featured

Lazer Teknolojisi ile Haberleşme Geliyor! NASA Uzay Çalışmaları Çağ Aşıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri merkezli çalışan NASA uzay aracı iletişimi amacı ile lazer teknolojisi kullanmayı planlıyor. Lazer teknolojisi ve destekleyici teknolojiler ile uzay araçları arasında iletişim kurmayı sağlayacak olan yeni teknoloji ile NASA yeni bir çağ açmayı planlıyor. 

Uzay alanında yapılan yenilikler her geçen gün bir yenisine ev sahipliği yaparken, göz alıcı yeni teknolojiler ile Türkiye ve Dünya basınında büyük yer edinen NASA ortaya attığı yeni fikir ile oldukça dikkat çekti. Dünyada ilk kez herhangi bir şekilde uygulanmayan bir yöntem deneyen NASA dün son dakika olarak paylaştığı haberi ile dikkat çekti. Uzay teknolojileri için önemli bir adım olan NASA ‘ nın yaptığı bu yenilik ile uzay iletişimi artık çok daha net ve hızlı olacak.

NASA Uzay Aracı İletişim Sorununu Ortadan Kaldırıyor mu?

Geçmişten bugüne kadar sıklıkla yaşanan uzay aracı iletişim problemini çözmek isteyen NASA lazer teknolojisi kullanarak Dünya’dan uzakta konumlanan uzay araçları ile iletişimde yaşanan sorunları ortadan kaldırmayı planlıyor. 

Farklı gezegenler arasındaki veya gezegenlerden uzakta bulunan uzay araçları ile iletişim sağlamak bazen günlerce beklemeyi gerektirebilmektedir. Çok uzakta bulunan iki uzay aracı arasındaki iletişimde de veri kayıpları yaşanabilmektedir. Bu noktada NASA uzay aracı mühendisleri tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, lazer teknolojisi kullanılarak iletişim sağlanmaya çalışılıyor. 

2021 Uzay Yılı Olacak

Gelecek yıl NASA tarafından yapılacak olan lazer teknolojisi bulundurulan uzay tesisi sayesinde 2021 yılı uzay yılı olacak. NASA tarafından yapılan açıklamalara göre, bu teknoloji ile birlikte veri alışverişinde hız ve güvenlik sağlanmış olacak. Kızıl ötesi ışınlar aracılığı ile uzay araçları ve gezegenler arasında iletişimde kopukluklar kalkacak, daha hızlı ve daha güvenilir iletişim sağlanacak. 

Lazer Teknolojisi Bulutlardan Etkileniyor

NASA tarafından yapılan açıklamalarda bulunan bir detay ise oldukça dikkat çekicidir. Kızılötesi lazer teknolojisi ile hızlı ve güvenli iletişim sağlanırken, teknolojinin sahip olduğu birtakım eksik noktalar da bulunmaktadır. Bunların başında bulutlardan etkilenme gelmektedir. Lazer teknolojisi bulutlara karşı maalesef ki beklendiği kadar dayanıklı değil. Yani bu teknoloji, yalnızca bulutsuz günlerde kullanılabilecek. Yağmur yağdığında ise, radyo sinyalleri ile çalışan Optical Ground Station yani eski tesis kullanılacak. 

Yağmur ‘un her gün yağmadığına dikkat çeken NASA yetkilileri bu yeni teknolojinin bu riske rağmen çok başarılı olacağına inanmaktadırlar. Radyo yayını ile iletişim hızının 10 ile 100 kat daha hızlı olacağı beklenen lazer teknolojisi ile iletişim sürecinde, Güneş sistemine daha çok yaklaşılabileceği ve bu noktada çok daha fazla bilgi toplanabileceği açıklandı!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!