featured

Özel Okul Ücretlerinde KDV İndirimi Yapıldı Özel Okul Ücretlerinde Yapılan KDV İndirimi Sonrası Ödenen Okul Paraları İade Edilecek mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel okul ücretleri için beklenen KDV oranında indirim geldi. Yüzde 8 olan KDV, özel okul ücretleri açısından yüzde 1’e indirildi. Vatandaşlar bu indirimin ücretlere nasıl yansıyacağını ve ödenmiş okul paraları açısından kendilerine iade yapılıp yapılmayacağını merak etmeye başladı.

Daha önce yapılan sözleşmeler açısından ise durumun ne olacağını araştırmaya başladılar. İşte Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan KDV indirimi ve bu konuya dair merak edilen her şey…

Özel Okulların Ücretlerinde KDV İndirimi Yapıldı

Cumhurbaşkanı Kararı sonrası özel okulların ücretleri için geçerli olan eğitim ve öğretim hizmetlerindeki yüzde 8 KDV oranı, yüzde 1’e çekildi. Bu indirim aynı zamanda özel üniversiteleri de kapsıyor. Yani KDV indiriminden özel okullar gibi özel üniversitelerde yararlanabilecek. Yapılan KDV İndirimi 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilecek eğitim ve öğretim hizmetleri açısından geçerli olacak.

Eğitimin Desteklenmesi Amaçlandı

Yapılan bu düzenleme ile Koronavirüs salgını dönemi içerisinde yapılan desteklemelere bir yenisi eklenmiş oldu. Özel üniversiteler de dahil özel okulları kapsamına alan KDV indirimi sonrası bu alanda faaliyet gösteren vergi mükelleflerinin devlete ödeyecekleri ücretler azaltıldı. Azalan farkın koronavirüs pandemisi döneminde etkilenen öğrenci velilerinin ödeyecekleri ücretlere olumlu anlamda yansıması amaçlandı.

Özel Okul Ücretlerinde İndirim Olacak mı?

Gerçekleştirilen KDV indirimi sonrası, özel üniversiteler de dahil özel okullara yapılan ödemelerde indirim olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu konuda daha önce açıklama yapan Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Nurullah Dal da, KDV oranlarında devlet ve bakanlık yetkililerinden indirim talep etmişti. KDV indirimlerinin direkt velilerin ödeyecekleri okul ücretlerine yansıyacak bir indirim olacağını belirtmişti.

Ödenen Özel Okul Ücretleri Açısından Durum Ne Olacak?

Yapılan KDV indirimi sonrası özel okul ücretlerinde indirim bekleniyor. Fakat indirim öncesi ödeme yapan ve sözleşme imzalayan kişiler ise kendilerine etkisinin olup olmayacağını merak ediyor. Peki, bu indirim sonrası ödenen ücretlerden iade alınması ve daha önce yapılan sözleşmelerde düzeltme mümkün mü?

Yüzde 1’e çekilen KDV indirimi ile asıl amaçlanan hususun veliler tarafından ödenen özel okul ücretlerinde indirime gidilmesidir. Gerçekleştirilen yüzde 7 oranındaki KDV indiriminin velilerin ödeyeceği ücretlere indirim olarak yansıtılması gerekiyor.

Bu kapsamda daha önce ödenen ücretler açısından da özel okulların KDV indirimi ile orantılı bir şekilde ödeme yapan velilere para iadesi yapmaları gerekecek. Kendiliğinden ücret iadesi yapmayan özel okullardan ise velilerin, okullara dilekçe yazmak sureti ile yazılı olarak para iadesi talep etmeleri mümkün olacak.

KDV oranı yüzde 1’e düşürüldüğü için aradaki farkın velilere olumlu yansıyacağı düşünülüyor. KDV indirimi direkt velilerin okullara dilekçe yazması ile ücretlere yansıtılabilecek. Özel üniversiteler dahil olmak üzere 2020-2021 eğitim öğretim dönemi başlamadan kayıt yaptıran veliler KDV indirimi öncesi ödedikleri parayı talep edebilecekler.

Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca yapılan bu KDV indirimi sonrası, öğrenci ve velilerinin 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilecek. Eğitim ve öğretim hizmetlerine yönelik daha önceden özel okullar ile yaptıkları sözleşmeler açısından da düzeltme talep hakları bulunacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!