featured

Kana Rengini Veren Madde Nedir? Vişne Suyu Kan Yapar mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kana rengini veren madde nedir sorusu sokak röportajlarının vazgeçilmez sorusudur. Halk tarafından cevaplanan bu soruda birbirinden ilginç ve komik cevaplar duymak mümkündür. Sorunun cevabına çay diyenler de var vişne diyenler de. Genellikle rengi kırmızı olan ve kan yaptığına inanılan maddeler popüler cevaplar olarak söyleniyor.

Doğru cevabı bilen kişi sayısının ise oldukça az olması insanları bu sorunun doğru cevabını bulma arayışına sokuyor. İnternette en çok aranan soruların başında gelen sorunun cevabı ise ilkokul bilgilerinin arasından sıyrılıp geliyor.

YouTube video

Vücudumuzun yaşam sıvısı olan kan, içerisinde farklı görevleri olan maddeyi ve hücreyi barındırmaktadır. Bu hücrelerden birisi olan alyuvarlar kanda en çok bulunan maddedir. Bir diğer ismi ise kan hücresi olarak bilinir. Alyuvarların asli görevi ise hücrelere hayat verecek oksijeni taşımaktır. Bu işlemi yaparken vücutta biriken karbondioksiti de tekrar kalbe gönderir ve hücrelerin temizlenmesini sağlar.

Kana Kırmızı Rengini Veren Kan Hücresi Nedir?

Tek bir kan damlasının yapı taşında yüzde 99 oranında kan hücresi yani alyuvar bulunur. Bu hücrelere “eritrosit” ismi de verilmektedir. Yapılan araştırmalarda bir insan vücudunda 25 trilyon kırmızı kan hücresi olduğu tespit edildi. Buradan yola çıkarak kana rengini veren madde nedir sorusuna gönül rahatlığı ile alyuvarlar diyebiliriz.

Vücutta bulunan kan hücrelerinin sayısı bir hayli fazladır. Öyle ki, ölen kan hücrelerinin yerini doldurmak için saniyede 3 milyon yeni alyuvar üretilir. Alyuvar üretimi ise en büyük kemiklerin süngerimsi kısımlarında bulunan kök hücreleri tarafından gerçekleştirilir. Üretilen her alyuvar 4 aylık bir serüvene çıkar ve akciğer ile diğer dokular arasında 75 bin devir gerçekleştirilir. 4 ay sonra ise tekrardan üretildiği kemiğin iliğine dönüş yapar.

Kana Rengini Veren Küçük Hücre, Alyuvar

Vücuttaki alyuvar dengesi son derece önemlidir. Bu nedenle ölen her alyuvarın yerine yenileri mutlaka takviye edilir. Kemik iliği hücreleri dur durak bilmeden aldıkları sinyallerle yeni alyuvarların üretimi için sürekli çalışırlar ve üretim yaparlar. Yeterli seviyede kan hücresine ulaşılmasının ardından tekrar uyarılırlar ve üretimi sonlanır. Vücuttaki bu haberleşme ağı büyük bir hayranlık uyandırmaktadır.

YouTube video

Hücreler arası bu haberleşme ise sinirler sayesinde gerçekleşir. Kök hücreye gönderilmek istenen mesaj protein sayesinde paketlenir ve gitmesi gereken yere kargolanır. Bu işlem farklı moleküller ile sürekli olarak devam eder. Yerine ulaşan mesajı ilgili hücre açığa çıkarttığı bir protein reseptörü ile tanır ve gönderim işlemi tamamlanmış olur.

Kana Kırmızı Rengi Veren Madde Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin, alyuvarın içerisinde bulunan en önemli maddedir. Demir, azot, oksijen, kükürt, hidrojen, kömür bileşiminden meydana gelir. Akciğer ile gözeler arasında oksijen ve karbon gazını sağlıklı şekilde iletme görevine sahiptir.

YouTube video

Hastaneye gittiğinizde kan tahlili yaptırırsanız sonuçlar arasında HGB kısaltmalı değerler görürsünüz. Bu hemoglobin maddesinin kısaltılmasıdır. HGB değerinin yüksek veya düşük olmasına göre doktorunuz sizlere farklı tedaviler uygular. Vücut için çok önemli bir protein olması nedeniyle tüm tahlillerde göz atılır. İçerdiği demir ile kan hücrelerinin içinde bulunur.

4 hem halkası ve 4 demir atomu Hemoglobini oluşturan yapı taşlardır. Hem halkası oksijenleri bağlarlar. Yetişkinlerin hemoglobinine “Hemoglobin A” ismi verilir.

Kana Rengini Veren Madde Hemoglobin Görevi Nedir?

Hemoglobinin üstlendiği görev vücudumuz için son derece önemlidir. Hücrelerin canlı kalması için gerekli olan oksijeni taşırlar. Ağız ve burundan alınan oksijen hücrelere direkt olarak ulaşamaz. Bu önemli görevin sahibi bu küçük maddedir. HGB sayesinde tüm hücreler ihtiyacı olan oksijeni alırlar.  

Kana Rengini Veren Madde Vişne Suyu

Halk arasında kana kırmızı rengini veren madde genelde vişne suyu olarak bilinir. Hatta viral olan bir sokak röportajı sonrasında bu durum birçok kişi tarafından açıklandı. Fakat bunun bilimsel bir açıklaması yok. Vişne suyu kan yapıcı özellikte değil ama sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!