featured

St. Petersburg: Rusya’nın Batıya Açılan Modern Yüzü ve Büyüleyici Şehri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın büyülü kenti St. Petersburg, eşsiz kanalları ve bu kanallar üzerine kurulu köprüleriyle aynı zamanda Kuzeyin Venedik’i olarak da bilinir. 1703 yılında Çar 1. Petro tarafından Rusya’nın (Avrupa’ya açılan kapısı) batıya açık penceresi olmak üzere kurulan kent, Neva Nehrinde bulunan 42 ada üzerinde yükselir. Tüm bunların yanı sıra Baltık denizi kıyısında yer almaktadır. Rusya’nın şehirleri arasında ikinci büyük şehridir. Dünyaca ünlüdür ve gezmeye görmeye değer büyük bir şehirdir. Sankt Petersburg’un nüfusu ise 6 milyon civarındadır. Gelin şimdi St. Petersburg’da gezilecek yerler ve Petersburg hakkında tüm bilgileri detaylandıralım. İşte St. Petersburg gezi rehberi.

Avrupa’nın En Büyük Kentlerinden Biri St. Petersburg

Rusya’nın en büyük ikinci kenti olan St. Petersburg aynı zamanda Avrupa’nın da en önemli şehirlerinden biridir. Kurulmasından sonra 200 yıldan daha uzun süre Rus İmparatorluğu’na başkentlik de yapan bu şehir, 18. Yüzyıldan günümüze kadar ulaşan görkemli sarayları, heybetli yapıları ile son dönem Rus tarihini de gözler önüne serer.

https://www.youtube.com/watch?v=uUXHCb9L23s

Sanatın ve kültürün başkenti olarak bilinen bu özel şehir, Akdeniz mimarisinden izler taşıyan yapısı ile Rus turizmi açısından da hayati öneme sahiptir. Haziran ayı ile birlikte gündüz süreleri 22 saate kadar çıkan şehir, güneş batmayan kent olarak da bilinir. Avrupai esintiler taşıyan şehir, barok ve rokoko tarzına sahip binaları, rengarenk yapısı, altuni kubbeleri, geniş cadde ve sokakları ile Rusya’da bulunan diğer bütün kentlerden ayrılır.

Sanatın ve Edebiyatın Merkezi

YouTube video

Bir dönem leningrad olarak da adlandırılan kent, üç yüz yıllık tarihi boyunca edebiyattan müziğe kadar birçok sanatçıyı da daima kendine çekmiştir. Bu anlamda kentte yaşayan Dostoyevski, Puşkin, Vladimir Nabakov ve Anna Ahmadova gibi büyük sanatçıların evleri de müzeye çevrilmiş ve ziyaretçilere açılmıştır.

YouTube video

Yine kentte dünyanın en ünlü ve büyük müzelerinden biri yanında birbirinden güzel saraylar, parklar, anıtlar, köprüler bulunur. Kentin metro istasyonları da adeta birer sanat yapıtıdır.

St. Petersburg Görülmesi Gereken Yerler

YouTube video

Bu eşsiz Rus kenti, her mevsim ayrı bir güzelliği ile öne çıkar. Karlar altında bir kraliçe gibi kıvrılan büyülü kent, bahar aylarında bambaşka bir havaya bürünür. En çok ziyaretçiyi yaz aylarında kendine çeken kent, birçok özel yapı, eser, saray ve müze ile de ziyaretçilerinin başını döndürür.

