featured

En Yeni Bilimsel Gelişmeler Dünyada Çok Şeyi Değiştirecek!!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanlık için oldukça önemli yeni bilimsel gelişmeler dünyada çok şeyi değiştirecek. Bu gelişmeler sayesinde yakın gelecekte belkide yaşam çok daha kolaylaşacak. İnternet balonları, çok daha akıllı araçlar, anahtarsız otomobiller ve daha farklı teknolojik gelişmeler de yaşantımızın birer parçası olacaklar. İşte, yakın gelecekte hayatımıza girmesi planlanan bilimsel gelişmeler!

Yakın Gelecekte Neler Değişecek?

1- İnternet Balonları Hizmet Verecek!

İnternet sayesinde dünya üzerinde muhteşem ötesi bir iletişim bağı kuruldu. Fakat 21. yüzyılda olmamıza rağmen hala internet kullanamayan ya da kısıtlı bir şekilde kullanabilen bölgeler yeryüzünde maalesef bulunmaktadır. Peki ya bu durum nasıl çözülebilir?Google’ın yürüttüğü bir proje ile dünyanın her yerinde internet bağlantısının olabilmesi ve var olan internet bağlantılarını da iyileştirebilmek için gökyüzünde bir balon ağı kurulması hedefleniyor. Kentten uzak yaşam sürdürenler için ya da doğal afetler nedeniyle internet erişiminde zorlanan bölgeleri kapsayan bir ağ sistemi olacak.

Peki bu proje nasıl gerçekleşecek? Başarılabilir mi? 15 metre genişliğinde helyumla doldurulmuş ve güneş enerjisi destekli balonlar stratosferde yavaş yavaş sürüklenecekler ve bu şekilde de görevlerini yerine getirebilecekler. Her bir balon antenlerle donatılacak ve her balonun internet erişimi sağlayacağı alan 5.180 kilometrelik bir alanı kapsayacak. Gerekli olan tüm ekipmanlar balonun altına yerleştirilmiş olacak.

Antenler veri alışverişlerini sağlayacaklar.Güneş panelleri ile ekipmanın güç kaynağı elde edilecek.Balonun elektronik olan bütün parçaları bir kapsülde bulunacak.Uçuş sonunda kullanılması düşünülen bir paraşütte balonların içerisinde olacak.Balonların konumları sabit olmayacak ve değişebilir olacak.Teknisyenler tarafından balonlar yönlendirilecekler.Balonların konumlarını hava trafik kontrol daireleri GPS ile izleyebilecek.

2019 yılında Peru’da 8.0 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra 48 saatte 20.000 kişi tarafından bu hizmet kullanıldı. Bu bilimsel gelişmeler tüm dünya genelinde bu hizmet kullanılmaya başlandığında, ne kadar faydası olacak değil mi?

2- Gelecekte 3B Baskılar Olacak!

Dijital bir dosyadan fiziksel bir nesne üretilebileceğini düşünün. Tıp endüstrisi için tam anlamıyla bir devrimin başlangıcı. 3B yazıcılar, tıpta organ nakli için organ basmaktan protezlerin üretimine kadar birçok alanda kullanılıyor.

Bu alanlarda artış olacak. Örneğin gelecekte, cerrahlar için kişiye özel aletler basılacak ve bu aletlerle hassas ya da karmaşık olan tüm operasyonlar gerçekleştirilebilecek.

3- Makine Öğrenimi

Yapay zeka gelişiminin arttığının kuşkusuz hepimiz farkındayız. Peki, sizce gelecekte doktorların ve hemşirelerin yerini makineler alabilir mi?Tıp dünyasında yapay zeka gelişmelerinden biri sanal hemşirelik. Bazı durumlarda sohbet botlarının makine öğrenimi ile insan hemşirelerden daha fazla hastalarla ilgilenebildiğini biliyor muydunuz? Gelecekte kuşkusuz daha çok bilimsel gelişmeler ile karşı karşıya kalacağız.

4- Giyilebilir Teknoloji

Günümüzde kullandığımız akıllı saatler veya bileklikler sayesinde kendi zindeliğimizle ilgili birçok şeyi doktora dahi gitmeden öğrenebiliyoruz.

2020 yılında ise bu giyilebilir teknoloji trendleri gerçek zamanlı olarak klinik monitörlere dönüşecek. Kalp hastalıkları gibi veya yaşamla ilgili önemli gelişmelerde sağlık çalışanları bu sistem sayesinde otomatik olarak uyarılacaklar.

5- Akıllı Kamera Görme Sistemi

Kameralar görüntü kaydeden cihazlar olmaktan çıktılar ve artık gördüklerini de anlamaya başladılar. Bilgisayarla görme adı verilen bu teknoloji ile yapay zeka destekli güvenlik sistemlerinin kurulması sağlanabilir. Bilgisayarlar tüm görüntüleri bir araya getirdikten sonra anlamaya çalışır. Nesnelerle ilgili elde edilen bütün verilerle, kameranın çektiği görüntüleri filtreleme sisteminden geçirerek neye baktıklarını anlayabilirler.

Çok yakında belki de sürücüsüz otomobillerde bu teknoloji kullanılabilecek. İnsanların gözleri yerine, kameralarla nesneler ve olabilecek tehlikeler tanınabilecek. Ayrıca bilgisayarlarla görme olarak adlandırılan akıllı kamera görme sistemi, görme engelliler içinde önemli bir adım olabilecek. Bilgisayarlar gördüklerini anlayabildikleri takdirde ve doğal dil işleme teknolojileri ile birleştirildiğinde, görüntüler sözcüklere dökülerek körlere anlatılabilir hale gelecek. Bu bilimsel gelişmeler çok işe yarayacak gibi görünüyor.

6- Günümüzdeki Arabalardan Daha Akıllı Arabalar!

Otomobilinizin sizi anlayabildiğini düşünebiliyor musunuz? Evet, gelecekte bu da olabilecek. Toyota otomobil firmasının 2020 yılında piyasaya süreceği otomobil zekası teknolojisi sayesinde otomobiller adeta araç sahiplerini anlayabilecekler. Peki, ama nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Tabii ki, bu yapay zeka sayesinde olacak.

Yapay zeka duygusal sağlığımızı destekleyecek. Toyota’nın Concep-i otomobilleri, sürücünün vücut dilinden konuşma tonuna ve hatta sürücülerin kullandıkları sözcüklere kadar pek çok şeyi analiz edebilecekler. Analizden sonra araç sürücüsünün tercihlerini öğrenip ruh halini iyileştirebilen tepkiler verebilecekler.

Tokyo’da gerçekleştirilen bir otomobil fuarında araçların sıcaklıklarının değiştirilebildiği, otomobillerin içerisine hoş kokuların salındığı, araç içi atmosferin değiştirilebildiği ve araçların sürücüyle konuşarak sohbet yapabildiği gösterildi. Ayrıca Toyota Concep-i test sürüşlerinin 2020 yılında başlayacağı belirtiliyor.

7- Anahtarsız Otomobiller Olacak!

Anahtarsız otomobiller ile anahtar arama derdi son bulacak. Yeni kilit açma teknolojisi sayesinde yani yüz tanıma ya da parmak izi teknolojileri ile bir arabayı açabilmenin güvenli yolları ortaya çıkacak. Bu tür araçlar günümüzde var olsa da standart hale gelecekler. Kısaca çok yakın bir zamanda araçlarda anahtar kullanımı kalkacak.

Yakın gelecekte çok daha fazla bilimsel gelişmeler olacak gibi görünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!