featured

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler: Tarih Kokan Yerler de Gezin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi, doğası, eski binaları eşsiz gölleri ile görülmesi gereken yerlerden biridir Kahramanmaraş… İşte, Kahramanmaraş da gezilecek yerler listesi sizlerle!

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş gezilecek yerler, tarihi ve coğrafyasından dolayı oldukça fazladır.  Kahramanmaraş, tarihi süreç içerisinde birden çok  medeniyete ev sahipliği yapan şehirlerimizdendir. Burada ki ilk yerleşim izleri, paleolitik çağlara kadar gitmektedir. Yazılı kaynaklarda ise Hititlerden başlayıp Osmanlı’ya kadar uzanmaktadır. Şehir bu tarihi süreç içerisinde birçok farklı isim almıştır.

Bunlar   “markasi”, “markaji”, ”germenice” ve “maraş”dır. Yedi Şubat 1973’te alınan kararla, Maraş’ın önüne kahraman kelimesi gelmiş ve böylece şehrin adı ‘Kahramanmaraş’ olmuştur. Bu şehir, tarihi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı, tarihi ve kültürel kalıntılar çok fazladır. Bu zengin tarihinden dolayı da Kahramanmaraş gezilecek yerler oldukça fazladır.

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler Listesi

1. Taş Köprü

Kent merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta yer alan köprü, Ceyhan Nehri üzerinde yer almaktadır. Kayıtlara göre Dulkadiroğlularının son zamanlarında yaptırdığı bu köprü, tahminlere göre 1560’lı yıllar da yapıldığı düşünülmektedir. Aynı bölge de yer alan diğer köprüler, baraj sularının altında kalırken, barajın suları altında kalmayan tek köprüdür. Asimetrik bir mimariye sahip olan Taş Köprü, 6 adet kemer ve 158 metre uzunluğundadır. Bu özel köprüyü görmek ve tarihe meydan okumasına siz de şahitlik etmek istiyorsanız Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında, bu köprüye de gitmeyi ihmal etmeyin.

2. Germenicia Antik Kenti

Keşfedilmesinden önce birkaç mahallenin altında yer alan Germenicia Antik Kenti, yapılan imar affı ile bulunduğu bölge kamulaştırılmıştır. Bölge de yapılan kaçak kazılar esnasında yapılan ihbar üzerine ortaya çıkarılan mozaikler, yerin altında bulunan mozaiklerin yalnızca çok az bir kısmını teşkil etmektedir. M.S. 300-400 yıllarına ait, Roma İmparatorluğuna ait bu antik kent, ziyaretçilere kapalıdır. Her geçen gün bölge de kamu alanı ilan edilen sınırlar artırılmaktadır.  Ancak çıkarılan mozaiklerin görüntüleri şehrin Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. Tarih kokan bu mozaiklerin görüntüsü bile görülmeye değerdi.

3. Maraş Konakları

 Geleneksel Maraş Konakları, şehrin tarihi mirasının hiç bozulmadan günümüze kadar taşıyan konaklardandır. İki kattan oluşan bu evler, Enikli( iç içe geçmiş iki kapı) kapıları ile dikkat çeker. Bu kapılardan küçük olanlarından insanlar geçerken, büyük olanlarından ise binek hayvanlar geçmektedir. Bu kapıların ardında genişçe bir avlu vardır. Avlunun etrafını ise büyük duvarlar çevreler. Genellikle iki katta oluşan bu evlerin alt katta samanlık, hayvan besleme ve odunluk gibi bölümler bulunurken, üst katta evin odalarından oluşan ortak alan vardır. Bu tarihi dokusu ile Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında olan bu konaklar, görülmesi gereken yerlerdendir.

4. Taş Han

Eskiden şehre ticaret yapmak için gelen kervanların, kişilerin konakladığı ve mal alıp sattığı tarihi bir yapıdır Taş Han. Önceleri alt katı depo, ahır ve hizmet amacıyla, üst katı ise konaklama amacıyla kullanılan odalar bulunmaktaydı. Günümüzde hala ticaret amacıyla kullanılan bu han, etnik hatıralar almak ve tarih kokusu almak için Kahramanmaraş gezilecek yerler arasındadır.

