featured

12 Maddede Salem Cadı Mahkemeleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihler 17. yüzyılda durduğunda Salem kasabasında oldukça tuhaf olaylar olmaya başlamıştı. Yaşanılan olaylar paranormal nitelikler taşısa da kasaba halkı da bu konuda bir takım olmayacak görüşlere sahipti. İşte bu toplumsal ayaklanmalar Salem cadı mahkemeleri ile anılacak olan bir devrin başlamasına neden olacaktı.

12 Maddede Salem Cadı Mahkemeleri

https://www.youtube.com/watch?v=3EBZZwzrqjU

Salem Massachusetts , tarihin 17. Yüzyılın ortalarından sonraki süreçleri için unutlmayacak bir yer oldu. Bunun da en büyük nedeni Salemde yakılan cadılar olmuştur. Cadı oldukları gerekçesiyle yakılan pek çok kadın için günümüzde Salem cadı müzesi açılmıştır. Gelin, tarihin bu karanlık dönemine ve cadı mahkemelerine daha yakından bakalım. Karşınızda 12 maddede cadı mahkemlerinin başlangıcı ve sonuçları:

1 – Tituba’nın Büyüleri ve Salem Cadılarının Temeli

Tarihler 17. Yüzyılın sonlarını gösterdiğinde İngiliz kolonileri tarafından tutulan Salem kasabasına genç bir kadın geldi. Kasabanın en zengin tüccarlarından olan Samuel Parris, Barbados’tan Tituba ve John adında iki köle getirmişti.

İleride Salem cadıları olarak anılacak olan Tituba, zamanla evin kızları ile yakın ilişkiler kurmaya başladı. Tituba, özellikle de kış aylarını daha keyifli bir hale getirmek için kızlara çeşitli hikayeler anlatıyordu. Bu hikayelerde Barbados’un vodoo büyülerinden de bahsediliyordu.

2 – Oyunlar Ciddileşiyor

Tituba, Salem kasabasında ününü günden güne arttırıyordu. Kendi kültüründen yola çıkarak anlattığı büyü hikayeleri zamanla tüm kasabaya yayılmaya başlamıştı. Evin kızları da yakın çevrelerini toplayıp yumurta akından yaptıkları kürede geleceği gördüklerini iddia ediyordu.

Tarihle 1692 senesini gösterdiğinde ise hiç beklenmeyen olaylar yaşanmaya başladı. Daha sonrasında Town of Salem hikayesi olarak da anılacak olan olayların fitili bu sene içerisinde ateşlenmiş oldu.

3 – Sara Nöbetleri ve Cadılar Birliğinin Suçlanması

Zengin tüccarın kızları, bir müddet sonra sara krizleri geçirmeye başladı. Kızların vücutları sanki görünmeyen bir güç tarafından ele geçirilmiş gibiydi. Kızların büyülendiğini düşünmeye başlayan kasaba halkı ise o zamana dek hiç bir işe karışmayan Salem cadılar birliği üzerine yoğunlaşmaya başladı.

4- Cadılar Birliği Ele Veriliyor

Salem, kızların başına gelen olaylar ile yankılanmaktaydı. Kızlar ise Tituba’dan öğrendikleri ortaya çıkmasın diye durumları hakkında hiçbir şey söylemiyordu. Kızların durumuna üzülen kasaba halkı de derhal cadıların bulunması için herekete geçilmesi gerektiğini söylüyordu.

O dönemde cadılık kavramına inanan kasabalılar, aynı zamanda cadıların şeytandan gelen bir güce sahip olduklarını düşünüyorlardı. Bu da masum görülen kızların başına gelen felaketleri açıklayan bir durumdu.

5 – Cadı Avlarının Başlaması

Salem halkı, tüccarın kızları ile iletişime geçerek bunu onlara yapanların isimlerini istedi. Kızlar da kendilerinin de büyü yaptıkları belli olmasın diye bazı isimleri vermeye başladılar. Bu durum, Salem’deki pek çok masum insanın hayatına mal olabilecek bir durumdu.

Tarihin bir yerinde Salem witch trials olarak da adlandırılacak olan olaylar cadı avlarının sonucuydu. Fakat kasaba halkı, cadıların yakalanması için de aslında Tituba tarafından öğretilen büyülere başvurmaya başlamıştı.

Eski bir İngiliz büyüsüne göre çavdardan ve kızların idrarlarından bir pasta yapılarak köpeklere yedirilmesi gerekiyordu. Pastayı yiyen köpek büyülenerek sahibi olan cadıların yerini kasabalıya gösterecekti. Kasabadaki cadıları yakalamak için başvurulan bu yöntem kısa sürede herkesin dikkatini çekti.

Cadıları yakalamak isteyen ve bunu büyü yardımı ile yapan kişiler de suçlu bulunmaya başlandı.

6 – İlk Cadılar Tespit Ediliyor

Salem ne demek sorusuna günümüzde cadılar ile özdeşlemiş bir kasaba olduğu yanıtı veriliyor. Bunun da nedeni yukarıda da anlattığımız korkunç olaylardır. Kasaba halkının etkisi ile birlikte pek çok kadın cadı olduğunu itiraf etmek zorunda kalmıştır. Bu kadınlar, kendilerine ve çocuklarına işkence edilmesinden korktukları için bu durumu kabul etmişlerdir.

Salem kasabasında kurulan mahkemelerde başta Tituba olmak üzere büyü yaptığı gerekçesiyle pek çok kadın yargılanmıştır. Bu kadınların arasında Sarah Good ve Sarah Osborne isimli kasaba sakinleri de vardır.

