featured

Bu Balık Labratuvar Ortamında Üretilmiş Melez Bir Tür!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde bilim dünyasını şoka uğratan melez balık türü buluşu Doğa Bilimleri hakkında bir kez daha düşünmemize sebep oldu. Bilim insanları, yaptıkları havyar artırma amaçlı çalışmalarında Rus Mersin Balığı türünden yeni bir melez balık türü ortaya çıkardılar. Şaşırtıcı olan ise bu balığın oluşumu dünya için imkansız olarak görülmektedir. 

Melez Balık Türü İçin Seri Üretim Planlanmıyor

Macaristan Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Araştırma Enstitüsü nesli tükenmek üzere olan iki balık türünün yanlışlıkla çiftleştirildiğini ve bu durum sonucunda ise dünyaya yeni bir melez balık türü geldiğini duyurdu. Planlı bir melezleme işlemi bulunmazken, yeni türün seri üretime geçilmesi düşünülmüyor. 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Araştırma Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Atilla Mozsar , yaptığı açıklamada bu durumu şu şekilde ifade etti: 

“Melezlenme ile hiçbir zaman oynamak istemedik. O (melezlenme), kesinlikle bir kasıt olmadan gerçekleşti.” 

Yeni Melez Balık Türü Var Olması İmkansız Bir Tür

YouTube video

Boyu 2,1 metre uzunluğa kadar ulaşabilen Rus Mersin Balığı ‘nın nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alması doğal yaşamın denge ve ekolojisi için bir sorun ortaya çıkarabilmektedir. Çünkü Rus Mersin Balığı doğal havyar kaynağı konusunda dünyanın ilklerinden biridir. 

Diğer bir nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar arasındaki Kaşık Ağızlı Mersin Balığı da 2.5 metre uzunluğa ulaşabilen bir havyar kaynağı niteliğindedir. 184 milyon yıl öncesine kadar ortak atalara sahip olan bu iki özel balık türü günümüzde iki ayrı soy oluşturmaktadır. 

Rus Mersin Balığı

Nesli tükenmek üzere olan balık türü Rus Mersin Balığı üreme miktarını artırmak isteyen Macar bilim insanları, Jinekogenez ismi verilen süreci hızlandırmak ve daha aktif hale getirmek istiyorlardı. Bu yöntem sırasında balığa aktarılan sperm yumurtanın olgunlaşmasını sağlamalıdır. Yani döllenme olmamaktadır. Böylece doğan yavrular da anneden aldığı genleri taşır. 

Fakat geçtiğimiz günlerde sonuçlanan jinekogenez çalışması sıra dışı bir sonuç ile bilim dünyasını şoka uğrattı. Kaşık Ağızlı Mersin Balığı spermi, Rus Mersin Balığı ile döllenmeyi başardı. İki farklı tür olan bu balık türlerinden 100 melez balık doğdu. Melez balık türü özelliklerini taşıyan 50 ile 55 arası yavru balık ortaya çıkarken, geriye kalan 40 – 45 adeti ise Rus Mersin Balığı özeliklerini taşıyor. 

Kaşık Ağızlı Mersin Balığı

Rus Mersin Balığı gibi Kaşık Ağızlı Mersin Balığı da nesli tükenmek zorunda olan balık türleri arasında yer alıyor. Jinekogenez sonucu iki türün birleşmesi ve yeni bir melez balık türü ortaya çıkması, bilim insanlarını bu noktada bir karar almaya itti. Bilim insanları, melezleme işlemini yanlışlıkla yaptıklarını ifade ederken, yeni melez türü üretmeyi düşünmediklerinin altını çizdi. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!