featured

Dünyanın En Fakir Ülkeleri Hangileridir? Fakir Ülkelerde Kişi Başına Düşen Gelir Ne Kadardır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en fakir ülkeleri, gayrisafi yurtiçi hasıla düzeylerine göre hesaplanıp, analiz edilerek belirlenmiştir. Fakir ülkeler veya zengin ülkeler belirlenirken yararlanılan gayrisafi yurtiçi hasıla, kişi başına düşen gelir miktarlarının elde edilmesi konusunda çok önemlidir.

Bu ise ülkelerin belli bir zaman boyunca üretmiş oldukları tüm hizmet türlerinin değeridir. Bu miktarın Amerikan Dolarına çevrilerek nüfus ortalamasına bölünmesi ile gayrisafi yurtiçi hasıla değeri elde edilir. Vatandaşların gelir seviyelerine göre, 2019 yılında IMF tarafından yapılan listenin son on sırasında yer alan ülkeler çoğunlukla Afrika ülkeleridir.

YouTube video

Bu yazımızda sizlere bu ülkelerin en fakirlerinden bahsedeceğiz. İşte ekonomik analizler sonucu dünyanın en fakir 10 ülkesi olarak belirlenen ülkeler…

1- Güney Sudan

IMF’nin 2019 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre dünyanın en fakir ülkesi Güney Sudan’dır. Kişi başına 303 Amerikan Doları düşen ülke, adından da anlaşılabileceği gibi Sudan’ın güneyinde, Afrika kıtasının doğusunda yer alır. 2011 yılında Sudan’dan ayrılarak resmen bağımsız olan ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 8 milyondur. Yirmi taneye yakın farklı etnik kökenin bulunduğu ülkede resmi dil İngilizcedir.

2- Burundi

8 milyonluk nüfusunun %45’inden fazla bir bölümü 0 – 14 yaş aralığındaki vatandaşlardan oluşan Burundi, denize kıyısı olmayan bir Afrika ülkesidir. Aslan, leopar, babun, su aygırı ve timsah gibi vahşi hayvanların oldukça fazla görüldüğü ülkenin temel geçim kaynağı tarımdır. Kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla miktarı ise 307 Amerikan Doları’dır.

3- Malavi Cumhuriyeti

1964 yılına kadar Birleşik Krallık’ın bir sömürgesi olarak kalmış olan Malavi Cumhuriyeti, 18 milyon kadar bir nüfusa sahiptir. Başkenti Lilongwe olan ülkenin nüfusunun %46’sı 0 – 14 yaş grubundan oluşur. Toplamda yirmiye yakın yerel Afrika dili, Malavi Cumhuriyeti sınırları içinde konuşulmaktadır.

Ülkenin temel gelir kaynağı olan tarım faaliyetleri ise, 118.484 km2 olan yüzölçümünün yaklaşık %20’si kadar olan verimsiz tarım alanlarında yapılabilmektedir. Kişi başına düşen gelir miktarı ise 351 Amerikan Doları’dır. Refah düzeyi olarak dünyanın en fakir ülkesi ile arasında çok fazla fark yoktur.

4- Orta Afrika Cumhuriyeti

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında bulunan, Afrika kıtasının en orta bölümünde yer alan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin denize kıyısı yoktur. Başkenti Bangui olan bu ülkenin resmi dili Fransızcadır. Ayrıca Fransız sömürgeliğinden 1960 yılında bağımsız olunmuştur. Yaklaşık 5 milyon olan nüfusunun en büyük bölümü (%39 – %40) 0 – 14 yaş aralığındadır. Kişi başına düşen gelir miktarı, 430 Amerikan Doları’dır.

5- Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 19. yüzyılın sonlarından 1960 yılına kadar Belçika ve Fransa tarafından sömürülen bir ülkedir. 2.344.858 km2 yüzölçümü ile Afrika kıtasının en büyük ülkeleri arasında yer almaktadır. 30 milyonun üzerindeki nüfusunun neredeyse yarısı çocuklardan oluşur.

Ayrıca ülkenin bazı bölgelerinde çok sayıda yabani hayvan da yaşamaktadır. Coğrafi olarak kötü koşullara sahip olunması, dünyanın en fakir ülkeleri arasında bu ülkenin de bulunmasında çok etkilidir. Başkenti Kinşasa olan ülkenin kişi başına düşen gelir miktarı ise 449 Amerikan Doları’dır.

6- Madagaskar Cumhuriyeti

Başkenti Antananarivo olan Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu tarafında bulunan bir ada ülkesidir. Resmi dilleri Malgaşça ve Fransızca olan ülkede yaklaşık olarak 15 milyon insan yaşamaktadır.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında bulunan bu ada ülkesi 587.295 km2 yüzölçümüne sahiptir. Dünyada bulunan en büyük dördüncü adadır. Eski bir Fransız sömürgesi olan Madagaskar Cumhuriyeti’nde kişi başına düşen gelir miktarı 459 Amerikan Doları’dır.

7- Mozambik Cumhuriyeti

Madagaskar ile deniz sınırı bulunan Mozambik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğusunda bulunan bir kıyı ülkesidir ve başkenti Maputo şehridir. 1975 yılında Portekiz’den bağımsız olmuş bir ülkedir.

799.380 km2 yüzölçümüne sahip olan ülkenin temel gelir kaynağı tarımdır. 20 milyonun üzerinde olan nüfus için kişi başına düşen gelir miktarı ise yaklaşık olarak 476 Amerikan Doları’dır. Bu gelir nedeniyle dünyanın en fakir ülkeleri arasında yerini almıştır.

8- Nijer Cumhuriyeti

Topraklarının yarısından fazlası çöl olan Nijer Cumhuriyeti, 1960 yılında Fransa’dan bağımsız olmasına rağmen resmi dil olarak halen Fransızcayı kullanmaktadır. Ülke nüfusunun yarısı çocuklardan oluştuğu için ülkenin iş gücü oldukça düşüktür. Kişi başına düşen gelir miktarı ise 477 Amerikan Doları’dır.

9- Sierra Leone Cumhuriyeti

1961 yılında İngiltere’den bağımsız olan Sierra Leone Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında bulunan küçük bir ülkedir ve dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alır. Diğer Afrika ülkelerinin çok büyük bir bölümünden farklı olarak, resmi dil İngilizce olsa da halkın tamamına yakını yerel dillerini koruyarak yaşatmaya devam etmektedir. Ülkenin kişi başına düşen gelir miktarı 516 Amerikan Doları’dır.

10- Togo Cumhuriyeti

Başkenti Lome olan Togo Cumhuriyeti, Benin Körfezi’nin kıyısında yer alan bir Afrika ülkesidir. 56.785 km2 yüzölçümü ile kıtanın en küçük ülkelerinden bir tanesidir. Nüfusunun %40’ından fazlası 0 – 14 yaş aralığında bulunmaktadır.

Ülkenin sanayi ve hizmet sektörlerindeki durumu hiç de iyi değildir. Ama dünyanın en fakir ülkesi Güney Sudan’a nazaran refah düzeyi çok daha iyidir. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında durumu en iyi olan ülkedir.

YouTube video

Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 2019 yılında 9 bin 346 dolar olarak belirlendi. Dünyanın en zengin ülkesi Lüksemburg’da ise 114 bin 234 dolar olarak belirlendi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!