featured

2030 Yılında Teknoloji Dünyası Neleri Getirecek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan, doğası gereği yaşadığı ortama uyum sağlarken, çevresini kapsayan teknoloji dünyası ve yaşam alanını da kendisine uygun şekilde değiştirmektedir. Bu değişim ve gelişimler çoğu zaman insan bedenini taklit eden ya da toplumsal ihtiyaçları karşılayan türden olsa da temelde hepsinin amacı, hayatı kolaylaştırmaktır. İşte, 2030 yılında teknoloji dünyasında yaşanabilecek gelişmeler!

2030 Yılında Hayatımıza Girmesi Beklenen 10 Yeni Teknoloji

Dünya, gelişerek ve değişerek yaş alırken, insan zekası ve bunun getirdiği teknolojik yenilikler çok daha hızlı bir sirkülasyona dönüşmüştür. Öyle ki 100 yıl öncesinde cep telefonu sahibi olmayan ailelerin torunları 10 yaşındayken akıllı telefon teknolojileri ile iç içe büyümektedir. Bugünün teknolojik gelişmeleri ise yarının yani 2030’lu yılların olası teknolojileri hakkında fikir vermektedir. İşte, 2030’lu yıllarda hayatımıza girmesi planlanan 10 fütüristik teknoloji !

10 – Görünmeyen Bilgisayarlar

Hayatımızın her alanında etkin bir şekilde kullandığımız bilgisayarlar 2030’lu yollarda yok mu olacak? İnsan zekasının sınırlarını zorlayan yapay zeka, öğrenen bilgisayar ve robotik çalışmalar sonunda bilgisayarların sonunu mu getirecek? Geleceğin teknolojileri arasında yapay zeka nerede olacak? Evet, bilgisayarlar büyük ihtimalle görünmez olacak! Ama yok olmayacaklar. Nasıl mı? 

Gelecek 20 yıl içerisinde, bilgisayarlar yalnızca çantamızda ya da telefon ekranlarımızda taşıdığımız cihazlar olmaktan çıkacaklar. En yüksek özellikli süper bilgisayar modellerini bile geride bırakacak olan bu bilgisayarlar, donanımdan daha uzak hale gelecek ve kullanmak istediğimiz bir masa, bir duvar ya da cam bilgisayar ekranımız olabilecektir. 

Dokunma ve konuşma duyularımızı kullanacağımız bu yeni teknoloji modelinde yapay zeka ve insan zekası birbirine uyumlu bir şekilde kullanılabilecek. 

9 – Yapay Zeka Kişisel Asistan Teknolojisi

Bugün sıklıkla kullanılan Clippy ve Siri kişisel asistan teknolojisi gelecekte yerini yapay zekalı asistanlara bırakacak. 2030’lu yıllarda insan zihnine benzer şekilde çalışacak kişisel asistan sistemlerinin hazırlanması mümkün olacak gibi görünüyor. Bizim için e-posta yazacaklar, randevu planlayacaklar, modumuza uygun müzik seçecekler ve bizi tanıyacaklar. Zaman harcamak zorunda olduğumuz ve çoğu zaman bizi yoran işleri bizim yerimize yapacaklar. 

8 – Gezegenler Arası İnternet

Gelecek teknoloji yenilikleri arasında gezegenler arası internet de bulunuyor. Öyle ki Mars ile Dünya arasında iletişim ağı kurulması ve bu ağda iletişim sağlanması bekleniyor. Mars’ta yaşam koşullarının sağlanmasının da hedeflendiği gelecekteki yaşam konseptinde gezegenler arası yolculuk da oldukça sıradan hale gelecek. 

7 – Yapay Zeka ve Sanal Hayvan Teknolojileri

OpenWorm projesi ile birlikte hayat bulan sanal hayvan teknolojisi, gelecekte karınca, fil, arı ya da kedi gibi hayvanlar için de gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda dijital beyin sahibi robotik avatar oluşturulma projesi de can bulmuş durumdadır. Hal böyle olunca, hemen herkes gelecekte bir sanal hayvan bakmak ve büyütmek isteyecek gibi görünüyor. 

6 – Öldürme Lisanslı Robotlar

2030 yılında yaşanabilecek en ölümcül teknolojiler listesinin başında öldürme lisanslı robotlar gelmektedir. Asayiş sürecini desteklemek için hayata geçirilecek projeler arasında yer alan öldürme lisanslı robotlar, oldukça şaşırtıcı bir gelişme olacak gibi duruyor. Bilişsel ve fiziksel becerilere sahip olacak olan bu robotların, insan beynini aşan bir yapay zeka ile tasarlanması planlanıyor. 

5 – Güneş Enerjisi Santralleri Su Arıtma Teknolojisi

Dünya’nın en büyük güneş enerjili su arıtma teknolojisi 2030 yılında ve sonrasında aktif bir şekilde kullanılabilecek gibi duruyor. Öyle ki Büyük Konsantre Güneş Enerjisi Santralleri sayesinde okyanus suları arıtılarak içme suyu haline getirilecek. Böylece sürdürülebilir bir su kaynağı oluşturulmuş olacak. 

4 – 2030 Yılında Laboratuvarlarda Organ Üretimi Mümkün Olacak

Dünyanın her yerinde büyük bir sorun olan organ nakli artık çok daha kolay koşullarda sağlanacak 2030 yılında yaşayacağımız teknoloji dünyası gelişmeleri ile organ üretimi laboratuvar ortamına taşınıyor. Öyle ki kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer üretmek dahi gerçek olacak!

3 – Onaylı Mega Ölçekli Jeomühendislik Projesi

2030’lu yıllarda, daha önce onay alınmamış olan mega boyutlardaki jeomühendislik projelerinin onaylanarak, laboratuvar ortamında oluşturulan ağaçlar,  okyanus gübrelemek için kullanılan araçlar ve su kalitesini artırmayı sağlayacak cihazlar üretilmesi planlanmaktadır. Ayrıca hava olaylarını kontrol eden bir sistem için de çalışma yapılması bekleniyor. 

2 – Yaşlanma Karşıtı Tedaviler

Yaşlanma karşıtı krem ya da estetik müdahaleleri bir kenara bırakın. 2030 ‘lu yıllarda yaşlanmayı tamamen önleyecek tedaviler mümkün olacak. Yani yaşsız insanlar yani perennialler dünyasına geçmiş olacağız. 

1 – Kendin Yap Dünyası

2030 ‘lu yıllar tam anlamıyla üretim yılları olacak. Bu yıllarda kendin yap ürünleri dünyayı saracak. Öyle ki 3D yazıcılar ile birleşen üretkenlik yeteneği ile herkes kendi ev eşyasını üretebilecek, kendi giysilerini yazıcılar aracılığı ile hazırlayabilecek. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!