featured

Dünyadaki En Büyük Makineler ve İnanılmaz Özellikleri Görenleri Hayran Bırakıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyadaki en büyük makineler endüstri sektöründe kullanılmaktadır. Bu makinelerden birçoğunun adını dahi duymamış olabilirsiniz. Peki, hayatınızdaki en büyük boyuttaki makineleri hayal ettiğinizde aklınıza neler geliyor? Hayatınızda gördüğünüz en büyük çamaşır makinesi kaç kg çamaşır yıkayabiliyor? En büyük iş makinesi sizce kaç metre boyundadır? İşte, dünyanın en büyük makineleri ve özellikleri!

Dünyadaki En Büyük Makineler ve Özellikleri

Dünyanın en büyük uçağı henüz bitmedi! Dünyanın en büyük yük gemisi şu an binlerce ton yük taşıyabiliyor. Dünyanın hem en büyük hem de boyutunun en hızlı kamyonu şu an Rusya’da bir maden ocağında çalışıyor. İşte, dünyanın en büyük makineleri ve özellikleri…

1 – Dünyanın En Büyük İş Makinesi Bagger 293

https://www.youtube.com/watch?v=76metkdUHc4

Bir Alman iş makinesi olan Bagger 293 bir otomobilin yanında ya da bir dozerin yanında devasa bir dinozor görünümüne sahip oluyor. Dağları çakıla çeviren bu özel delici iş makinesi, dünyanın en büyük makinesi özelliğini taşımaktadır.

220 metre uzunluğundaki bu dev araç, 1 günde toplam 218.880 ton toprak kazıma kapasitesine sahiptir. Canavar makineler olarak da adlandırılan bu devasa boyuttaki makineler arasında, dünyanın en büyük kara aracı özelliğini de taşıyan Bagger 293 birkaç milyon kişiye güç sağlayacak kadar kömürü tek başına çıkarma becerisine sahiptir. 

21 metre çapındaki kazıcı döner tekeri ile kayaları hareketli bant aracılığı 5 kişi tarafından yönetiliyor. Tam olarak 2 bin yetişkin fil ağırlığında olan bu muhteşem araç Almanya Hambach’ta bir madende çalışmaktadır. 

Toprak kazımak için kullanılan devasa teker, yürüyen bir banda ve kaya parçalayıcıları makinelerinin bir araya getirildiği devasa bir makinenin ucunda bulunuyor. 25 metre derinliğinde, bir futbol sahası genişliğinde bir alanı sadece bir günde kazıyabilecek güce sahip olan bu makine, dünyadaki en büyük makineler arasındadır. Bu muhteşem makineler hareket halinde iken muhteşem bir deprem havası yaşanırken, kullanım amacının çok sıkışık kömür ve madenleri çıkarmak olması da çok doğal hale geliyor. 

2 – BelAZ 75710 Büyük Damperli Kamyon

https://www.youtube.com/watch?v=f2tFH74HHJ0

20,6 metre uzunluğuda, 8 bi 165 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük damperli kamyonu BelAZ 75710 , bir Rus firma olan BelAZ Otomotiv Mühendisliği tarafından kullanılmaktadır. 360 ton ağırlığındaki bu devasa kamyon, zorlu iklim şartları ve ağır maden taşımacılığı için tasarlanmıştır. 

Guiness Rekorlar Kitabı ‘nda yer alan bu önemli makine, çift dingilli geleneksel kamyon yapısını andırsa da çift tekerlekli olarak tasarlanmıştır. 8 lastiği, dört çeker çekiş gücü ve 4 tekerlekten hidrolik yönlendirme özelliklerini taşımaktadır. 

20 metre dönme çapına sahip olan bu araç hareket ederken adeta yer yerinden oynuyor. Tek seferde 450 ton malzeme taşıyabilen bu mega iş makineleri bir tür canavar kamyon özelliği taşıyor. Bu kadar büyük ve ağır bir makine ne kadar hızlı olabilir? Bu iş makinesi saatte 64 km gibi bir hıza ulaşabiliyor. Bunu sağlayan ise 16 silindirli dizel motora sahip olmasıdır. 

3 –  NASA Roket Taşıyıcı

YouTube video

Dünyanın en büyük iş makineleri arasında belki de en dikkat çekici olanı budur. NASA roket taşıyıcı iş makinesi, adından da anlaşılabileceği gibi NASA için roket taşıyorlar. Roketlerin fırlatma kompleksine taşınması sırasında kullanılan bu devasa araç 19 bin litre yakıt depoluyor ve kilometrede 350 litre yakın harcıyor. Bu yönü ile de oldukça büyük bir maliyeti olan mega iş makinesi, NASA için çok büyük görevlere yardımcı oluyor. 

Rockwell International ve Power Shovel şirketleri işbirliği ile hazırlanan bu özel roket taşıyıcı makineler dünyanın en büyük kara araçları arasında yer almaktadır. 

4 –  OOCL Hong Kong – Dünyanın En Büyük Konteyner Gemisi 

YouTube video

Dünyanın en büyük gemisi özelliğini taşıyan OOCL Hong Kong, dünyanın en büyük kargo gemisi özelliğini de taşıyor. Yük gemilerinin en büyüğü olan bu model  Samsung Heavy Industries tarafından üretilmektedir. 20 bin koyteyner taşıyabilen bu yük gemisi 11 silindirli MAN Dizel ve Turbo (MDT) G sınıfı makinesine sahiptir. 

Maksimum 21 knot hıza ulaşabilen bu devasa gemi, Süveyş Kanalı üzerinden Kuzey Avrupa’da Rotterdam ve Singapur limanlarına ulaşması planlanıyor. Hong Kong ile Kuzey Avrupa arasına 77 günde ulaşması beklenen devasa geminin üzerinde, gemiyi limanlara yaklaştırmayı ve bağlamayı sağlayan yardımcı iş makineleri de bulunuyor. 

5 – Stratolaunch – Dünyanın En Büyük Gök Sapanı

YouTube video

Henüz tamamlanmayan bir proje olan  Stratolaunch, dünyanın en büyük gök sapanı olmaya hazırlanıyor. Mega iş makineleri arasında yer alan bu araç, uzay roketlerini gökyüzüne taşımayı sağlayan bir iş makinesidir.

Dünyadaki ilk mega uçak olma özelliğini taşıyan bu projenin sahibi Paul Allen, aynı zamanda Stratolaunch ismindeki firmanın da kurucusu idi. 2018 yılında hayatını kaybeden ünlü iş adamının bu planını yarıda bırakmak istemeyen şirket yetkilileri, proje üzerinde çalışmaya devam ediyor. 

Uzaya gönderilmesi planlanan roketi fırlatma haznesi olarak kullanılacak olan bu devasa makine roketin motorlarını ateşlemeyi ve fırlatma işlemini yapmayı sağlayacak. Gök sapanı tamamlandığında, dünyanın en büyük kanat açıklığına sahip uçağı tasarlanmış olacak. Katamaran şekline sahip olacak olan uçakta 6 farklı turbofan jet olması planlanıyor. 

Tüm bu iş makinelerinin yanı sıra en büyük traş makinesi tarağı kaç cm ‘dir? En büyük bulaşık makinesi kaç tane tabak yıkar ? Dünyanın en büyük çamaşır makinesi kaç kişilik çamaşır yıkayabiliyor ? Gibi hayatımızın içindeki sorulara cevap bulmak isterseniz, yorumlarda buluşalım…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!