featured

Hepsi Dünya Üzerinde Gerçekleşiyor! Gizemli ve Tuhaf Sesler Nereden Geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gece, tüm doğa uykudayken balkonda oturuyorsunuz. Birden bire kulağınıza bir uğultu geldi ve irkildiniz. Çevrenize baktınız, bir şey yok. Bu ses 3. boyuttan gelmiş olabilir mi? Dünya da duyulan daha nice tuhaf sesler var. Şimdi gelin bu sesleri ve bilimsel açıklamalarını hep birlikte inceleyelim.

Tuhaf Sesler

Tuhaf sesler çoğu zaman duyan kişiyi ürkütüyor olsa da aslında hepsinin bir açıklaması var. Elbette ki günlük duyduğunuz sıradan seslerden bahsetmiyoruz. Bakın bakalım dünya üzerinde ne kadar garip ses varmış! Kim bilir, belki siz de daha önce bu sesleri duymuş, ama anlam verememişsinizdir.

1. Skyquake – Hava Depremleri

Herkesin sıklıkla duyduğu, gökyüzünden gelen metalik sesler vardır. Öyle ki bu sesleri duyduğunuz an, birazdan dünya dışı varlıklar yer küreye ayağını basacakmış gibi hissedersiniz. Ancak işin aslı bu değildir. Hava depremi denilen bu sesler, neredeyse dünya var olduğundan beri gökyüzünden gelmekte.

Her ne kadar bu olayın kaynağına dair göktaşları, askeri harekatlar, mini çığlar vb. şeyler öne sürülse de henüz bunun bir kanıtı yok. Yani hava da meydana gelen, top patlamasına benzer sesler hala gizemini koruyor. Daha önce hava depremlerinin su altında bulunan deliklerden sızan gazların bir sonucu olabileceği de söyleniyor. Ancak bu da bir ihtimal ve kanıtlanmış değil. Hava depremleri dedikleri gerçekten dış dünya varlıklarının sesi olabilir mi, ne dersiniz?

2. Dünya Uğultusu

Gece olduğunda buzdolabının derinden gelen uğultusu eğer ortam çok sessiz ise bizleri rahatsız edebilir. Yine de bu uğultuyu buzdolabının çıkardığını bildiğimizden içimiz rahattır. Ancak bazen göklerden gelen yoğun bir uğultu duyarız ve bunun ne olduğunu bilmediğimizden ürkütücü gelir. Bilim insanları bu sesin kaynağını hala araştırıyor. Paris Küresel Fizik Enstitüsü araştırmacıları 2018 yılında yaptıkları birr araştırma ile okyanusun derinliklerinden gelen ve sürekli devam eden bir uğultu kaydetmiş olsa da bunun dünya uğultusu olduğu henüz kanıtlanmadı.

3. Şafak Korosu Sesleri

Ötücü kuşların cıvıl cıvıl sesini sevmeyen var mıdır? Şafak vaktinde öten bu kuşların sesi elbette ki kimseyi şaşırtmaz ancak size balıkların şarkılarından bahsetsek? Deniz de yaşayan memeliler kendi başlarına şarkı söylerler. Evet, ilk duyduğumuz da bize de bir garip gelmiş olsa da balıkların şarkı söylediği resmen kanıtlandı. Batı Avusturalya’nın Port Hedland şehrinde yapılan ve 18 ay süren çalışma, gün batımında ve şafak vaktinde bazı balık korolarının ortaya çıktığını gösterdi! Yani sizin anlayacağınız bu iki vakitte deniz melodiler ile dolu. Doğa ne kadar enteresan, ve bilmediğimiz ne kadar çok şey var öyle değil mi?

4. Bloop

Okyanusun en büyük hayvanı bilinenlere göre mavi balinadır öyle değil mi? Evet, bilinen böyle bile olsa, 1997 de okyanusun derinliklerinden öyle bir ses yükseldi ki bu sesi duyan insanlar çok güçlü bir patlama olduğunu düşündüler. Ancak bu ses okyanusun derinliklerinden geliyordu ve balina sesine benziyordu. Bu sesin bir deniz canlısına ait olması içinse o canlının Eyfel Kulesi boyunda olması gerekiyordu!

 

Eşi benzeri görülmemiş bu sese “Bloop” ismi verildi. Çok daha sonraları bu sesin “deniz canavarına” değil, Antarktika da kırılan bir bu kütlesinin sesi olduğu ortaya çıktı. Kayıt dinlenir iken normal hızının 16 katı arttırılmıştı. Bu yüzden kayıt dinlenir iken ses balon patlaması gibi çıkıyordu. Normal hızında dinlenince buz sahanlığının kırılma sesinden farklı olmadığı ayyuka çıktı. Bloop ismi verilen ses 1997 yılında hidrofonlar aracılığı ile kayıt altına alındı. Bir dakika süresince hızlı bir şekilde artan ses sonrasında tamamen kesildi. 

5.  Akustik Sesler Çıkaran Kutup Işıkları

Kutup ışıkları dünyaca ünlü doğa olaylarıdır. Hatta bu yıldızların çıktığı tarihler de dünyanın her yerinden turist akınına uğrar. Aurora Borealis’in capcanlı, hareketli ışıklarının altında patlamalar hemen hemen statik bir şekilde duyulabilir. Bu vızıltı şeklinde ki sesi duyanlar, başka alemlerden ruhların sesleri olduğunu düşünmüyor değiller, ancak işin aslı öyle değil.

Kutup ışıklarında ki elektrik boşalınca bu tarz sesler çıkartır. Kutup ışıklarının oluşumu Dünya manyetik alanıyla etkileşime giren Güneş püskürtüleri sayesinde olur. Atmosfer de sıkışıp kalan soğuk hava tabakası, elektrik yükü birikmesi ile birleşince ortaya böyle bir gürültü çıkıyor. 

6. Biyo Ördek Sesi

Şimdi gözlerinizi kapatın ve okyanusun on binlerce metre altında olduğunuzu hayal edin ve birden bire kulağınız derinlerden bir ördek sesi geldiğini düşünün! Ne kadar inanılmaz öyle değil mi? Ancak inanabilirsiniz… 1960’lı yıllarda bir denizaltı mürettebatı böyle bir ses duydu. Sizce bu daha önce görülmemiş bir deniz ördeğinin sesi olabilir miydi?

Sesin nereden geldiği, kaynağı ta 2014 yılına kadar hiçbir şekilde tespit edilemedi. Tam 50 yıl sonra bu ördek vaklaması sesinin Antarktika Minke balinalarının sesi olduğu öğrenildi. Ancak bu da tesadüf bir biçimde ortaya çıktı. Bir araştırma ekibi balinaların davranışlarını ve hareketlerini incelemek adına iki balinayı takibe alarak etiketlemişlerdi. Böylelikle bu gizemli sesin nedeni de ortaya çıkmış oldu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!