featured

Dünyada En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada en çok merak edilen sorulardan bazılarını sizler için derledik. Mesela sakatlanan atlar neden vurulur, bitkilerin bağışıklık sistemi  var mı ya da kaç hayvan ayakta uyur? Peki bir insana en çok benzeyen robot hangisidir? İşte tüm bu soruların cevapları!

Sakatlanan Atları Neden Vururlar ve Atlar Neden Tedavi Edilmez?

Her sene sakatlanan atların olduğunu ve bu atlarında genellikle hayatlarına son verildiğini duyuyoruz. Sakatlanan atların hemen vurulmalarının nedeni olarak da sahiplerinin tedavi masraflarını karşılamak istemediklerini düşünürüz. Aslında durum hiçte öyle göründüğü gibi değil.

Atlar sakatlandıkları zaman ayaklarının üzerine basmamaları gerekiyor. İyileşebilmeleri için uyutulmaları gerekiyor ve hareketsiz kalmaları gerekiyor ve iyileşebilmeleri de haftalarca sürebiliyor. Bu nedenle atların hayatlarına son verilmesinin kararını aslında sahipleri değil de doktorlar veriyor ve fazla acı çekmemeleri içinde atların hayatlarını sonlandırıyorlar.

Bitkilerin Bağışıklık Sistemi Var mı?

Evet, bitkilerinde bağışıklık sistemi var. Fakat insanların bağışıklık sistemine benzer bir yapıda bağışıklık sistemleri yoktur. Dolaşım sistemleri olmadığı için insanlar gibi akyuvarları bedenlerinde gezdiremezler. Bu sistem yerine her bitkinin hücresinde enfeksiyona karşı özel sistemler bulunur. Örneğin hücre zarını kalınlaştırabilme ve mikropları öldüren kimyasal bileşikler salgılayabilme özellikleri vardır. Hatta bazı virüslerin RNA genetik kodlarını da bloklayabiliyorlar.  Tabi bu durumlarda işe yaramadığı takdirde intihar ederler.

Ayrıca bitki hücreleri komşu bitkileri olabilecek tehlikeye karşı uyarmak için haberci kimyasal maddelerde salgılayabilirler ve yararlı bakterileri de köklerinden kendilerine çekebilmek için kimyasallar salgılayabilme yeteneklerinde sahiptirler.

Hayvanlarda Ruh Hastalığı Olur mu?

Strese ya da kayba bağlı reaksiyonlar gösteren hastalıklarda hayvanlarında ruh hastalığı oluyor, fakat insanlardaki gibi bipolar bozukluklar ya da şizofreni türünde hastalıklar hayvanlarda görülmüyor. Hayvanat bahçelerinde yaşayan hayvanlarda sürekli olarak tekrarlayan hareketlere rastlanabiliyor veya anne ineklerin buzağıları alındığında hüzünlenebiliyorlar. Koyunlar bir diğerinin önünde öldürüldüğünde onlarda acı çekebiliyorlar. Bu tür durumlarda hayvanlarında hareketlerinde değişiklikler olabiliyor.

Bir İnsana En Çok benzeyen Robot Hangisidir?

Bir insana en çok benzeyen robot Massachusetts menşeili bir robotik firmasının geliştirdiği PETMAN isimli robottur. Eğilme, kalkma ve hatta kollarını sallayabilme özelliklerine sahiptir. Etkileşimli bir robot olmayan PETMAN’nın konuşabilme ve konuşmalara tepki verebilme yetenekleri bulunmuyor.

Ancak bu alanda en başarılı robot İCub’tır. Gözleri ve göz kapakları bulunan robotun boyu ise bir çocuğun boyundadır. Bir çocuğa benzerliği ve etkileşimi olduğu için şu ana kadar üretilen en gerçekçi robot olarak iCub görülüyor.

Kaç Hayvan Ayakta Uyuyabiliyor?

Bir hayvanın ayakta uyuyabilmesi için kas gücünü kullanmaması ve dik bacaklara sahip olması ve ayrıca eklemlerinin de kilitlenebilir özelikte olması gereklidir. Aslında ayakta uyuyabilmeleri büyük bir avantajdır, çünkü uyurken saldırıya uğradıklarında kalkarak savunma haline geçmeleri ya da kaçabilmeleri uzun zaman alıyor.

Ayakta uyuyabilen hayvanlar arasında atlar, zebralar ve filler bulunuyor ve tabi bazı kuş türleri de mevcut. İneklerinde bu özellikleri var olmasına rağmen çoğunlukla yere çökerek uyurlar.

Bazı Rüyaları Hatırlayıp Bazılarını Hatırlamamızın Nedeni Nedir?

Asıl nedenlerden birisi gece içerisinde çok rüya gördüğümüz içindir. Gece uykusunun iki saatinde gördüğümüz rüyaları 4 ya da 5 parça halinde görürüz. Genellikle insan uyandıkları zaman son gördükleri rüyaları hatırlarlar. Fakat deneyim sahibi olanlar ise tüm gece boyunca gördüklerini hatırlayabilirler. Gün içerisinde yaşananlarda rüyalarınızda gördüklerinizi etkileyebilir.

İnsanların Bedeni Gelecekte Nasıl Bir Evrim Geçirebilir?

Evrim aslında milyonlarca yıl içerisinde gerçekleşen bir değişimdir. Gerek gen teknolojisi olsun gerek estetik ameliyatlar ve gerekse protezler ilerleyen yıllarda hayatımızın ayrılmaz parçaları haline gelecekler ve bedenimizin şeklide kıyafetlerimiz gibi tercihen değişen bir hal alacak. Mesela o dönemin modasına ayak uydurmaya çalışan insanlar olacak. Belki de ilerleyen yıllarda ince olmak yerine tombul, yanık ten yerine soluk ten tercih edilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!