da bebek sahibi olan kişilerin oldukça dikkat etmesi gereken bir noktadır. Bazı araştırmacılar hamam böceklerinin kanser hastalığının yayılmasına sebep olduğunu yapılan araştırmalar ile açıklamıştır. Bunun yanı sıra Salmonella ve E.coli başta olmak üzere birçok hastalığı evinizin içinde geçtiği her yere yayabilirler. Sadece insanları hasta etmek ile kalmazlar. Bacaklarındaki bazı bakterilerin yiyeceklerinize yayılması ile yiyeceklerinizi de bozabilirler.

Özellikle kiler ve depo gibi yiyeceklerin saklandığı alan içerisinde gezmeleri halinde insanları sebebini bilmediği bir şekilde hasta olmasına sebep olur. Astım ve alerjiye de sebep olabilirler.

Hamam Böceği İstilası

YouTube video

Amerikan hamam böceği istilası oldukça sıkıntılı ve riskli bir dönemdir. Evinizdeki yemekleri bozar ve eve hastalık yayabilir. İstila derken aklınıza binler ortalıkta gezen böcek gelmesin. Genel olarak evin karanlık noktalarında olan bu böcekler pek fark edilmez. Fare dışkısına benzeyen fakat çizgili ve daha basık dışkılar görmeye başladığınız zaman biraz sıkıntı içinde olabilirsiniz. Ama yine de kendiniz bir karar vermeden önce profesyonel bir ilaçlama firmasından uzman çağırarak hangi cins böceğin istila ettiğini ya da henüz istila edilip edilmediği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Kendi kendinize tanı koymaya çalışırsanız ve yanılırsanız başınız Amerikan hamam böceği ile büyük bir belaya girebilir. Bu yüzden bir uzmana danışmadan kendi kendinize karar vermemeniz en iyisi olacaktır.

Bu böcek Türü İle Mücadele Yöntemi

Amerikan hamam böceği ile en kolay mücadele yöntemi ilaçlamadır. Fakat hemen bu aşamaya geçmek istemiyorsanız tarçın ile bir deneme yapabilirsiniz. Tarçın birçok böcek türünün hoşlanmadığı ve kokusu yüzünden kaçtığı bir baharattır. Evlerinizin dışarıya açılan kısımlarına, çatlaklara, deliklere ve bu böcekleri gördüğünüz köşe yerlere tarçın tozu dökerek bir ön deneme yapabilirsiniz. Eğer bu yöntem başarılı olmaz ise tek seçeneğiniz ilaçlama olmalıdır.

Çünkü yanlış bir yöntem bu böceklerin çoğalmasına sebep olabilir. İlaçlama firmaları bu böcekler ile mücadele konusunda hem evinizin içini hem de çevresini ilaçlayarak böcekler için kökten çözüm bulabilirler. İlaçlama firmaları bu mücadele için 2 yöntem kullanırlar. Bunlardan ilki ve en kolayı jel ilaçlamadır. Henüz istila noktasına gelmemiş böcekler için uygulanır. Hamam böceklerinin seveceği zehirli yiyecekler içeren jel özel silahı ile eve uygulanır.

YouTube video

Bu böcekler hem cinslerinin cesedini yediği için bu zehirlenme domino taşı gibi yayılır. Bu yöntemde kullanılan jel tabletler uzun süre etkisini korur. Bunun dışında 2. bir ilaçlama yöntemi ise sıvı ilaçlamadır. Bu ilaçlama şekli istilaya uğramış evler için tercih edilen bir yöntemdir. Evlerin içi ve dışı Amerikan hamam böceği için ilaçlanır. Bu ilaçlamadan sonra 3 ya da 4 gün evde ıslak temizlik yapılmamalıdır. Ayrıca bu ilaçlama bu böceklerin yumurtalarına etki etmez.

Bu yüzden 2 ya da 3 periyod olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Bazı durumlarda evlerde çok fazla Amerikan hamam böceği olabilir. Bu durumda evlere hem jel hem de sıvı ilaçlama şekli uygulanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!