featured

Linux Nedir ve Hangi Özelliklere Sahiptir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Linux nedir sorusuna bundan iki ya da üç yıl önce bile birçok yazılımcı cevap veremezdi. Linux tamamen ücretsiz olarak kullanılan bir işletim sistemidir. 1991 yılında Linus Torvalds tarafından yazılmış bir işletim sistemidir.

Torvalds bile bu işletim sisteminin yıllar sonra Windows’un en büyük rakibi olabileceğini tahmin etmemiştir. Ama geçen yıllar içerisinde yaşadığı gelişim Linux’u bu noktalara getirmiş durumda.

Linux Nedir ve Nasıl Bu Kadar Büyüdü?

YouTube video

Linux kısaca Unix ortamın üzerine kurulmuş ve bilgisayarlar için kullanılabilir olan bir sistemdir. Bu sisteminin yapımcı olan Torvalds kendi tasarladığı sistemin ücretsiz olmasına çok önem vermiştir.

Bu sayede Linux nedir nasıl çalışır sorularına kullanıcılar kendileri cevap verebilecekti. Ayrıca Linux’un gelişimine yardımcı olacaklardı. Linux işletim sisteminin bu kadar gelişmesinin sebebi de sayısız yazılımcının bu sistem üzerinde özgürce çalışmasıdır.

Linux altın çağına ise 1998 yılında IBM, Oracle ve Borland gibi büyük firmaların desteğini aldığı dönem yaşamıştır. O yıllarda destek vermeyen tek firma ise Windows’un geliştiricisi olan Microsoft’tur.

Linux’un Felsefesi Nedir?

https://www.youtube.com/watch?v=fvgtkVc0IOg

Linux felsefe olarak çok farklı bir yol izlemektedir. Amaç para kazanmak değildir. Zaten bu işletim sistemi open source yani açık kaynak koduna sahiptir. Bu sistemin ücretsiz olmasındaki tek amaç programcılık bilgisi olan herkesin bu yazılımı geliştirmeye destek olmalarını sağlamaktır.

Yani Linux dünya üzerinde sayısız programcının bağımsız olarak geliştirdiği ve her gün biraz daha ilerleme kaydeden bir yazılım şeklidir.

Bu İşletim Sistemi Nasıl Temin Edilir?

Linux kullanmak için en kolay ve kullanışlı yol indirmektir. Hızlı bir internet bağlantısınız var ise bu sistem çok kolay bir şekilde indirebilir. Ama internet üzerinde araştırma yaparken birden çok Linux sürümü ile karşılaşabilirsiniz.

Bu siteler sizlere kuruluma kadar yardım etmektedirler. Fakat kurulumdan sonrası için bir yardım yapmazlar.

Eğer Linux programını internet üzerinden indirmekle uğraşmak istemiyorlar ise bu kurulumu CD veya DVD üzerinden yapabilirler. Tabi bunları temin ederken az da olsa bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Linux’u kullanacak kişiler eğer yüksek bir tecrübeye sahip değiller ise bu sistem içerisinde zorluk yaşayabilirler. Ayrıca bu sistem içerisinde Türkçe dil seçeneği de sunulan diller arasında yer almaktadır.

Sahip Olduğu Farklı Arayüzler

YouTube video

Linux genel olarak 2 farklı arayüze sahip olan bir sistemdir. İlk başlarda kullanılan arayüz Windows içerisinde bulunan DOS adındaki sisteme oldukça benzeyen bir arayüzdür. Bu arayüz kullanımı grafik olarak kullanılmaz fakat aşırı derecede hızlı ve güvenilir olan bir arayüzdür.

Bunun yanı sıra ise yeni işletim sisteminde kullanılan arayüz ise grafik tabanlı bir arayüzdür. Gnome ve KDE sürümleri ise bu arayüzü en iyi kullanan sürümlerden 2 tanesidir.

Linux: Artıları ve Eksileri

YouTube video

Linux’un en büyük artısı tamamen ücretsiz olarak elde edilebilecek bir işletim sistemi olmasıdır. Ayrıca bu sistemin içerisinde bulunan uygulamalar da tamamen ücretsiz olarak Linux ile birlikte gelmektedir.

Linux sistem gereksinimleri olarak üst düzey bir bilgisayar gereksinimi duymaz. Orta düzey bir işletim sistemi ile kolaylıkla kullanabilirsiniz. Çok fazla programı aynı anda orta düzey bir bilgisayarda açsanız bile bilgisayarınız sorunsuz olarak kasmadan çalışmaya devam eder.

Tabi Linux tamamen mükemmel bir sistem değildir. Bu sistemin kurulumu hala Windows kadar basit değildir. Windows kullandıktan sonra bu uygulamaya geçerseniz sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Windows içinde bulunan uygulamaları burada bulamayabilirsiniz. Bunun yerine bunların benzerleri Linux içerisinde yer alır.

Bunlar fazla büyük sıkıntılar gibi durmayabilir. Ama Linux’un en büyük sıkıntısı donanım desteği olayıdır. Birçok donanım üreticisi Linux’u yeterli görmediği için bu sisteme uygun üretim yapmamaktadır.

Ama gün geçtikçe bu sayı yavaş yavaş azalmaya başlamıştır. Yakın bir dönem içerisinde Linux bu sorunu aşacağını düşünmekte.

Linux nedir ne işe yarar gibi soruların cevabı gün geçtikçe tüm dünyada yayılmakta. Bu cevaplar yayıldıkça Linux’un en çok kullanılan işletim sistemi olma olasılığı da gün geçtikçe artacağa benziyor.

Linux’u Kimler Kullanmalı?

YouTube video

Linux sistemini herkes indirebilir. Fakat genel olarak profesyonel bilişimciler bu sistemi oldukça fazla tercih etmekte. Bir merak ile Linux kurup kullanmaya başlayan birçok kişi hiç memnun durmuyor. Bunun için 2 sebepten bahsedebiliriz.

Birincisi bu işletim sistemi diğer sistemler ile kıyaslandığında oldukça zor ve biraz karışık bir kullanıma sahiptir. İkincisi ise Windows’a göre çok az sayıda programa sahip olmasıdır. En basit örneği de oyunlardır. Birçok oyun Linux işletim sistemi için desteklenmez.

Ülkemizde Linux

YouTube video

Linux kullanıcılar derneği tarafından kurulan ve kar amacı olmayan bir organizasyon vardır. www.linux.com.tr adresinden bu organizasyona ulaşabilirsiniz. Linux nedir ve nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarından tutun da Linux ile ilgili bilmek istediğiniz her sorunun en ince ayrıntısına kadar cevabını bulabilirsiniz.

Bu dernek Linux işletim sistemi için geliştirilen programların Türkçe olması için de büyük çalışmalar yapmaktadır. Bu derneğin temelleri 1992 yılında atılmıştır. Uzun süren çalışmalar sonrasında ise 2000 yılında dernek statüsü kazanmışlardır.

Eğer sizde bu derneğin parçası olmak istiyorsanız site üzerinden başvurabilirsiniz. Çünkü bu dernek kapılarını herkese açmış durumdadır.

Linux İçin Bilgilere Ulaşmak

YouTube video

Linux kullanmaya başladığınız zaman aklınıza gelen sorulara ya da karşılaştığınız sorunlar ile ilgili internet üzerinden oldukça fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Birçok internet sitesi Linux nedir sorusundan başlayarak birçok konuya cevap vermektedir.

İstediğiniz her dilde Linux ile alakalı cevaplar bulmanız mümkün.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!