featured

Kabin Memuru Nedir? Kabin Memuru Nasıl Olunur? Kabin Memurlarının Görevleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabin memuru, son zamanların en popüler meslekleri arasında gösteriliyor. Hava yolu taşımacılığı kullanan vatandaşların güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayan bu meslek grubuna yönelmeler artmış görünüyor. Özellikle kadınların istediği bir meslek grubu olan bu meslek için aranan özellikler sağlandığı durumda yüksek maaşlarda iş bulunabiliyor.

Ulaşım imkanlarının gelişmesine bağlı olarak son yıllarda özellikle hava seyahatlerinin tercih edildiği görülüyor. Yolculuk sırasındaki konfor, güvenlik ve zaman tasarrufu, insanların havayolunu tercih etmesinde önemli rol oynuyor. Konforun sağlanabilmesi için de hava yolu şirketleri kalifiye eleman alımına ihtiyaç duyuyor.

YouTube video

Giyim ve konuşmasın dikkat eden, güler yüzlü ve insan psikolojisinden anlayan insanlar istihdam edilmek isteniyor. Bunun için de bu mesleğe başvuracak kişilerden istenen bazı kriterler bulunuyor. Yazımızda sizlere bu kriterlerden bahsedeceğiz. Bu yazı hava yolu şirketlerinde çalışmak isteyenler için bir fikir oluşturacaktır.

Kabin Memurlarının Görevleri Nelerdir?

Öncelikle, kabinlerde çalışanların erkek olanına “host”, kadın olanına ise “hostes” denmektedir. Bu kelimenin köken olarak anlamı ise, “hizmet etme, ev sahipliği yapma” şeklindedir.

Çalışanların görevleri ise;

Kabinin genel düzenini sağlama,Yolcular için yiyecek ve içecek servisi gerçekleştirme,Tehlike durumlarında ya da bu durumlar yaşanmadan önce yolcuları yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme,

YouTube video

Arıza ya da acil durumlarda acil çıkış kapılarının kontrolünü sağlama gibi görevlere sahiptirler.Ayrıca pilot tarafından duyurulmak istenen bir şeyi yolculara iletme,Uçakta kullanılacak olan çeşitli malzemeleri uçağa taşıma,Ve yerleştirme gibi görevler de bu çalışanlara aittir. Fakat bu çalışanlar, kokpit düzeninden sorumlu değillerdir.

Kabin Memuru Şartları Nedir?

Bilindiği üzere sivil havacılık sektöründe pek çok sayıda şirket hizmet vermektedir. Hepsinin sektör içinde bulunduğu konumlar, sahip oldukları beklentiler ve hedefler farklı olduğu için eleman alımı konusundaki görüşlerinde de farklılıklar görülebilmesi mümkündür.

Fakat genel olarak kabin memuru alımı 2020 için gerekli bazı kriterler ortaktır. Tüm hava yolu şirketleri aşağıda belirtilen özelliklere sahip kişileri iş almaktadırlar. Bunlar şunlardır;

On sekiz yaşını doldurmuş olmak.Lise ya da onun dengi olan bir okuldan mezun olmuş olmak.Yeterli seviyede İngilizce bilinmelidir.

YouTube video

Şirket tarafından belirlenmiş olan boy ve kilo oranına sahip olunmalıdır. Genel itibari ile 160-180 cm arasında ki kişiler tercih edilmektedir.Üniformanın dışında kalan vücut bölümlerinde dövme ya da çeşitli yara izleri bulunmamalıdır.Şirket tarafından istenen sağlık raporlarını temin etmiş olmak.Erkek adaylar askerliği yapmış olmalıdır.

Kabin Memuru Maaşı Ne Kadardır 2020?

Yerine getirdikleri görevler açısından, host ve hosteslerin havacılık için oldukça önemli çalışanlar oldukları söylenebilir. Bundan dolayı, alınan maaşlar da işlerinin ehemmiyeti bakımından tatmin edicidir. Örneğin;

Anadolu Jet Hava Yolları şirketinde göreve yeni başlamış olan bir memurun maaşı 3500 TL ile 4500 TL arasında değişmektedir. Ya da bir yıllık deneyimi bulunan kişiler de bu maaş aralığında ödeme almaktadır.Pegasus Hava Yolları şirketinde göreve yeni başlamış olan ya da bir yıllık deneyimi bulunan bir memurun maaşı yine aynı şekildedir. 3500 TL ile 4500 TL arasında değişmektedir.Türk Hava Yolları şirketinde göreve yeni başlamış olan ya da bir yıllık deneyimi bulunan bir memurun maaşı biraz daha yüksektir. THY memuru 4500 TL ile 6000 TL arasında değişen maaşlar almaktadırlar.

Belirtilen ücretler, görüldüğü üzere sadece başlangıç dönemi için geçerli olan ücretlerdir. Bu mesleği sürdürerek geçirilen yıllarda, maaşlar için önemli artışlar görülebilmektedir.

Örneğin kabin amirlerinin maaşları ise genel itibarıyla 8000 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Eğer havayolu ile seyahat etmeye engel olan bir durumunuz bulunmuyorsa, diğer şartları da sağlayarak kabin memuru olmayı düşünebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=EEj9d6ucAyc

Detaylı bilgi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sıkça sorulan bölümünde kabin memuru olmak ile ilgili sorular incelenebilir. Türk Hava Yolları veya Pegasus Hava Yolları ile iletişime geçilebilir. Sabiha Gökçen’e gidilerek uçak ve uçuş hakkında hava yollarından bilgi alınabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!