featured

Vitiligo Olmayan Beyaz Lekeler Ciltte Neden Meydana Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ciltte meydana gelen ve vitiligo olmayan beyaz lekeler, bazı cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Ciltte vitiligo olmayan beyaz lekeler için de alanında uzman bir dermatolog ile görüşmekte fayda olacaktır. Vitiligo hastalığı, vücutta yuvarlak beyaz lekeler oluşturan bir cilt hastalığıdır. Fakat cildinizde ortaya çıkan her leke de vitiligonun habercisi olmayabilir.

YouTube video

Cildinizde meydana gelen beyaz lekelerin ne olduğunu öğrenmek adına uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz. Bununla birlikte kimi beyaz lekelerin çeşitli tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Eğer cildinizde oluşan lekeler vitiligo habercisi değilse lekelerin durumuna göre net bir iyileşmeden de bahsedilebilir.

Vitiligo Nedir?

Vitiligo olmayan beyaz lekeler üzerine konuşmadan önce vitiligo hastalığı hakkında bilmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Vitiligo, sebebi kesin olarak bilinmeyen ve ciltte pigment kaybına neden olan bir hastalık türüdür. Vücutta bulunan melanosit adıyla bilinen renk hücreleri zamanla etkisini kaybedebilir. Bu durum da vitiligo hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

YouTube video

Vitiligo, genellikle çocuk yaşta belirti göstermeye başlayan bir hastalıktır. Bu hastalığın önemli bir fizyolojik kayba neden olduğuna rastlanmamıştır. Aynı zamanda vitiligo bir kişiden diğer bir kişiye bulaşabilen bir hastalık türü de değildir. Hastalık 20 yaşına kadar belirti göstermeye başlamaktadır. Bu yüzden bebeklerde vitiligo belirtilerinin görülmesi de mümkündür.

Vitiligo Belirtileri Nelerdir?

Vitiligo olmayan beyaz lekeler konusunda emin olmak adına vitiligonun en sık rastlanılan belirtilerini bilmek faydalı olacaktır. Vitiligonun ilk belirtileri genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Çocuğu vitiligo olanlar da bu hastalığın ilk belirtilerine bebeklikten çocukluğa geçiş dönemlerinde rastladıklarını söylemektedir.

YouTube video

Bebekler ciltte beyaz lekeler aniden ortaya çıktıysa bu durumda vitiligodan şüphe duyulabilir. Özellikle de cildin güneşe maruz kalan kısımlarında görülen beyaz yuvarlak lekeler de bu hastalığın habercisi olabilir. Vitiligo, bir çeşit deri hastalığı olduğu için yalnızca tek bir belirtisi vardır. O da kol, bacak, yüz ve kimi zaman genital bölgede görülen ani beyazlamalardır.

Vitiligo Tedavisi Nedir?

Vitiligo için uygulanan tedavi yöntemleri günümüzde oldukça geniş kapsamlıdır. Özellikle de vücutta beyaz lekeler nasıl geçer sorusuna yönelik uygun tedavi yöntemleri mevcuttur. Vitiligo tedavisinde birincil amaç tenin normal rengine geri döndürülmesini sağlamaktır. Bunun için de çoğunlukla ışın tedavisi gibi yöntemlere başvurulabilir. Lazerler kullanılarak yapılan bu tedavi kimi zaman çabuk sonuç verebilmektedir.

YouTube video

Vitiligo tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri de kremler ile ten renginin geri getirilmesidir. Bu tedavide genellikle kortizon içeren özel kremlerden kullanılması gerekmektedir. Bu tip kremler sayesinde tenin beyaz kısmı iyileşebilir ve yeni lekelerin oluşmasının da önüne geçilebilir.

YouTube video

Fakat yine de ciltte meydana gelmiş olan her beyaz leke vitiligo değildir durumu üzerinde de yoğunlaşılması gerekmektedir. Bu yüzden vitiligo tedavisine başlamadan evvel lekelerin tam kökenine ve nedenine inilmesi uygun olacaktır.

Vitiligo Olmayan Beyaz Lekeler Nedir?

Vitiligo olmayan beyaz lekeler nedir sorusuna çok farklı şekillerde çeşitli cevaplar sunulabiliyor. Öyle ki ciltte beyaz lekeler mantar gibi çok farklı cilt hastalıklarının da habercisi olabiliyor. Bu yüzden cildinizde oluşan her beyaz lekeye doğrudan vitiligo gözüyle bakmamanız gerekiyor. Bunun için de uzman bir hekimden randevu alarak gerekli testleri yaptırmanız tavsiye ediliyor.

Özellikle yaz aylarında oluşan beyaz lekelerin vitiligo habercisi olduğu düşünülse de bu lekeler bazı alerjik reaksiyonların da sonucu olabilir. Zaten vitiligo hastalığı da aslında 20 yaşa kadar belirti gösterebilen bir hastalık türü olarak tanımlanmaktadır. Bu yüzden vitiligo olmayan beyaz lekeler konusunda uzman kişilerden fikir almanız faydalı olacaktır.

Vitiligo Olmayan Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Ciltte aniden ortaya çıkan ve vitiligo olmayan beyaz lekeler nasıl geçer sorusu da bu noktada önem kazanıyor. Bu tip lekelerin tedavisi için ilk önce kesin bir teşhisin konulmuş olması gerekiyor. Eğer cildinizde meydana gelen beyaz lekeler mantar ise buna yönelik uygun kremleri kullanarak tedavi olabilirsiniz. Her ne kadar vitiligo sebebi ile oluşan beyaz lekeler bulaşıcı olmasa da mantar nedeniyle oluşan beyaz lekeler başkalarına bulaşabilmektedir.

Vitiligo olmayan beyaz lekeler konusunda bir diğer olasılık da cildinizin alerjik reaksiyon göstermesi durumudur. Kimi zaman cildiniz hiç ummadığınız bir anda renk değiştirmeye ve kaşıntı gibi belirtiler göstermeye başlayabilir. Böyle bir durumda yediğiniz ya da temas ettiğiniz bir maddeye alerjik reaksiyon göstermiş olabilirsiniz. Bunun için de derhal uzman bir hekime görünmeniz faydalı olacaktır.

 

0
mutlu
Mutlu
3
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!