featured

Linke Tıklayarak Para Kazanma Dolandırıcıların Yeni İş Kolu Oldu Bu Linklere Dikkat Edin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Linke tıklayarak para kazanma yoluna giden dolandırıcılar özellikle pandemi döneminde birçok kişiyi dolandırdı. İnsanların ilgisini çekecek konu başlıklarını bulan dolandırıcılar, kurbanlarına bu linklerini göndererek onları dolandırmaya başladılar. Adli bilişim uzmanı emekli polis İsa Altun, bu dolandırıcılık tipinin özellikle pandemi döneminde çok arttığını ifade etti. Gönderilen linklere tıklayan kişilerin çarpıldığını söyledi.

İnternet kullanımının yaygınlaşması bazı dolandırıcı şebekelerinin de yeni gözdesi haline geldi. Vatandaşların internet hesaplarını çalan, bu hesaplar üzerinden insanları dolandıran bir grup ortaya çıktı. Bazı gruplar da insanlara kolay para imkanı, kredi kartı indirimi haberi, uygun kredi imkanı gibi ilgi çekici başlıklarla tuzaklarına düşürüyor. Uzmanlar bu konularda insanların dikkatli olması gerektiğini ve kendisinden para isteyerek yüksek ücretler kazandırma vaadi verenlere inanmamaları gerektiğini söylüyor.

Pandemi Döneminde Sanal Dolandırıcılık Arttı

Sanal ortamda işlenen suçlar konusunda uzman olan emekli polis İsa Altun, dolandırıcıları haydutların pandemi döneminde yoğun mesai yaptığını söyledi. İnsanlara özellikle koronavirüs ile ilgili linkler gönderildiğini ve bu linkler üzerinden dolandırdıklarını ifade etti. İnsanlara gönderilen en çok link başlıkları ise şöyle;

Ücretsiz maske dağıtımıÜcretsiz aşıKredi başvurusuKoronavirüs indirimiKredi kartı aidat iadesiLinke tıklayarak para kazanmaVirüsten kim öldü?Koronavirüs mutasyona mı uğradı?

Gibi dikkat çekici başlıklar ile insanları ağlarına çekmeye çalıştılar. Bu linklere tıklayan insanlar maalesef dolandırıldı ve paralarından oldular. Bazı dolandırıcı ekiplerde sanal bankacılık hizmeti veren hesapları çaldılar. Hesapların gerçek sahiplerinin haberleri olmadan farklı kişilerden para transfer ettiler. Ve o paraları daha sonra yine hesabını çaldıkları kişi adına açılmış bitcoin hesaplarına yatırarak birçok kişiyi dolandırdılar.

Uzmanından Tavsiye Niteliğinde Uyarılar  

Adli bilişim uzmanı emekli polis İsa Altun konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı. İşte Altun’un yapmış olduğu uyarılar;

“ Bilişim güvenliği şirketleri pandemi ile ilgili PDF, MP4 ve DOCX belgelerine saklanan çok sayıda zararlı dosya tespit ettiler. Bu dosyalar kullanıcıların cihazlarını hedef alan tehditler içeriyor. Bazı zararlı dosyalar e-posta üzerinden yayılıyor. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından gönderildiği iddia edilen bir Excel dosyasında koronavirüs kurbanlarının bir listesinin bulunduğu söyleniyor. E-posta ile gönderilen bu dosya aslında başka zararlı dosyaları gizlice indirmekte kullanılan bir Truva atı.Bir diğer casus Truva atı ise bulaştığı cihazdaki parolaları ve başka verileri toplayıp saldırgana gönderiyor. Şimdiye dek Kovid-19 hakkında bilgi sunan sitelerin yüzde 93’ü zararlı yazılım barındırıyor. 2 bin 200’den fazla web sitesi ise şüpheli konumda bulunuyor. Bu siteler ‘Koronavirüs indirimi, tüm ürünlerde yüzde 10’ sloganını kullanarak kullanıcıları tuzağa düşürüyor.”“ Sanal haydutlar pandemi sürecinde en çok ‘phishing’ denilen oltalama yöntemiyle insanları mağdur ettiler. Sosyal medyada e-devlet üzerinden verildiği iddia edilen yardımlar, hibe kredileri ve iş başvuruları bahane edilerek insanlar tuzağa düşürüldü. E,devlet görünümlü web siteleri tıklandığında kullanıcıların cihazlarına virüs bulaştı ve tüm bankacılık bilgileri siber saldırganların eline geçmiş oldu.Diğer tuzak yöntemi ise bankaların internet sitelerinin birebir kopyalanmasıydı. Dolandırıcılar arama motorları ile sosyal medya şirketlerine astronomik miktarlarda sponsorlu reklamlar verdi. Kredi kartı aidatı iadesi, ucuz kredi, bonus puan, otomobil, ev gibi çeşitli hediyeler vaat edildi. Sisteme girdiğini düşünene vatandaşlar kredi kartı bilgilerini ve şifrelerini girince, kartlarındaki tüm kredi limitleri boşaltıldı” dedi.

Siber Saldırılardan Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Linke tıklayarak para kazanma hayali kuranlar farklı kişilerce dolandırılıyor. Altun, “ ücretsiz peynir sadece fare kapanında olur” diyerek insanların bunlara kanmaması gerektiğini söylüyor. Sanal ortamda dolandırılmamak için yapılması gerekenleri ise şöyle söylüyor;

“ Mobil cihazınıza yüklemek istediğiniz uygulamaları mutlaka Google Play ya da App Store’dan indirin.”“ İşletim sisteminizi güncel tutun, bilmediğiniz wifi ağlarına bağlanmayın. Antivirüs programı kullanın.”“Panik ve endişe etmenize yol açacak, kolay yoldan para kazanmanızı sağlamayı vaat eden linklere asla tıklamayın.”“Güven vermeyen ve bilinmeyen kaynaklardan gelen e-posta ya da bağlantıları tıklamayın. Dosya eklerini cihazlarınıza indirmeyin.”“Kişisel bilgilerinizi isteyen, bankacılık ile ilgili verilerinize göz diken mailleri cevaplamayın. Bankalar e-posta üzerinden kişisel verilerinizi istemez.”“ Şüphelendiğiniz durumda polis ya da jandarmadan yardım isteyin.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!