featured

Ernest Hemingway ve Unutulmaz Eseri Çanlar Kimin İçin Çalıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sade üslubu yanında basit yazım tekniği ile de öne çıkan ve kurgu romancılığı derinden etkileyen Ernest Miller Hemingway, savaş muhabirliği, hikaye yazarlığı ve roman yazarlığı alanlarında büyük izler bırakmıştır. Amerikalı bu ünlü yazar 21 Temmuz 1899 yılında Oak Park’ta ( Chicago- Illinois ) hayata gözlerini açtı. Babası doktor, annesi ise müzisyen olan Ernest Hemingway, lise yıllarında okul gazetesinde ilk makalelerini yazmaya başladı ve bu sayede ömrünün sonuna kadar devam edecek yazarlık hayatına da adım attı.

Nobel ve Pulitzer Ödüllü Yazar Ernest Hemingway

Amerikan ve dünya edebiyatının başyapıtları arasında sayılan eserlere imza atan Hemingway, “ Yaşlı Adam ve Deniz” isimli eşsiz romanı ile önce 1953 yılında Pulitzer Ödülüne, daha sonra ise aynı eseri ile 1954 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldü.

Ernest Hemingway’in Muhabirlik Yılları

Ernest Hemingway, ailesinin talebinin aksine üniversite eğitimi yerine Kansas City Star isimli gazetede muhabirlik yapmaya başladı. ABD 1917 yılında savaşa girince, I. Dünya Savaşı’na katılmak için orduya başvurmuş ise de, gözünde bulunan rahatsızlıktan dolayı kabul edilmedi.

Daha sonra Kızılhaç gönüllüsü olarak, 1918 yılında ambulans şoförü olarak Avrupa’ya savaş merkezine gitti. Burada yaşanan patlamalarda kendisi de yaralanan Hemingway, yaralanan İtalyan askerlerine yardımlarından dolayı İtalya hükümeti tarafından “Gümüş Onur Madalyası” ile ödüllendirilen bir kahraman olarak ilan edildi.

Milano’da tedavi gördüğü esnada aşık olduğu hemşire Agnes tarafından terk edilmesini ve I. Dünya Savaşında yaşadıklarını, kendisine büyük ün getiren “ Silahlara Veda” isimli romanında anlattı.

Savaş sonrası ABD’ye dönen yazar, daha sonra Toronto Daily Star gazetesi muhabiri olarak Paris’e gitti. Aynı gazete tarafından İstanbul’a savaş muhabiri olarak gönderildi.

Yazarın Öyküleri ve Romanları

1925 ile 1929 yılları arası Ernest Hemingway birçok önemli esere imza attı ve dünya çapında tanınır bir yazar haline geldi. “Zamanımız” isimli seçme öykülerini 1925 yılında ve ilk romanı “Güneş’te Doğar” isimli eserini 1926 yılında yayımladı.

Bu romanda savaş yorgunu olan bir askerin anılarını okuyucuya aktardı. 1929 yılında ise “Silahlara Veda” isimli ikinci ve eşsiz romanını yayınlayarak, savaşta yaralanan bir askerin hemşiresine duyduğu büyük aşkı anlattı.

1930’lu yıllar boyunca yine öykülerini ve kitaplarını yayınlamaya devam etti. 1936 yılında ise İspanya İç Savaşı sırasında İspanya’ya gitti ve burada savaş muhabirliği yaptı.

Çanlar Kimin İçin Çalıyor

YouTube video

Takvimler 1940 yılını gösterdiğinde Ernest Hemingway dünya edebiyat tarihinin en önemli savaş romanları arasında ilk sıralarda sayılan unutulmaz başyapıtı, “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” isimli eserini yayımladı.

Aşkın ve acının en kusursuz şekilde harmanlanarak aktarıldığı bu ünlü romanında, İspanya İç Savaşını, savaşın kaybettirdiklerini, savaşın anlamsızlığını yazar kendi gözlemleri üzerinden okuyucuya ulaştırdı.

Bu unutulmaz romanında yazar, idealleri uğruna ölümü bile göze alan insanların dünyasını okuyucuya yansıtırken, direnişin ve aşkın öyküsünü gözler önüne serdi.

Çanlar Kimin İçin Çalıyor, patlayıcı uzmanı Robert Jordan’ın İspanya İç Savaşı esnasında başından geçenleri anlatan ve çarpıcı finali ile de dikkat çeken bu eser çok sayıda farklı dile çevrildi ve film olarak da uyarlandı ve izleyici ile buluştu.

II. Dünya Savaşı Yılları

Ünlü yazar, II. Dünya Savaşı’na ABD’nin girmesi üzerine 1944 yılında savaş muhabiri olarak Avrupa’ya gitti. 1950 yılında “Irmaktan Öteye Ağaçların İçinde” adlı ikinci dünya savaşını arka planda yansıttığı eserini yayımladı.

1952 yılında ise bir diğer başyapıtı olan “Yaşlı Adam ve Deniz” isimli romanını yayınladı ve bu eserinde nasıl yaşama bağlanılması gerektiğini okuyucularına aktardı. Hemingway, bu ünlü eseri ile hem Pulitzer hem de Nobel Edebiyat Ödülü ‘nü aldı.

Daha sonra bunalıma sürüklenen ve ruhsal sağlığı kötüye giden Ernest Hemingway, 1961 yılında evinde kendini av silahıyla vurarak hayatını sonlandırdı.

Yazarın Başlıca Eserleri

Ünlü yazar Hemingway’in başlıca eserleri ise; Yaşlı Adam ve Deniz, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Silahlara Veda, Güneş de Doğar, Afrika’ nın Yeşil Tepeleri, Irmaktan Öteye Ağaçların İçine, Kadınsız Erkekler, Kilimanjaro’ nun Karları, Tehlikeli Yaz, Akıntı Adaları, Varlık Yokluk ve Beyaz Filden Tepeler olarak sayılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!