Bu masallardan çıkmış bir şehir havasını her anlamda hissettiğiniz şehirde, görülmesi gereken yerlerin başında dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan Hermitage Müzesi yer alır. Çariçe Katerina’ya kış sarayı olması amacı ile inşa edilen bu mükemmel müze, Leonardo da Vinci, Picasso, Raphael gibi dahi sanatçıların eserleri de dahil olmak üzere 3 milyonu aşkın sanat yapıtına ev sahipliği yapar.Buz mavisi renge sahip olan dış duvarları ile Çariçe Katerina’nın yazlık sarayı olarak inşa edilen Peterhof Sarayı da, Kehribar Odası gibi bölümleri ile kentte mutlak görülmesi gereken yerler arasındadır.Ortodoks dünyasının en büyük ve önemli katedrali olarak kabul edilen ve Çar 1. Nikolay’ın emri ile inşa edilen Saint İsaac Katedrali de saf altında kullanılan kubbesi ile kentin adeta simgesi haline gelmiştir.Kentin kurucusu Çar 1. Pedro tarafından planlanmış olan şehrin ana bulvarı konumunda bulunan Nevski Bulvarı üzerinde ise kentin gece hayatına ve alışveriş olanaklarına ulaşabilirsiniz. Yine cadde üzerinde Rusya Ulusal Kütüphanesi, Stroganov Sarayı ve Kazan Katedrali gibi binalar yer alır.Bir kısmı zamanında hapishane olarak da kullanılan Peter ve Paul Kalesi’de gezginlerin uğrak noktaları arasındadır.Voskresenia Khristova Kilisesi ise dış yüzeyinde bulunan mozaikler ve Kremlin sarayına benzerliği ile yoğun ilgi görür.UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Alexandrinsky Tiyatrosu,Dostoyevski, Tchaikovski ve Glinka gibi Rus tarihi açısından önemli kişilerin mezarları da içinde bulunan Alexander Nevsky Lavra Katedral ve Mezarlığı,Ünlü Rus yazar Dostoyevski’nin yaşamının son üç yılını geçirdiği ev olan ve sonradan müze haline getirilen Dostoyevski Müzesi,Büyük Şair Alexander Puşkin’in Müze evi de kentte görülmesi gereken önemli yerlerdir.Ayrıca Rus Devlet Müzesi, Mariinski Tiyatrosu, Saray Meydanı ve Alexander Sütunu, Bronz Atlı Anıtı, Stroganov Sarayı da kentte ziyaret edilmesi gerekli diğer önemli yapılardır.

St. Petersburg’da Ne Yenir?

Bu ünlü ve eşsiz Rus kentinde mutlaka tatmanız gereken geleneksel lezzetleri ise;

Lahana, pancar, havuç ile yapılan Rusya’nın geleneksel yemeği Borsc Çorbası, Rus mantısı olan Pelmeni,Rus Salatası,

YouTube video
İnce doğranmış et, soğan ve mantar ile yapılan en popüler Rus lezzetlerinden Boeufstrogonof,Lakerda,Şaşlık KebabıGeleneksel Rus Hamur işi Blini

olarak sayılabilir.

St. Petersburg’da Nerede Kalınır?

Oldukça turistik bir kent olan St. Petersburg’da en ünlü otel zincirlerinden mütavazi otel ve hostellere kadar her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcuttur. Oldukça hareketli olan St Petersburg gece hayatı da turistleri bu şehre çeker.

https://www.youtube.com/watch?v=uc7jslzl_H0

Ayrıca St. Petersburg düzenli bir toplu taşıma ağına sahiptir. Bu anlamda metro, otobüs, tren ya da tramvay ile ulaşım oldukça yaygın ve uygun ulaşım yöntemleridir. Uluslararası düzeyde ve yerel olarak hizmet veren Pulkovo Havaalanı da St. Petersburg’a 17 km uzaklıkta yer alır. Havaalanı önünde otobüs ve taksi imkanları yanında yolun karşı tarafında da metro istasyonu vardır.

YouTube video

Rusya’nın belki de en güzel kenti olan ve batıya açık penceresi Saint Petersburg, bir eşi daha olmayan ve yüksek gökdelenlerle kirletilmemiş mimari yapısı, tertemiz kent sokakları, geniş caddeleri, tarihi ve kültürel birikimi, korunmuş kent dokusu ile nefes alıp veren ender sanat kentlerinden biridir. Bir gidenin bir kez daha görmek isteyeceği bu şehir her yıl çok sayıda gezgini de misafir eder. Ayrıca beyaz geceler döneminde bu şehri ziyaret etmenizi öneririz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!