featured

Son Yüzyılın Büyük Yönetmeni James Cameron ve Kült Hale Gelmiş Unutulmaz Filmleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok sayıda Oscar ödülü alan, dünya çapında gişe rekorlarına imza atan, küçük büyük herkes tarafından bilinen efsane filmlerin arkasındaki isim kimdir? 21. Yüzyıl sinemasına damgasını vuran ünlü yönetmen James Cameron hakkında merak edilen her şey ve her biri artık sinema dünyasında kült haline gelen unutulmaz filmleri…

Bir Koltukta Üç Karpuz… Senarist, Yönetmen ve Prodüktör

YouTube video

16 Ağustos 1954 yılında Ontario’da doğan James Cameron Kanada asıllıdır. Sinema dünyasının en bilinen yapımları arasında sayılan birçok önemli filme imza atan James Cameron, yönetmenliği kadar yazdığı senaryolar ve prodüktörlüğü ile de öne çıkar. Genç yaşında ortaya koyduğu eserleri ile sinema dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.

Terminatör, Titanik, Avatar ve Aiıens gibi sinema tarihinin başyapıtlarını seyirci ile buluşturun James Cameron, modern sinema tekniklerini kendi ustalığı ile harmanlayarak kendi izini takip eden çok sayıda yönetmene de öncülük etmiştir.

Dönüm Noktası Terminatör

https://www.youtube.com/watch?v=gNoVOOiWxq4

California State Üniversitesinde fizik alanında eğitim alan ünlü yönetmen James Cameron, sinema dünyasındaki kariyerine senaristlik ile başlamıştır. 1978 yılında ise Cameron henüz 24 yaşında kısa metrajlı ilk filmi olan bilimkurgu dalındaki Xenogenesis’in yönetmen koltuğuna oturdu. Uzun metrajlı ilk filmine ise Piranha II: The Spawnin ile imza attı.

Ancak ünlü yönetmenin kariyerini derinden etkileyen ve adını dünya çapında duyurmasına neden olan film serisi ise Terminatör oldu. Ünlü aktör Arnold Schwarzenegger ve Linda Hamilton gibi büyük oyuncular ile çalıştığı bu film ne ilginçtir ki ilk etapta birçok yapımcı şirketten,  yönetmen Cameron’un tecrübesizliği nedeniyle onay alamamıştır. Gördüğü bir rüya ile şekillendirdiği Terminatör serisinin ilk filmini sonunda çekebilmesi ile birlikte artık James Cameron geniş kitleler tarafından bilinen bir yönetmen ve senarist olmayı da başardı. Büyük bir çıkışa imza attığı bu kült seri, Cameron için de bir anlamda dönüm noktası oldu.

Aliens ve Abyss

YouTube video

James Cameron Terminatör ile yakaladığı büyük ün sonrasında bilimkurgu alanında örnekler vermeye devam etti. Bu dönemde yine oldukça popüler olan Aliens (Yaratık) ve Abyss gibi filmlere imza atan Cameron, sinema yönetmenleri arasındaki yerini de sağlamlaştırmış oldu.

 Rekorlara Doymayan Titanik

https://www.youtube.com/watch?v=LSbe9iYbJEk

Acaba sinema ile uzaktan yakından en ufak bir ilgisi bulunan ve Titanik adını duymayan var mıdır? İşte sinema dünyasının en ikonik ve büyük yapımları arasında kuşkusuz ilk sıralarda sayılan Titanik adeta ödül makinesi bir filmdir. Yine dünya çapında tüm gişe rekorlarını da kıran bu filmin senarist, yapımcı ve yönetmenliğini de 1997 yılında James Cameron gerçekleştirdi. En İyi Film ve En İyi Yönetmende dahil 11 dalda Oscar ödülüne layık görülen Titanik, ayrıca Altın Küre gibi tüm prestijli diğer ödüllerin de sahibi olmayı başardı.

Sinemanın eşsiz örneklerinden olan Titanik’de oyuncu olarak ise mükemmel performansları ile   Leonardo DiCaprio ve  Kate Winslet dikkat çekti. Hiç kuşkusuz Titanik James Cameron’u da sinemanın gelmiş geçmiş en dev yönetmenleri arasına soktu.

Gişe Canavarı Avatar

https://www.youtube.com/watch?v=nBTbayjEcn0

Cameron, 2009 yılında bu kez Titanik’i dahi, henüz 6. Haftasında geçmeyi başaran Avatar’ı seyirci ile buluşturdu. Bambaşka bir dünyayı ve ırkı bize tanıttığı bu filmi, gerek senaryosunun sağlamlığı gerek sinema çekim teknikleri ve gerekse de kullanılan teknoloji ile büyük beğeni topladı.

Halen daha Avatar serisi filmlerin yapım ve proje çalışmaları da ünlü yönetmen Cameron tarafından yürütülüyor. Herhangi bir aksilik olmazsa serinin ikinci filmi olacak Avatar 2, 2021 yılı Aralık ayında ilk filmden akıllara kazınan oyuncuları Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Giovanni Ribisi ve Sigourney Weaver gibi isimlerle birlikte seyirci ile buluşacak.

Cameron’un Farklı Bir Yönü

James Cameron’u gündeme getiren bir başka olay ise özel yapım bir denizaltı olan Dikey Torpil (Deepsea Challenger) ile 25 Mart 2012’de, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuruna yaptığı dalış oldu. Bu iniş ile ayrıca James Cameron, Challenger Deep adı verilen okyanusun en derin noktasına tek başına inmeyi başaran ilk insan unvanını da elde etti.

Mariana Çukuru hakkında ayrıntılı bilgiye ise, yine sitemizde yayınlanan “ Gezegenin En Derin Çukuru Mariana ve Gün Yüzüne Çıkmamış Sırları ! Mariana Çukuru Hakkında Merak Edilen Her Şey! “ başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!