featured

Bitkiler de Bilince Sahip Olabilir! Çok Şaşıracaksınız!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitkiler sadece canlı ama bilinçsiz, sıradan varlıklar mıdır? Yoksa onlarında bir bilinci var mıdır? Konuştuğumuz ve severek büyüttüğümüz çiçeğin açması sadece tesadüf müdür? Bitkiler hakkında duyacağınız bu detaylar ile şok olacaksınız!

Bilince Sahip Bitkiler

Evinde çiçek yetiştirenler, bağında bahçesinde toprakla haşır neşir olanlar bilirler, bir bitkiye ne kadar özen gösterir iseniz, size o kadar karşılık verir. Daha önce muhakkak başınıza gelmiştir, ilgisiz kalan çiçeğinizin boynunu bükmesi. Peki sizce bitkiler bilinç sahibi olabilir mi?

Bitkiler alemi aslında başlı başına ayrı bir dünya ve zannettiğimizden aslında çok daha fazla akıllılar. Örneğin, sinekkapan olarak geçen Venüs çiçeği, sayı saymayı biliyor. Bu çiçeğe iki kez dokunduğunuzda tuzağını kapatır, üç kez dokunduğunuzda ise sindirim enzimlerini harekete geçirir! Bu bile aslında bir akla sahip olduğunu gösteriyor öyle değil mi?

Oksijen almamızı sağlayan ağaçlar da kendi besinlerini toprak altında yaşayan mantar ağları üzerinden paylaşıyorlar. Peki bu ne işe mi yarıyor? Örneğin, domateslere hastalık taşıyan organizmalar saldırdığında, aynı mantar ağlarını kullanarak diğerlerini uyaran bir kimyasal salgılıyor. Yani bunu bir veri ağı gibi düşünebilirsiniz. Peki tüm bunlar sizce olması gereken ve doğa kanunu pasif tepkiler mi? Yoksa bitkiler alemi bunu bilinçli olarak mı gerçekleştiriyor? Bilinçli olarak gerçekleştiriyor olmaları her ne kadar uzak bir ihtimal gibi dursa da çok kısa süre önce gerçekleştirilen bir deneye göre bitkiler bilinçli olabilirler!

Bitkilerin Öğrenme ve Hatırlama Yetenekleri Olabilir!

Hayvanların eğitildiklerinde birçok yeteneğe sahip olabileceklerini biliyoruz. Örneğin, Pavlov’un köpeği, zil sesini duyduğunda ödül alacağını biliyordu. Hal böyle olunca, bu örnekler üzerinden yola çıkan Sydney Üniversite’sinden Monica Gagliano, benzer birkaç deney ile bitkiler üzerinden bu yöntemi uygulamaya karar verdi. Bu işe önce bezelye bitkilerini Y harfine benzer bir labirent şeklinde büyütmeye başladı.

Bezelyeler içgüdüsel şekilde davranarak Y harfi şeklinin iki kolundan birinin ucuna yerleştirilmiş mavi ışığa doğru büyümeye başladılar. Daha sonra bu mavi ışık düşük ayarda çalışan bir vantilatörün yanına yerleştirildi. Daha sonra vantilatör tek başına başka bir konuma taşındı ve bezelyeler de vantilatörün taşındığı konuma yöneldi.

Gaglino bu durum üzerine şu cümleyi kurdu;

“Bitkiler, ışığın nerede olabileceğini belirlemek için vantilatörün konumunu kullandılar.”

Bu çalışma da haliyle bitkilerinde hayvanlar gibi hatırlama ve öğrenme yeteneklerinin olabileceğini gözler önüne serdi. Her araştırma gibi bu araştırmada da Gaglino, diğer meslektaşlarından olumlu ve olumsuz tepkiler aldı.

California Üniversitesi Bitki Biyoloğu Lincoln Taiz, bitkiler de bilinci ortaya çıkarmak ya da geliştirmek için yeterli donanım olmadığını ifade etti. Buna rağmen Gaglino bitkiler de sinir sisteminin var olduğunda ısrarcı. Kısa bir süre önce yapılan bir araştırma gösteriyor ki glutemat isimli bir kimyasal, kalsiyum iyonlarını tetikleyerek bitki üzerinde, aynı hayvanlarda ki elektriksel uyarıya benzeyen, bir etki yaratıyor. Gaglino;

Bitkiler de bilinç mevcutsa bu mekanizmanın hayvandakine birebir benzemesini beklememeliyiz. Evrimsel olarak ortak ataları çok uzaktan akraba.”

diyor.

Taiz ise Gaglinon test yapmış olduğu deneklerine insan vasıflarını yüklemiş olabileceğini, söylenilen davranışların bilinç olmadan da gerçekleşebileceğini savunuyor. Yine de Gaglino şu sözleri sarf ediyor;

“Ben bitkilerin bilinçli olduğunu söylemiyorum; açık fikirli olmamız gerektiğini hatırlatıyorum. Benim çalışmama benzer çalışmalarla bu durumu araştırmak için bir alt yapı oluşturulabilir. İhtiyacımız olan tek şey veri”.

Bilinç olayı zaten oldukça karmaşık, kanıtlanması zaman alacak bir olay. Yine de Gaglino’nun sözlerine kulak vermekte fayda var. Eğer yıllar sonra bir gün bitkiler de bilinç olduğu kanıtlanır ise, Gaglino haklı çıkmış, bizler ise zaman kaybetmiş olacağız. Bitkilerin bilinçli olması insanoğluna ne yarar sağlar henüz bilinmese de bilim insanları insanlığa yararı olacak şekilde kullanmayı başaracaklardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!