featured

İkinci El Otomobil Piyasasında Yaşanan Yükselişe Karşı Ticaret Bakanlığı Tarafından Yapılan Yasal Düzenleme Neler Getiriyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el olarak satışı yapılan motorlu kara taşıtlarına yönelik ticaret noktasında Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak yayımlanan yönetmelik ile artık hem ikinci el satış yapanları hem de kiralama şirketlerini yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. Peki, yeni yönetmeliğe göre ikinci el araç alım satım piyasasında neler değişiyor? İşte konuya dair tüm detaylar…

Suni Fiyat Artışları Engellenecek

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme uyarınca kiralama işi ile ilgilenen şirketlerin ellerinde bulunan araçları satabilmeleri ancak bir yıl boyunca kiralama işini yürütmeleri şartına bağlandı. İkinci el satışında verilecek bireysel ilanlarda ise artık her tür ayrıntılı bilgiler verilmek zorunda olacak.

Otomobil konusunda yaşanan talep artışı, hem sıfır otomobillerde hem de ikinci el araba piyasasında taşıt fiyatlarında yükseliş yaşanmasına neden olmuştu. Yine korona virüs pandemisi döneminde tedarik sıkıntısı oluşan sıfır otomobiller nedeniyle ikinci el araçların fiyatları bazı modellerde sıfır araçları dahi geçmişti. Ticaret Bakanlığı tarafından konuya dair yapılan düzenlemeler ile ikinci el piyasada yaşanan suni fiyat artışlarının önüne geçilebileceği belirtilirken, yapılan bu yasal düzenleme sektör tarafından da olumlu tepkiler aldı.

Bir Yıl Kiralama Şartı Getirildi

İkinci El Motorlu Kara Araçları hakkındaki ticareti düzene koyan ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik uyarınca, kiralama şirketlerinin araçlarını satabilmeleri için minimum bir yıl süre ile kiralama faaliyetinde bulunma şartı getirildi. Resmi Gazetede yayımı yapılan yeni yönetmelik uyarınca motorlu kara taşıtlarını kiralama işini yapan işletmelerce, en az bir yıl süre ile kiralanan taşıtların söz konusu işletmeler tarafından satışının yapılabileceği düzenlendi.

Yetki Belgesi Olmayanlar Bir Yıl İçinde En Çok Üç Araç Satışı Yapabilecekler

Yeni yönetmelik ile getirilen bir diğer düzenleme ise, ikinci el olarak motorlu kara taşıtlarının ticaretinin ancak yetki belgesine sahip olan işletmelerce yapılabileceği hususu oldu.

Yönetmelikte, ikinci el motorlu kara araçlarının ticareti ise, bir takvim yılı içinde doğrudan doğruya ya da aracılık yapılarak üçten çok ikinci el motorlu kara taşıtının satılması olarak tanımlandı. Bu yasal düzenleme kapsamında artık ikinci el satış yetki belgesi olmayanlar, bundan sonra bir yıl içerisinde en çok üç adet ikinci el kara taşıtı satabilecekler.

Araç Tanıtım Kartları

Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtlarının tanıtımı ve ilanına yönelik yapılan düzenlemede ise satışa sunulacak ikinci el araçların üzerinde kolay bir şekilde görülüp okunabilecek tarzda satışa sunulacak taşıta dair tanıtıcı bilgilerin bulunması şartı getirildi. Bu tanıtım kartındaki bilgilerin ise güncel olması zorunlu tutuldu.

Taşıt tanıtım kartlarında bulunan yetki belgesinden plakanın eksiksiz verilmesine, hasar kaydından harf ya da rakamların bir kısmının karartılması sureti ile şasi ve motor numaralarına kadar bilgilerin güncel şekilde yer alması gerekecek. Bu düzenleme ile hem doğru bilgilendirmenin yapılması hem de çalıntı araçların satışının engellenmesi amaçlanıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu yeni yasal düzenleme sektörde genel anlamda olumlu tepkiler alırken, yetki belgesi olmayanların artık araç satamayacakları, tüketicilerin daha güvenilir bir şekilde garanti kapsamında ikinci el araç alabilecekleri vurgulandı. Yine yasal düzenlemenin ikinci el araç alım satımlarında yaşanması muhtemel dolandırıcılık eylemlerinin, haksız yaşanan rekabetin, kayıt dışı yapılan ikinci el araç alım satımlarının önüne geçilmesi bekleniyor. Ayrıca bu sayede satılacak araçların tüm detaylarının ilanlarında yer alacağı, sektörde yaşanan suni fiyat artışlarının da engelleneceği düşünülüyor.

Yeni yayımlanan yönetmelik ile ayrıca ikinci el araç alım satım piyasasında yaşanan belirsizlikler de ortadan kalkacak. Yine yönetmelik online işlemleri hızlandıran ve uyuşmazlıkları da düzenleyen maddeleri içeriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!