featured

8 Maddede Tüp bebek Merkezi Nasıl Seçilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüp bebek merkezi , günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile beraber, çocuğu olmayan aileler için sıkça başvurulan bir kurum haline gelmiştir. Bunun dışında bebek sahibi olmakla ilgili sorun yaşayan eşler de sıklıkla bu yönteme başvurmaktadır.

Yaşadığımız yüzyılda teknolojinin de ilerlemesiyle tüp bebek tedavisi, daha kolay bir yöntem haline gelmiştir. Tabi her ne kadar teknoloji gelişmiş ve tüp bebek yöntemi kolay bir hale gelmiş olsa da, tüp bebek ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin çok dikkatli ve derin bir araştırma yapması gerekmektedir. Tüp bebeğin nasıl yapılacağı, nerede ve kimler tarafından yapılacağı oldukça önemlidir. Bu nedenle de tüp bebek merkezi seçimi önem kazanmaktadır.

Tüp Bebek Merkezi Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüp bebek merkezi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmemesi halinde tüp bebek tedavisinin istenen şekilde sonuç vermemesi durumu ile karşılaşılabilir. Bu nedenle bu yönteme başvurmadan önce aşağıdaki maddeler ışığında derin bir araştırmaya girilmelidir. Verilen bu bilgiler sizlere doğru tüp bebek merkezi seçimi konusunda ışık olacaktır.

1 – Sağlık Bakanlığı Ruhsatı

Tüp bebek yapan kurumların sağlık bakanlığı tüp bebek tedavi uygulanabilir ruhsatının olması aranan ilk şartların arasındandır. Bu nedenle tüp bebek merkezi seçiminde aranacak ilk özellik, sağlık bakanlığının ruhsatıdır. Sadece tüp bebek yapan işletmenin değil aynı zamanda tüp bebek yapan doktorun, sağlık çalışanın da tüp bebek işlemi için sertifikası olması gerekmektedir.

2 – Uzman Bilgisi / Tecrübe

Tecrübeli embriyologlar tarafından uygulanması gereken tüp bebek tedavisi, büyük bir hayalle ve umutla tedaviye başlayan çiftlerin hayal kırıklığına uğramaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle alanında uzman embriyologlar tarafından tedaviye başlanmalıdır.

Aksi takdirde çiftler tarafından olumsuz bir sonuç alınarak büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Sağlık bakanlığının mevzuatına göre otuz beş yaşın altı kadınlara ilk iki denemede, bir tane embriyo nakil edilmesine izin verilmektedir. Bir tane embriyo yerine daha fazla nakil yapan bir kurum laboratuvarına tam anlamıyla güvenmiyor demektir. Bütün çiftler alanında uzman kişilerin onlara yardımcı olmasını isterler.

3 – Teknik Donanım

Uzman ekip kadar teknik donanımda tüp bebek merkezi seçiminde oldukça önemlidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi yapan kurumların laboratuvarlarında da son teknoloji ekipmanlar kullanılmalıdır. Başarılı tüp bebek yapan kurumların, sermayesinin çoğunu laboratuvarlara yaptığı görülmektedir. Bu nedenle teknik donanım oldukça önemlidir. Bu olduğu takdirde, tüp bebek yapmak isteyecek çiftler, gönül rahatlığı içinde herhangi bir kuşku duymadan doğru tercih yapmış olacaktır.

4 – Tüp Bebek Merkezi Geçmişi

Tüp bebek merkezi seçilirken bakılacak bir nokta da; dondurulmuş embriyo nakliyle olumlu sonuç alan kişi sayısıdır. Tüp bebek nakli yapan kurumu seçerken embriyonun rahme nakliden on on beş gün sonra yapılan hormon testi ve üç dört hafta sonra bakılan kalp atışı muayenesinde duyulan kalp atışıdır.

Asıl sonuç ise eve giden sağlıklı bebek oranıdır. Tüp bebek yapan kurum gebeliğe kesinlik vermemeli bunun yerine tedavinin aşamalarını, ne kadar süreceğini, olası risklerin neler olduğunu hastaya bilgilendirmesi gerekmektedir. Kurum bu bilgiler paylaşmadıysa, siz kesinlikle bu bilgileri talep edin.

5 – Kalite Belgesi

Tüp bebek yapan kurumun kalite belgesi de oldukça önemlidir. ISO kalite belgeleri tüp bebek yapan kurumların belirlenen kalite standartlarına uygun tedavi verdiklerini gösterdiği gibi denetimde yapıldığını gösterdiği gibi tutulduğunu da gösterir.

6 – Hijyen ve Temizlik

Belki de en önemlisi ve dikkat edilmesi gereken husus, tüp bebek merkezinin hijyenidir. Hastanın kalacağı yerin, laboratuvarın temizliği ve hastanın tedavi süreci boyunca kalacağı yer temiz olmalıdır. Bu süreç içerisinde hijyenden dolayı ortaya çıkacak sorunlar, anne ve bebek sağlığını tehdit edecek sağlık problemlerin ortaya çıkmasının önünü açabilir.

7 – Kurumun Şeffaflığı

Tüp bebek yapan kurumların internet sitelerinde belgeleri, sertifikalar, tüp bebek yapına izin veren ruhsatı çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. İnternetten araştırıp bu belgelere, sertifikalara ve ruhsatı olan kurumların bir listesini bulabilir daha sonra telefon numaraları ya da mail adresleriyle bilgi alabilirsiniz. Ayrıca tüp bebek yapan kurumun ne kadar süredir hizmet verdiği de oldukça önemlidir.

Tüp bebek yapan kurumun oldukça köklü olmasına dikkat etmelisiniz. Köklü bir kurumda başarı oranı daha fazla olacaktır. Anne baba adaylarının tüp bebek yapan bu kurumu ne kadar tercih etme oranları da oldukça önemlidir.

8 – Çeşitli Kaynaklardan Bilgi Almak

Son olarak tüp bebek merkezi seçiminde yapılması gereken şey, bu süreçte sadece bir tüp bebek kurumundan bilgi almakla yetinmemektir. Birçok kurumdan bilgi alarak size en çok hangisi faydalı ve tedaviye uygun olacaksa onu seçmelisiniz.

YouTube video

Bu 8 maddede tüp bebek merkezleri hakkında cevap alamadığınız bir konu olursa, belgeleri size göstermek istemeyen ve  ruhsatı olmayan tüp bebek kurumlarıyla karşılaşılırsa, tedaviye kesinlikle başlanmamalıdır. Çünkü bir kurumun çalışanları müşterisine hastasına karşı nasıl iletişim kurduğu oldukça önemlidir. Tüp bebek merkezini aradığınızda anne baba adaylarına sunulan hizmetin kalitesi sorulmalıdır.  Sizinle nasıl iletişim kurduğu tedavinin sürecini de gösterecektir.         

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!