featured

Adetliyken Dini Nikah Kıyılır mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resmi nikah öncesi genel olarak müslümanlar dini nikah kıyarlar. Peki, adetliyken dini nikah kıyılır mı? Kadının adetli olması dini nikahı geçersiz sayar mı? İşte, detaylar!

Adetliyken Dini Nikah Kıymak

Adetliyken dini nikah kıyılır mı, sorusu yeni evlenecek olan kadınlar tarafından merak edilmektedir. Kadınlar, adet dönemlerinde iken İslam dininde yapmaları gereken ibadetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Namaz, oruç gibi ibadetleri hayız halinde iken yapmamaları emredilmiştir. Bu nedenle ibadetlerine devam etmeleri için temizlenmelerini beklemelerini gerekmektedir.

Bu nedenle birçok kişi adetliyken imam nikahı kıyılır mı, sorusunun cevabını merak etmektedir. Bir nikahın sahih yani geçerli olabilmesi için böyle bir şart bulunmamaktadır. Bir kadın adetli iken de dini nikahını kıydırabilmektedir. Eğer kadın iddet süresi denilen bir süreyi beklemiyorsa dini nikahın kıyılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Fakat bazı bölgelerde bu tarz kabullenişler ile karşılaşmak mümkündür. Yani bazı kesimler adetliyken dini nikah kıyılır mı, sorusuna hayır diye cevap verebilmektedir. Bunun sebebi ise böyle özel bir günde kadının temiz olmasını temenni etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu durum kadının özel gününde nikah kıyıldığı takdirde nikahın geçersiz olacağı anlamına gelmektedir.

Nikahın geçersiz sayılmasına neden olacak şartlardan biri kadının iddet süresi içerisinde evlenmesidir. Kadın boşandığı zaman ya da eşi vefat ettiği zaman belli bir süre iddet beklemesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde dini nikah kıyılması halinde nikahı geçersiz olmuş olacaktır. Bu nedenle iddet süresinin bitmesini bekleyip daha sonra evlilik yapması gerekmektedir. Bunun haricinde kadının adetli olmasının nikahın sahih olup olmamasına bir etkisi bulunmamaktadır. Adetli iken de nikahın kıyılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Ülkemizde bazı kesimlerde kadınların özel günlerinde nikahın kıyılması doğru bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise nikah ile zifaf gecesinin çoğu zaman aynı güne denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle elden geldiğince düğün günü ya da nikah kıyılacak gün kadının temiz olduğu güne denk getirilmeye çalışılmaktadır. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi çiftlerin bu şekilde istemesi, bunun dini bir şart olduğu anlamına gelmemektedir. Kadının adetli olduğu günlerde de dini nikah kıyılabilmektedir.

Adetliyken dini nikah kıyılır mı diyanet buna ne der, sorusu oldukça sorulmaktadır. Yazımızda da belirttiğimiz gibi adetliyken nikah kıyılabilir. Adetli olmak ya da abdestsiz olmak nikahın geçersiz olması için neden değildir. Bu nedenle adetliyken nikah kıyılır mı diyanet de bu soruya aynı şekilde cevap verir.

Abdestsiz Dini Nikah Kıyılır mı?

Adetliyken dini nikah kıyılır mı, sorusundan sonra bir diğer merak edilen soru ise abdestsiz dini nikah kıyılır mı, şeklindeki sorudur. Her Müslümanın her an ve her zaman abdestli bir şekilde gezmesi çok sevaptır. Bu nedenle nikah kıyılma esnasında da hem erkek hem de kadının abdestli bir şekilde olması sevap olacaktır. Fakat nikah esnasında kadın ve erkeğin abdestli olması gerekiyor şeklinde bir şart aranmamaktadır.

Nikah akdinin geçerli olabilmesi için bazı şartlar mevcuttur. Bu şartlar içerisinde abdestli olmak şartı bulunmamaktadır. Nikah esnasında abdestli olmak çok güzel bir davranıştır. Bir ömür devam edecek olan saadete ilk adım atılırken iki tarafında abdestli bir şekilde başlaması çok daha makbuldür. Fakat abdestli olunmadığı takdirde de nikah akdi geçersiz sayılacak diye bir durum söz konusu değildir.

Kadının hayızlı iken yani adet halinde nikah kıyması haram olan bir durum değildir. Dolayısı ile eğer dini nikah gününüz adet gününüze denk gelir ise hüküm olarak verilen şey, adetliyken nikah kıyabileceğinizdir. Adetliyken imam nikahı kıyılır mı Sorularla İslamiyet ile de bu sorunuza cevap bulmanız mümkündür ancak alacağınız cevap yine aynıdır. ADETLİYKEN imam nikahı kıyılır mi Nihat Hatipoğlu hoca da b soruya aynı cevabı verir çünkü adetliyken imam nikahı kıyma konusunun tek bir cevabı vardır. Nişanlıyken imam nikahı kıyılır mı sorusunun cevabını bir hocadan öğrenmeniz en doğrusudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!