5. Kahramanmaraş Kalesi

Şehir merkezinde yer alan kaleye ulaşım oldukça kolaydır. İnşa edildiği bölgeye hakim bir manzarası bulunmaktadır. Genç Hititlerden kalan bu yapı, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Yine bu medeniyetler tarafından değişik zamanlarda bakım ve onarım işlemleri yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer alan bu kale, içinde dört aslan heykelinin de bulunduğundan bahsetmiştir. Ancak bu heykellerin tamamı günümüze ulaşamamıştır. Zamanında kale kapısının arkasında olan heykel, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

6. Elbistan Ulu Camii

Birçok sanat tarihçisinin dikkatini üzerine çeken Elbistan Ulu Camii, şehirde Selçuklulardan kalan son iki yapı arasında yer almaktadır. Bu özellikleri nedeni ile tarih kokan bu cami, görülmesi gereken yerlerdendir.

7. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Şehrin müzecilik tarihinde çok önemli bir yere sahip olan müze, Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında, ilk akla gelmesi gereken yerlerdendir. Bunun nedeni, bölgede elde edilen farklı medeniyetlere ait eserlerin bir arada sergileniyor olmasıdır. Müzenin 7 salonu ve bir bahçesinde, medeniyetlerin izlerini taşıyan eserler sergilenmektedir.

Afşin Gezilecek Yerler

Afşin gezilecek yerler, bölgenin tarihi ve farklı medeniyetlere ev yapmış bir alanda bulunmasından dolayı önem kazanmaktadır. Bu nedenle Kahramanmaraş gezilecek yerler denildiği zaman, bu ilçeye uğramadan, şehirden gidilmemelidir.

1. Eshab-ı Keyf Külliyesi

Eshab-ı Keyf Külliyesi Afşin merkeze 8 kilometre uzunluğundadır. Yüksek olan bir tepede bulunur. Eshab-ı Keyf Külliyesi yalnızca kültürel ve turistik açıdan değil manevi açıdan da öneme sahiptir. Çünkü Ashab-ı Keyf efsanesinde belirtildiği üzere buradaki kutsal mağaralarda 7 tane gencin saklandığına inanılmaktadır. Bu külliyenin hikayesi ile insanlık tarihinin farklı zamanlarda ve mekanlarda dinden çıkarmak için zorlanan 309 yıl boyunca uyuyakalan yedi gence armağan edilmiştir. Bazı kaynaklara göre yedi gencin uyandıktan hemen sonra öldükleri anlatılmaktadır. Bir gün Afşin’e yolunuz düşerse bu mucizevi Eshab-ı Keyf külliyesi de Kahramanmaraş gezilecek yerler listenizin bir köşesinde bulunması gereken yerlerdendir.

2. Ulu Camii

Cami Afşin’in merkezinde yer alır. Cami olmasının yanı sıra tarih boyunca medrese olarak da kullanılmıştır. Ulu Camii Danişmentlerden günümüze kalmıştır. 1571 yılında ibadete açıldığı bilinmektedir. Tarih boyunca çeşitli tahribatlara uğrasa da gerekli onarımlardan geçmiştir. Günümüzde de ibadete açık durumdadır. Bu turistlik cami aynı zamanda Kahramanmaraş’ın en büyük camileri arasında bulunmaktadır. Olurda bir gün yolunuz Afşin’e düşerse bu tarihi camiye de uğramadan geçmeyin.

3. Hurman Kalesi

Afşin de bulunan önemli yapılardan biri de Hurman Kalesi’dir. Hurman Kalesi Marabuz köyünde bulunmaktadır. Kale hakkında kesin bir hüküm olmamasına rağmen Bizans Dönemi’nden kaldığı düşünülmektedir. Bu kale Kayseri- Elbistan tarihi yolu üzerinde bulunur. Üç tarafında Hurman çayı olduğundan yarım ay şeklindedir. Adını da bu kaleden almıştır. Afşin’e yolunuz düşerse bu tarih kokan kale de mutlaka gezilmelidir.

4. Kız Oğlan Kayası

Afşin’e 35 kilometre uzaklığında yer almaktadır. Kız oğlan kayası Kaşanlı beldesinin yakınlarında bulunmaktadır. Yaklaşık 7 metre yükseklikte bulunmaktadır. Bizans kabartma sanatının çok güzel bir örneğidir. Afşin ilçesinde bu kabartmayı görmeden, ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Kız Oğlan kayası Kahramanmaraş gezilecek yerler 2017 de de öne çıkmıştır.

