featured

Son Teknolojik Gelişmeler 2020 Yılına Damgasını Vuracak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son teknolojik gelişmeler ile 2020 yılı birçok alanda büyük atılım gerçekleştiriyor ve gerçekleştirmeye de devam edeceğe benziyor. Askeri teknolojiler, sağlık teknolojileri, drone teknolojileri, tarım teknolojileri gibi birçok alanda yeni teknolojik aletler kullanılmaya başlandı. Bu aletler sayesinde hem kalite hem de verimlilik artmış durumda.

Dünyadaki tüm sektörler artık teknolojiye ve internet çağına adım atmış durumda. Bazı sektörlerdeki gelişmeler bir zamanlar hayal olarak görülüyordu. Sadece bilimkurgu filmlerinde olacağını düşündüğümüz teknolojik cihazlar artık günlük yaşantımızın birer parçası haline geldiler. Halen de yeni yeni teknolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Özellikle çağın teknolojisi olarak görülen yapay zeka teknolojisi büyük bir gelişme gerçekleştirdi.

İnternet teknolojisi ile mekanik teknolojinin de birleştirilmesi ile teknoloji dünyası bambaşka bir boyut kazandı. Şimdiki hedef bu teknolojileri yapay zeka ile buluşturarak çok farklı noktalara ulaşmak. Bunun olması için de her geçen gün büyük çalışmalar gerçekleştiriliyor.

YouTube video

2020 yılı içerisinde sıklıkla duyacağımız 7 teknolojiden sizlere bahsetmek istiyoruz. Bu teknolojileri duyduğunuzda gelecek için daha çok heyecanlanacaksınız. İşte son teknolojik gelişmeler 2020

1- Güvenlik Zinciri Blockchain Teknolojisi

Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımın yaygınlaşması ile güvenlik açığı da oluşmaya başladı. Bu nedenle güvenliğe verilen önem büyük oranda artırıldı. Özellikle finans sektörünün artık internet sektörüne taşınması ve büyük işlemlerin yapılması hesapların güvenliğinin artırılmasını gerektirdi.

İnternet üzerinden yapılan işlemlerin şifrelenmiş bir şekilde takibini yapan veri tabanı Blockcahin teknolojisi olarak adlandırılıyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen her transferi ve her işlemi farklı bilgisayarların veri tabanı içinde tutarak güvenliği üst düzeye çıkartır.

YouTube video

Özellikle kripto para piyasasında kullanılan bu sistem sayesinde büyük para transferleri güvence altına alınıyor. Bankaların yaptığı işlemler internet ağı üzerinden yapılarak daha güvenli şekilde hesapların tutulması sağlanıyor. Son teknolojik gelişmeler sayesinde bu güvenlik gelişmesi birçok finans firması tarafından kullanılacak.

2- Makinelere Hayat Veren Yapay Zeka Teknolojisi

En son teknolojik gelişmeler, yapay zeka teknolojisi ile çok farklı özellikler sunmaya başladı. Son zamanlarda telefonlarda kullanılan AI teknolojisi sayesinde fotoğraf çekimi ayarlaması, güç kontrolü gibi ayarlamalar telefon tarafından gerçekleştiriliyor. Birçok şirket bu teknoloji sayesinde ticaretlerini ve üretim kapasitelerini büyütmeye başladı.

Amazon, Google ve Microsoft gibi büyük firmalar tüm ürünlerinde ve sistemlerinde yapay zekadan faydalanmaya başladı. Kullanıcılarına bu teknolojinin faydasını büyük oranda tanıtıyorlar ve onları geleceğe hazırlıyorlar. Tabi birçok kişi bu durumunda kötü yanları olabileceğini de düşünüyor. Özellikle robotlarda kullanılacak bir yapay zekanın kontrol edilemez durumlar doğurabileceği görüşündeler. Robotlar dünyayı ele geçirebilir mi bilinmez ama bu teknolojinin teknolojik alanda büyük işler yapacağı aşikar.

YouTube video

2020 yılı içerisinde bu teknolojinin daha yoğun şekilde hayatımızda kullanılması hedefleniyor. Sanayi sektöründe, sağlık sektöründe, eğitim sektöründe, finans sektöründe artık yapay zekanın etkilerini göreceğiz. Son teknolojik gelişmeler de yapay zeka teknolojisi sayesinde daha gelişmiş şekilde üretilecek.

3- Otonom Sürüş Teknolojisi Trafiğe Çıkmaya Hazırlanıyor

Otonom sürüş teknolojisi ile üretilen araçlar olsa da henüz trafikte bu araçlara 2020 yılında rastlamak mümkün olmayacaktır. Koronavirüsü etkisi nedeni ile de çalışmalar bir süre yavaşlatıldı. Fakat önümüzdeki yıllarda kendi kendine gidebilen ve şoför desteğine ihtiyaç duymayan otomobillere trafikte rastlayabiliriz.

YouTube video

Otonom sürüş özelliği ile üretilecek araçlar, yol tutuşu, şerit değiştirme, frenleme gibi özellikler ile trafiği çok farklı bir seviyeye çıkartacak. Bu teknolojinin sadece şahsi araçlarda değil kamyon ve iş makinelerinde de kullanılması bekleniyor. Bu sayede sizler araç içinde eğlenirken aracınızı sizi otomatik sürüş özelliği sayesinde istediğiniz yere güvenle götürebilecek. Fakat bunların olabilmesi ve otonom araçların trafiğe çıkabilmesi için bazı yasa değişiklikleri olması gerekiyor. Son teknolojik gelişmeler yasalarda da farklılıklara neden olacak.

4- Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Teknolojisi

En son teknolojik gelişmeler arasında eğlence sektörünü farklı bir alana taşıyan sanal gerçeklik teknolojisi büyük beğeni topladı. Özellikle oyun ve film sektörüne büyük katkı sağlayan bu teknolojinin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Sanal artırılmış gerçeklik olarak da bilinen teknoloji sayesinde bilgisayar ortamında yaratılan mekanların içerisine girişi yapabiliyorsunuz.

YouTube video

Akıllı telefonlarda da kullanılabilen teknoloji sayesinde dijital nesneleri VR gözlükleri ile görebiliyorsunuz. Tabi bu teknoloji sadece eğlence sektörü ile sınırlı kalmayacak. Yapılan çalışmalar ile sağlık, eğitim, bilim gibi sektörlerde de kullanılması yaygınlaştırılacak. Tıp öğrencileri, insan bedeni içerisinde girebilecek ve organları net bir şekilde yakından izleyebilecek. Tarihin önemli anları sanal gerçeklik sayesinde hissedilerek, o an yaşanıyormuş gibi işlenebilecek.

5- Kişiselleştirilmiş ve Premitif Tıp Teknolojisi

Teknolojinin en çok fayda sağladığı sektörlerden birisi Tıp alanıdır. Hastalıkların önceden tespit edilmesi ve hızlı şekilde tedavi edilebilmesi için birçok teknolojik ürün geliştiriliyor. Bunlardan biri olan akıllı kol cihazı insanlardaki hastalıkları çok önceden saptayabilecek. Hastalık belirtilerine dair sahibine bilgilendirici sinyaller gönderecek ve raporlar sunacak. Bu sayede hastalık ilerlemeden tedbirler alınabilecek.

Tedavilerin de hızlı ve kişiye özel şekilde çözüme kavuşturulabilmesi için birçok çalışma yürütülüyor. Son teknolojik gelişmeler sayesinde bu proje kısmen de olsa gerçekleştirilmiş durumda. 2020 sonlarına doğru çok daha fazla çalışma yapılması planlanıyor. Özellikle pandemiden ders alan bilim insanları bu alanlarda yeni çalışmalar başlatmış durumda.

6- 5G Veri Ağları Teknolojisi

2019 yılına girildiğinde dünya 5G teknolojisi ile tanıştı. 5. nesil mobil veri ağı olarak bilinen yeni teknolojik ürün sayesinde indirme ve gönderme işlemleri çok hızlı gerçekleşiyor. İnternet kullanım alışkanlığına bambaşka bir boyut kazandıran bu teknoloji şimdilik tüm ülkelerde kullanılamıyor. Fiyatı yüksek olduğu için büyük bazı şehirlerde aktif hale getirildi. Türkiye’de de henüz 5G teknolojisi bulunmuyor fakat 2020 içerisinde kullanımın yaygınlaştırılması hedefleniyor.  

Bu son çıkan teknolojik ürün sadece telefon internetinden bir şeyler indirmek için kullanılmayacak. Film izleme, veri paylaşma, ev internet hızını artırma gibi olanaklar da sağlayacak. Kullanımı yaygınlaştırılarak otonom teknolojide de büyük faydalar sağlayacaktır. Son teknolojik gelişmeler gelecek adına büyük heyecanlar yaşatacak.

7- Bilgisayar Görüşü Teknolojisi

Kamera ve sensörler aracılığı ile çevredeki nesneler, insanlar, mekanlar kayıt altına alınarak bir veri tabanında depolanırlar. Bilgisayar görüşü teknolojisi bu nesneleri tanır ve ona göre hareket eder. Akıllı telefonlarda ve bazı bilgisayarlarda bulunan yüz tanıma teknolojisi bu şekilde çalışır. Google Görsel Arama motoru da aynı mantık ile işlemlerini yürütür.

2020 yılına geldiğimizde çok daha fazla son teknolojik gelişmeler ve ürünler bu donanıma sahip olacak. Etraflarındaki varlıkları tanıyabilecekler ve ona göre kendilerini konumlandıracaklar. Örnek verecek olursak otonom sürüş teknolojisi ile üretilecek olan araçlar bu teknoloji sayesinde etraflarındaki nesneleri tanıyacak ve ona göre rotasını belirleyecek. Güvenli sürüş için tüm çevreyi tarayacak.

YouTube video

Teknoloji alanında yeni nesil gelişmeleri artırmak için birçok firma yatırım yapıyor. Elon Musk, Bill Gates gibi girişimcilerin yanı sıra birçok yeni şirkette yeni bir teknolojik dünya için sektörde yer alıyor. İlk kez kullanılacak son çıkan teknolojik ürünler için yeni tanıtımlar yapılıyor. Yeni nesil nesnelerin İnterneti kullanarak herhangi bir işlemi nasıl hızlı yerine getirdiği gösteriliyor. Gelecek heyecan verici, sizler bu heyecana hazır mısınız?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!