featured

4 Maddede Yalan Makinesi Nedir ? Yalan Makinesini Kandırmak Mümkün müdür ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüz Amerikasında nadir olarak kullanılmakta olan yalan makinesi yani poligraf nedir , nasıl kullanılır? Polisiye filmleri için adeta vazgeçilmez bir unsur olan yalan makinesi , 1920’lerin başından bu yana suç dünyasının korkulu rüyası olmuştur. Tansiyonun yükselmesi ve solunum hızının değişmesi ile ortaya çıkan terlemeyi tespit eden poligraf testi , kişiye sorulan sorular karşısında vücudun verdiği tepkileri ölçmektedir. 

Poligraf Nedir Nasıl Kullanılır?

Poligraf testi sırasında, suçlu olduğu düşünülen kişiye strese neden olabilecek sorular sorulur. Bu, işlenen cinayet ile ilgili olabileceği gibi suçla alakası olan bir kimse hakkında sorulan sorulardan ibaret de olabilir. Soru karşısında cevap verirken ya da sessiz haldeyken kişinin fizyolojik tepkilerinin ölçüldüğü poligrafi testi sırasında vücuttan gelen sinyaller yalan makinesi aracılığı ile kaydedilir. 

Yalan makinesi soruları sorulmadan önce bir kişinin tansiyonu, kan basıncı, ateşi, solunum hızı ve terleme miktarı ölçülür. Sorular sorulurken alınan sinyal değişimleri kişinin yalan söylediğine işaret eder. Henüz sonuçlarının yüzde 100 doğru olduğu kanıtlanamayan bu sıra dışı icat, mahkemede yalan makinesi kullanılıyor mu sorusunun cevabını da merak konusu haline getirmiştir. 

1 – Mahkemede Yalan Makinesi Kullanılıyor mu ?

Yalan dedektörü olarak da adlandırılan  William Mouton Marston imzalı icat, günümüzde Amerika da başta olmak üzere birçok ülkede delil olarak kullanılamıyor. En iyi polisiye filmleri listesinde yer alan birçok kurguya konu olan bu önemli icat, poligrafi olarak da adlandırılıyor. Makinenin gerçek hayatta kullanılması için diğer kanıtlama yolları ile sonuçlandırılamamış suçların söz konusu olması gerekiyor. Cinsel taciz, tecavüz ya da cinayet gibi suçlamalarda itiraf ettirme aracı olarak kullanılan yalan makinesi Türkiye’de var mı ? Suç delili olarak kullanılıyor mu? Bu soruların yanıtı henüz verilebilmiş değil. 

2 – Yalan Makinesini Kandırmak Mümkün müdür?

Gazit Poligraf Enstitüsü yöneticilerinden Eran Gazit, yalan makinesi oyunu furyasının dünyayı sarmasından rahatsız olduğunu belirtirken, yalan makinesini kandırmanın mümkün olup olmadığı sorusunu cevapladı. 

“Sistemi test ederken kaybedecek değerli bir şeyiniz olması lazım: İşiniz, evliliğiniz ya da özgürlüğünüz gibi.”

Bir muhabir, Tel Aviv ‘de Gazit Poligraf Enstitüsü’nü kuran Eran Gazit’in babası Mordi Gazit ile röportaj yaptı. Röportaj sırasında yalan makinesini kandırma denemesi yapan muhabir, bu süreçte yaşadığı deneyimi anlattı:

” Göğsümü sarmalayan iki şerit, parmak uçlarıma bağlı metal cihazlar ve kolumda bir tansiyon aleti ile rahat bir sandalyeye oturuyorum. Bunların bağlı olduğu kutu bir bilgisayara sürekli veri aktarıyor. Size bir kontrol sorusu soruluyor: ‘Başınız belaya girmesin diye yalan söylediğiniz oldu mu?’ Burada kafanızda hızla bir matematik sorusu çözmeye çalışarak terleme, nefes alıp verme gibi bedensel tepkilerinizi artırabilirsiniz. Bu kontrol sorularına asıl sorulardan daha sert bir tepki vermişse vücudunuz poligrafi testini geçmiş sayılırsınız.”

Yalan makinesi hakkındaki deneyim ve bilgilerini anlatan Amerikan Poligrafi Derneği başkanı Walt Goodson ise yalan makinesinin kandırılıp kandırılamayacağını şu şekilde açıklıyor: 

“İnsanın fizyolojisini değiştirmek zor değil; ama poligrafla sorgulanan kişi vücut tepkisini değiştirme ya da kontrol etme çabasına girişince anormal veriler ortaya çıkıyor ve sorgulayan kişi tecrübeli ise bunları tespit edebiliyor.”

3 – Poligraf Sonuçları Güvenilir mi?

Yalan makinesi konusundaki dünyanın en büyük soru işaretlerinden biri de güvenilir olup olmadığıdır. Bu konudaki tartışmaların temelinde ise çok haklı bir sebep bulunuyor. Bir kişi herhangi bir makineye bağlandığında, içinde bulunduğu durumdan rahatsız olacak ve çok büyük ihtimalle heyecanlanacaktır. Heyecanlanan kişide ise terleme ya da ateşlenme görülmesi doğal bir durumdur. ABD ve İngiliz mahkemelerinde delil olarak kullanılmayan poligrafi Türkiye’de de geçerli bir kanıt aracı değildir. 

4 – Gerçek Yalan Makinesi Fiyatları 

YouTube video

Yalan Makinesi – YouTube fenomenleri tarafından sıkça deneyimlenen bir üründür. Ürün inceleme videolarında kullanılan ve genellikle Rusya’dan sipariş edilen bu ürünleri denemek için ihtiyaç duyacağınız soruları yalan makinesi indir araması sonucunda bulabilirsiniz. Peki, gerçek yalan makinesi fiyatları ne kadardır? Günümüzde yalan makinesi fiyatları dolar kuru üzerinden hesaplanmaktadır. Ortalama olarak 10 bin dolar değerinde olan yalan makinesi nerede var sorusunun cevabı ise genellikle Rusya, İtalya ve Almanya şeklindedir. Yurt dışından sipariş işlemi yapabileceğiniz AliExpress sitesinde bulabileceğiniz bu ürüne sahip olmak ve deneyimlemek için yüklü bir miktar ödemeniz gerekecektir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!