Göksun Gezilecek Yerler

İlçe merkezi Kahramanmaraş’a 90 km uzaklıktadır. Yemyeşil bir doğa, soğuk hava ve Göksun’un samimi insanlarıyla harika bir yer. Kayseri’ye 94 km uzaklıkta olan bu ilçe iki ile de çok yakındır. İlçe merkezinde yapılan kazılarda Asurlar medeniyetinden izler bulunmuştur. 1071 yılından sonra bu topraklarda Türkler hakimiyet sürmüştür. Bölgenin tarih kokan yapısı ve günümüze uzanan kalıntılar nedeniyle Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında, gezilmesi gereken bir ilçedir. Ayrıca yörenin geçim kaynakları bölgedeki bol ağaçlık alandan faydalanılır. Bir çok kereste fabrikası bulunmaktadır. 

1. Hamam Gözü

İlçe merkezinde bulunan Küçükçamurlu ve Büyükkutlu arasında bulunan bölgede antik dönemden kalma şehir kalıntısı vardır. Bu şehir kalıntısında geçmiş yüzyıllarda sayıları 10.000’e varan insanın yaşadığı düşünülmektedir. Kalıntıların arasında bir hamam da vardır. Hamam gözünün etrafında kaya mezarları bulunur. Kaleler içinde oyulmuş bir tiyatro ve sunak vardır.

2. Roma Yazıtı

İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Temurağa beldesinin yakınlarında bulunur. Romalardan kaldığı inanılan bu yazıt mozaik bir tabaka üzerine beş satırdan oluşmaktadır. Bu yazıt birçok motiflerle süslenmiştir. Bu Yazıtta bulunan satırların anlamı: “Eşin Hedia ve çocuklarınla, burada sağlıklı hamam yap. İphikradtes, düşmanlarına karşı şevketli, ahbaplarına karşı istikrarlı ol, tek başına olsan bile kendini büyük bir kalabalık gibi sunarak, en güzel şekilde yaşa, benim için ne istiyorsan, Tanrı, sana iki katını versin“ şimdiden merak ettiğiyseniz, bu yapıtı Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

3. Berit Gümüşkayalar  Mağarası

Berit Gümüşkayalar Mağarası ilçe merkezine otuz beş km uzaklıkta bulunur. Bu mağaranın içinde yetmişten fazla su kaynağı vardır. Bu su kaynakların birleşimi ile oluşan su birikintisi Esendere çayını oluşturmaktadır. Burada Karagöl ve Berit kızı kayasıda çok rahatlıkla görünebilir. Bu mağarada eşsiz bir zaman geçirmek istiyorsanız Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize burayı eklemeyi unutumayın.

4. Tekir Yeşilgöz

Yeşilliğin ve suyun birleşimiyle harika bir doğal güzellikle karşı karşısınız. Bir kez gittikten sonra sürekli gitmek isteyeceksiniz. Çevresindeki alabalık tesislerinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Kahramanmaraş gezilecek yerler 2017 listesinde de Tekir Yeşilgöz’ü görmeniz mümkündür.

5. Mavi göl şelalesi

15 metre yüksekten akan bu şelalenin etrafında piknik yapmak da mümkün. Mavi göl şelalesini farklı kılan şelaleyi tırmanma ve yukarısından atlamaya yapılmasına izin verilmesindir. Bu doğa harikasını görmeye giderken güzel pozlar ve fotoğraf makinasını unutmayın.

6. Yavşan yaylası

Şehrin merkezine 40 kilometre olan bu yayla yeşilliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Bu yaylada temiz bir hava alabilir, piknik yapabilir, güneşin batışını izleyebilirsiniz.

Göksun’da Ne Yenir ?

Göksun’da ne yenir ? Sorusunu, Göksun’a yolu düşen insanların sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Bölgede Çerkezler yaşadığı için, tadılması gereken ilk yerel lezzet Çerkez tavuğudur. Bunun dışında bölgede çeşitli lezzetli yemeklerin yapıldığı mekanlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir ;

Dostlar Tekir Et LokantasıTekir Alabalık TesisleriTekirhan Otel RestaurantMert Et Ve Balık RestaurantÇınaraltı Kebap1453 Et LokantasıMerkez LokantasıGani Kebap

Kahramanmaraş gezilecek yerler biz evde yokuz listesine bağlı kalarak, Kahramanmaş tarihi yerler, Şehir merkezine yakın yerler ve gezilecek tüm yerlerini sizlerle paylaştık. Adeta tarih kokan bu yerleri gezmeden önce, yazımızdan faydalanarak kendinize bir liste hazırlamanızı öneririz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!