featured

İkinci El Cep Telefonu ve Tablet Satışlarına Dair Yeni Düzenlemeler Geliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cep telefonu ve tablet, artık yaşantılarımızın vazgeçilmez birer parçası durumuna geldiler ve yediden yetmişe herkes tarafından yoğun şekilde kullanılıyor. Sıfır ve ikinci el olarak her türlü satışı gerçekleşiyor. İkinci el piyasasında alım satımları konusunda yapılması beklenen yasal düzenlemelerin çerçevesi belli olmaya başladı.

Yeni belirlenen düzenlemelerin nasıl olacağına dair yeni bilgiler Ticaret Bakanlığı tarafından yazılı bir açıklama ile duyuruldu. Peki, bundan sonra akıllı telefon ve tabletlerin alım satımına dair ikinci el piyasasında neler değişecek? Garantili ve sertifikalı ikinci el satımlar nasıl yapılacak? Konuya dair merek edilenler ve tüm ayrıntılar haberimizde…

Ticaret Bakanından Açıklamalar

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklama ile yeni düzenleme hakkında bilgi verdi. Artık tablet ve cep telefonlarının ikinci el satımlarının hem garantili hem de sertifikalı olacağını duyurdu.

Yapılan duyuruda ayrıca kullanılmış telefon ve tabletlerin Bakanlık tarafından yetki verilen merkezlerde yenileneceği duyuruldu. Bu şekilde cep telefonu ve tablet satışları en az on iki ay garanti süresi ile gerçekleştirilecek.

Bakan Pekcan, bu düzenleme ile tüketicilerin ikinci el teknolojik ürünlerini satarken ya da alırken güvenli bir şekilde hareket edebileceklerini söyledi. Ve garantiden kaynaklanan haklarını kullanabileceklerine vurgu yaptı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve artık son aşamaya gelen yeni düzenleme ile ikinci el piyasası güveni artacak. İkinci el piyasasında sıklıkla alım satımı yapılan tablet ve cep telefonları artık belirli bir standart dahilinde yenilenecek. Garantili ve sertifikalı bir şekilde ikinci el olarak tekrar satışa sunulabilecek.

Yenilenmiş Ürünlerin Satışına Yönelik Düzenleme

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları yapılan ve artık son aşamasına gelen “Yenilenmiş Ürünlerin Satışına Yönelik Düzenleme”;  

Kullanım ömürleri henüz dolmamış olan teknolojik ürün ve cihazların tekrar ekonomiye kazandırılması,Ayrıca israfın önlenmesi,Çevreye verilen zararların engellenmesi,İthalatın azaltılarak tüketicilerin daha uygun bedellerle bütçelerine uygun şekilde ikinci el teknoloji ürünlerini alabilmeleri hedefleniyor.

Bu yeni düzenleme sayesinde, tüketiciler ikinci el cihaz ve ürün alıp satarken artık daha güvenli şekilde hareket edebilecekler.

Kayıt Dışılığın Önüne Geçilecek

Yeni düzenleme ile özellikle ikinci el cep telefonu alım satımında karşılaşılan güvensizliğin ve kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor. Tüketicilerin ikinci el cihazları güvenli bir şekilde ve sıfır alıma göre daha uygun ve düşük maliyetle alabilmeleri amaçlanıyor.

Yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığı düzenlenmesinin “yenilenmiş ürün” sisteminin de yasal altyapısını oluşturacağına vurgu yapılıyor. Bu sayede tüketiciler kullanılmış durumdaki teknolojik ürün ve cihazlarını satarken ya da ikinci el olarak ürün alırken artık güvenli bir şekilde hareket edebilecekler. Satın alınan yenilenmiş ürün nedeniyle sorun yaşanması durumunda garantiden kaynaklı haklarını kullanabilecekler.

Garanti Süresi En Az 12 Ay Olacak

Ticaret Bakanlığı düzenlemesine göre, cep telefonu ve tablet bakanlık tarafından onay verilen yenileme merkezlerinde belirlenmiş standartlara göre yenilenebilecek. Ve hem sertifikalı hem de garantili şekilde satışa sunulabilecek.

Yenileme merkezleri, bakanlıktan yenileme yetki belgesi aldıktan sonra faaliyette bulunabilecek. Tüketicilerden kullanılmış durumdaki ürün ve cihazları alabilecekler. Ve yenilenmiş cihazları satmak üzere kendilerine bağlı olarak çalışan alıcı ve satıcı kanalları oluşturabilecekler.

Yenilenmiş bu ürünlerin ambalajlarında, etiketlerinde ve reklamlarında “Yenilenmiş Ürün” ibaresine yer verilecek. Ve en az on iki ay garanti ile satışa sunulması da zorunlu hale gelecek.

Ayrıntıları açıklanan bu yeni yönetmelik taslağında, Bakanlık tarafından ilgili tüm kurum ve kuruluşların değerlendirme ve görüşlerinin alındı. Ve son aşamaya gelindi. Cep telefonu ve tablet ikinci el satışına dair Düzenlemenin yakın zamanda hayata geçirileceği ise gelen haberler arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!