Tituba, farklı bir ülkede olmanın da vermiş olduğu korku ile cadı olduğunu kabul etti. Onun en büyük korkusu işkence edilmekti ve cadı olduğunu kabul ederse her şey sona erecek zannediyordu. Bu yüzden Tituba, hem efendisinin dayaklarından kurtulmak hem de salıverilmek için yalan söyledi.

Tituba’nın ifadeleri Sarah Good ile Sarah Osborne’u da kapsıyordu. Küçük kızlara bu üçü birlikte büyü yaparak işkence etmişlerdi. Kızlar da Tituba’nın söylediklerinin doğru olduğunu beyan etti. Salem cadı mahkemeleri, Tituba’nın itirafları ile yankılanmıştı.

7 – Cadı Ölümleri Başlıyor

Mahkeme sürerken Tituba da artık ölüme doğru adım adım gittiğini anlar. Bunun üzerine de cadıların yalnızca üç kişi ile sınırlı kalmadığını söyler. Tituba’nın amacı kasabanın pek çok kadınını haksız yere mahkum etmektir. Aslında bu durumu suçlanmak ve farklı görülmek psikolojisi ile açıklayabiliriz. Tituba, diğerlerini de yanına çekerek bu yolda yalnız olmadığı ruh haline bürünmüştür. Bu da onun suçsuz pek çok insanı ölüme götürmesine neden olacaktır.

Devam eden Salem mahkemeleri sırasında zaten yaşlı olan Sarah Osborne hayatını kaybeder. Kadınlara vurulan ağır zincirler Sarah’nın hayatına mal olmuştur.

8 – Salem İçin Daha Fazla Cadı Avı

Salem dizi olarak da hayatlarımıza giren bir yapımken aslında olayın iç yüzü kitaplara ve dizilere sığmayacak denli korkunçtur. Tituba’nın iddiaları üzerine harekete geçen kasaba halkı, daha fazla cadıyı yakalamak için çaba sarf eder.

Küçük kızlardan mahkemeye daha fazla isim vermeleri istenir. Bunun üzerine kızlar mahkeme heyetinde yer alan üyelerden birinin karısı olan Martha’nın adını verirler. Martha, suçsuz olduğunu söylese de kızlar kadını gördüklerinde nöbet geçirme taklidi yaparlar. Bu da Martha’nın sonunu hazırlayan olayların başında yer alır.

9 – Suçlanmamak İçin Suçlamak

Kızlar, mahkemede kendileri de suçlu bulunmasın diye pek çok ismi zikretmek zorunda kalırlar. Bu isimlerden pek çoğu hiçbir suçları bulunmayan kendi hallerinde insanlardır. Fakat kasaba halkı kızların yalanlarına inanarak pek çok kişiyi cadı olarak tanımlar.

YouTube video

Sürekli nöbet geçiren kızlar da kasabalıların kendilerine inanmalarını sağlar. Bu durum yalnızca Salem kasabası ile sınırlı kalmayarak diğer kasabalara da yayılmaya başlar. 1692 senesinin ortalarında gelindiğinde ise 100 kişiden fazla kadın cadı oldukları gerekçesiyle esaret altına alınır.

10 – İşler Çığırından Çıkıyor

Mahkemeler tam gaz devam ederken her oturuma yeni isimler de ekleniyordu. İlk tutuklananlardan biri olan Sarah Good da her mahkemede kasabanın papazı tarafından sorguya çekiliyordu. Kısa Salem mahkemeleri içerisinde yapılan sorgularda Good’un akli dengesi kaybolmaya başladı.

YouTube video

Bir sorguda kasabanın papazı Sarah’ı zorlayarak cadı olduğunu itiraf etmesini istiyordu. Fakat Sarah, son bir çabayla yapılanların yanlış olduğunu ve bu yüzden papazın kanlar içinde öleceğini söyledi. Olaylardan 25 yıl sonra papaz, iç kanamadan dolayı hayatını kaybetti.

Elbette sorgulamalar sürerken işkenceden bıkan kişiler de tek tek idam ediliyordu. Bu uğurda pek çok kadın cadı oldukları gerekçesi ile ölüme gönderildi. İşler çığırından o kadar çıkmıştı ki tüm kasaba halkı cadı olarak suçlanmaktan ölesiye korkuyordu.

11 – Histeri Krizleri Kanıt Olmaktan Çıkıyor

Tüccarın kızları, Salem, Oregon için en önemli tanıklar olarak kabul ediliyordu. Kızların sürekli nöbetler geçirmesi o anda yargılanan kişinin tutuklanma ve idam hükmünü imzalıyordu. Kızların krizleri öyle bir hal almıştı ki bir müddet sonra mahkeme başkanının karısı da cadılıkla suçlandı.

En nihayetinde krizler kanıt olmaktan çıkarıldı ve kızların mahkemede yer almalarına izin verilmedi.

12 – Salem Davaları Sona Eriyor

YouTube video

Salem kasabasında görülen cadılık davaları, nihayet 1693 yılına yakınken son bulmaya başladı. Bu süreçte suçlu olarak kabul edilenlerin de suçlamaları düştü. Bunlardan biri de Tituba oldu ve hücreden çıkartılan Barbadoslu köle mahkeme masrafları için başkasına satıldı.

Konu ile ilgili tüm bu detaylar zamanla unutulsa da popüler kültürde yargılamalar yer almaya devam ediyor. Salem 1 sezon 1 bölüm üzerinden dizide anlatılan hikayeleri de izleyebilirsiniz. Şalem kralı olarak da bilinen kahramanların hikayelerini günümüz gözüyle siz de değerlendirebilirsiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!